Πώς ένα γραφείο 29 τ.μ. μετατράπηκε σε λιτό σπίτι με ιαπωνική έμπνευση
Της Ελεάνας Κολοβού
Ένα γραφείο 29 μόλις τετραγωνικών, σε μια μοντερνιστική πολυκατοικία γραφείων, μετατράπηκε σε ένα λιτό και λειτουργικό σπίτι με έμπνευση από την ιαπωνική αρχιτεκτονική. Ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Παναγιώτου, που ανέλαβε την ανακατασκευή με το γραφείο του P9 Arch Studio, μιλά στο Bovary.gr.
Xωρίς να υπολείπεται διόλου σε χαρακτηριστικά διαβίωσης από μια μεγαλύτερη κατοικία, το μικροσκοπικό διαμέρισμα ενσωματώνει έξυπνες λύσεις ειδικών κατασκευών, που επιτρέπουν τον διαχωρισμό χρήσεων, ενώ την ίδια στιγμή δίνεται και η αίσθηση του ανοιχτού, ενιαίου χώρου.
Πρόσοψη κατοικίας με φωτεινό άνοιγμα
Το μεγαλύτερο ατού του διαμερίσματος δεν είναι άλλο από το εκτεταμένο εξωτερικό άνοιγμα, που φωτίζει ολόκληρη την πρόσοψη του διαμερίσματος- το άνοιγμα αυτό οδηγεί σε βεράντα, η οποία «βλέπει» στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης της Λάρισας.
Πόσο απαιτητικό ήταν το εγχείρημα; «Η αλλαγή χρήσης ενός μικρού χώρου γραφείου και η μετατροπή του σε κατοικία εμπεριέχει όντως ιδιαίτερες απαιτήσεις σχεδιασμού και κατασκευής. Υπάρχει αντικειμενικά η πρόκληση της ενσωμάτωσης όλων των ανέσεων μιας μεγαλύτερης κατοικίας σε λίγα τετραγωνικά, καθώς οι χρήστες τέτοιων χώρων, σε πολλές περιπτώσεις, αποδέχονται "μια εναλλακτική μορφή κατοίκησης", αλλά δεν συμβιβάζονται με μια “ελλιπή” κατοίκηση», λέει ο Ιωάννης Παναγιώτου.
Υλικά κατασκευής με αναφορά στη μνήμη και την ιστορικότητα
Οι αρχιτέκτονες, Ιωάννης Παναγιώτου και Βασιλεία Μηλιώνη, άντλησαν την έμπνευσή τους για τα υλικά από το ίδιο το κτίριο και την ιστορία του. Έτσι βρίσκουμε την έγχρωμη, ματ φορμάικα- στα δάπεδα και στους πάγκους- υλικό που παραπέμπει στην επίπλωση που είχε ο χώρος στην πρότερη μορφή του, χαρακτηριστική της εποχής του.
Εξίσου ανθεκτικό υλικό και το κόντρα πλακέ θαλάσσης- που επίσης βρέθηκε στον χώρο- ένα ευέλικτο υλικό, που χρησιμοποιήθηκε σε διάφορα σημεία: στο δάπεδο, την κουζίνα, τα ράφια, το κεφαλάρι του κρεβατιού. «Αποτελεί πρόκληση και η αναζήτηση νέων υλικών σε τέτοιου είδους έργα, καθώς αποδεικνύεται δύσκολο και χρονοβόρο να ξεφύγει κάποιος από την τυποποίηση που επιβάλλει η αγορά δομικών υλικών, κατευθύνοντας, μέσω της διαθεσιμότητας, αρχιτέκτονες και κατασκευαστές σε μια ατέλειωτη μανιέρα που υπαγορεύεται κάθε φορά από την τρέχουσα τάση», σχολιάζει ο κ. Παναγιώτου.
Box in a box χώρος ύπνου
Οι αρχιτέκτονες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν έναν ανεξάρτητο χώρο ύπνου, με μια ξύλινη κατασκευή, που εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα (στη βάση της υπάρχει και αποθηκευτικός χώρος). Ο φυσικός φωτισμός και αερισμός εξασφαλίζεται χάρη στις ημιδιαφανείς συρόμενες και σταθερές επιφάνειες.
«Επιδιώκουμε μέσω του σχεδιασμού να "προβοκάρουμε" τις συνήθειες κατοίκησης, χωρίς βεβαίως να παραβιάζουμε τις σταθερές της εργονομίας και της λειτουργικότητας, ενώ αναπόφευκτη σε μικρούς χώρους είναι η εστίαση στη κλίμακα. Εξαιτίας των περιορισμένων διαστάσεων ο σχεδιασμός περνάει σε μικρότερη κλίμακα, όπου υπάρχει η ανάγκη για σχεδιασμό επίπλων, λεπτομερειών και ειδικών κατασκευών λειτουργίας του χώρου, που δεν μπορούν να βρεθούν στο μαζικό εμπόριο», εξηγεί ο αρχιτέκτονας.
Νησίδα χαλάρωσης με πολυέπιπλο- καναπέ
Η ευέλικτη και λειτουργική κουζίνα περιλαμβάνει νησίδα με εστία κουζίνας και πάγκο φαγητού, ενώ στη συνέχειά της βερίσκουμε ένα εντυπωσιακό πολυέπιπλο- καναπέ. Αυτή η κατασκευή διαμορφώνει την ξύλινη νησίδα του καθιστικού, σε δύο υπερυψωμένα επίπεδα.
Κομβικός χώρος χαλάρωσης αλλά και εργασίας των ενοίκων, εμπεριέχει και λύσεις έξτρα αποθηκευτικού (με συρτάρια-βαγονέτα). «Στην κατασκευή τέτοιων χώρων δεν υπάρχουν περιθώρια για "περίπου παρεμβάσεις". Όλα απαιτείται να είναι διαστασιολογημένα με ακρίβεια κατά το στάδιο του σχεδιασμού, έτσι ώστε να "χωρέσουν" κατά τη κατασκευή χωρίς εκπλήξεις και καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα», υπογραμμίζει ο κ. Παναγιώτου.
Νοσταλγικές αναφορές ντιζάιν στο μπάνιο
Στο μπάνιο, τέλος, επιλέχθηκαν ανοιχτόχρωμα πλακίδια τετραγωνικής διάστασης, με διάθεση νοσταλγική. Οι εντοιχισμένοι θερμομείκτες φέρουν σαφείς αναφορές στο ντιζάιν των αστικών ακινήτων του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ
Τίτλος έργου: Box & Islands
Μελέτη: P9 Arch Studio
Μελετητές: Ιωάννης Παναγιώτου Αρχιτέκτονας Msc, PGDip, Phd Candidate | Βασιλεία Μηλιώνη Αρχιτέκτονας Msc
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης