Naturist Paradises: Μια έκθεση στη Μασσαλία όπου μπορείς να περιηγηθείς γυμνός

Naturist Paradises: Μια έκθεση στη Μασσαλία όπου μπορείς να περιηγηθείς γυμνός

Το Μουσείο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών (Muceum) στην πόλη της Μασσαλίας γιορτάζει τη δέκατη επέτειό του με μια τολμηρή έκθεση, αφιερωμένη στον φυσικό τρόπο ζωής των γυμνιστών, επιλέγοντας έναν εναλλακτικό τρόπο συμμετοχής του κοινού.

Προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο βιωματική αντίληψη αυτού του συναισθήματος της πλήρους ελευθερίας, κάθε Τρίτη οι επισκέπτες της έκθεσης γίνονται δεκτοί χωρίς καθόλου ρούχα, φορώντας μόνο τα παπούτσια τους προς αποφυγή τραυματισμών.

Η έκθεση ανατρέχει στην ιστορία των κοινοτήτων των γυμνιστών, των περασμένων εκατό χρόνων και ειδικά εκείνων που αναπτύχθηκαν στη Γαλλία, έναν επίγειο παράδεισο που αρχικά προσέλκυσε τα πλήθη λόγω του ζεστού και φιλόξενου κλίματος και του ήλιου της, αποτελώντας τον αγαπημένο τους ειδυλλιακό τόπο.

Μια κουρτίνα σε σχήμα μεγάλου ήλιου έχει στηθεί ως σύμβολο της έκθεσης γιατί, όπως εξήγησε η επιμελήτρια του Mucem, Amélie Lavin, στο Artnews, ήταν ο ήλιος που προσέλκυσε τους γυμνιστές στη Γαλλία. «Η φιλοσοφία του γυμνισμού στέκεται στην ανάγκη του να επανασυνδεθείς με τη φύση, να ανακαλύψεις ξανά το γυμνό σου σώμα», όπως εξηγεί η Lavin. «Ελπίζω ότι η έκθεση μας επιτρέπει επίσης να αμφισβητήσουμε την συστηματική εξίσωση μεταξύ γυμνού και σεξουαλικότητας. Η έκθεση δείχνει πολλά γυμνά σώματα, αλλά δεν αφορά καθόλου τη σεξουαλικότητα».

Η θεματική της έκθεσης και η μελέτη της με τόσο βαθύ υπόβαθρο είναι πρωτόγνωρη τόσο για τη Γαλλία όσο και σε διεθνές επίπεδο, παρουσιάζοντας περισσότερες από 600 φωτογραφίες, φιλμ, περιοδικά, ζωγραφικά έργα, γλυπτά και καθημερινά αντικείμενα που αφηγούνται την ιστορία του γυμνισμού από τις πρώτες πρωτοποριακές κοινότητες τη δεκαετία του 1920 έως και σήμερα.

Σήμερα, η Γαλλία είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο για τους γυμνιστές: το εύκρατο κλίμα και οι τρεις θάλασσες της έχουν ενθαρρύνει τη δημιουργία παγιωμένων κοινοτήτων, οι οποίες, με εξαίρεση την Ελβετία, δεν έχουν παρά λίγα αντίστοιχά τους αλλού στην Ευρώπη, όπου ο γυμνισμός ασκείται πιο ελεύθερα…», όπως εξήγησαν οι διοργανωτές στο Forbes. Η χώρα είναι η Νο.1 πιο φιλόξενη και οργανωμένη επιλογή για τους γυμνιστές  ανά τον κόσμο, με 397 δημόσιες παραλίες γυμνιστών και 212 κάμπινγκ, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν.

Ο γυμνισμός ιδεολογικά αναπτύχθηκε ως ένα πολιτιστικό αντίβαρο ενάντια στην εκτεταμένη εκβιομηχάνιση, την άνοδο των πόλεων και τον τεχνοκρατισμό του 19ου αιώνα, αποζητώντας την επιστροφή στη φύση, ως ένα μέσο απόδρασης από αυτούς τους έντονους οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς: «Η σκέψη που εντοπίζεται στη βάση του γυμνισμού είναι πρώτα και κύρια μια συλλογική πρακτική με την ουτοπική ιδέα της επιστροφής στη γη και αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι της αντίδρασης απέναντι στην κοινωνία του τέλους του 19ου αιώνα, που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη της αστικοποίησης, της εκβιομηχάνισης και της μεγάλης ρύπανσης, την οποία προκάλεσε μαζικά», όπως εξηγεί η Amélie Lavin, μία από τις τέσσερις επιμελήτριες της έκθεσης.

Ο συν-επιμελητής  Bernard Andrieu, πρόσθεσε: «Τη δεκαετία του 1920 οι γυμνιστές συναντώνταν κεκλεισμένων των θυρών είτε σε νησιά, είτε σε πολύ κλειστές λέσχες και σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες ανοιχτές κυρίως στην αστική τάξη, που ήθελε να ξεφύγει από το Παρίσι και ρύπανση».

Σημαντικό είναι και το γεγονός της εξοικείωσης με το σώμα και της πλήρους κατάφασής του με τις ατέλειές του. ‘Όπως δήλωσε στο Ndtv o Stephane Deschenes, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμνιστών: «Ανέκαθεν υποστήριζα ότι ο γυμνισμός είναι ένα εργαλείο, ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο, στο να ωθήσει τους ανθρώπους να αποδεχτούν το σώμα τους. Δεν είναι αυτοσκοπός». 

Το ερώτημα που τίθεται μέσα από την έκθεση είναι το αν ο γυμνισμός και το να ζεις σε μια κοινότητα κοντά στη φύση, αποτελεί το μυστικό της ευτυχίας και της μακροημέρευσης, ανατρέχοντας και στο πώς η Γαλλία εξελίχθηκε σε μια πραγματική Εδέμ. Η έκθεση καλεί σε ένα ταξίδι αναδρομής των πρώτων αυτών ομάδων, που αρχικά προέκυψαν στη Γερμανία και στην Ελβετία για να εισρεύσουν και στη Γαλλία, εξετάζοντας τον τρόπο ζωής και τις πρακτικές των γυμνιστών στο παρόν.

Ο γυμνισμός δεν είναι απλώς μια ξεπερασμένη μόδα της δεκαετίας του '60», εξηγούν οι ιθύνοντες της έκθεσης, σημειώνοντας ότι «έχει αναδυθεί μια νέα επιθυμία για τη γυμνή παρουσία των ανθρώπων εντός του φυσικού τοπίου στη φύση, που συμβαδίζει με αυτή την αναζήτηση της «γείωσης», της υγιεινής, διατροφής, της χρήσης φυσικών θεραπειών και του διαλογισμού στον εξωτερικό χώρο».

Από τον Ιούλιο που εγκαινιάστηκε η έκθεση έχει συγκεντρώσει 100.000 επισκέπτες, με περίπου 600 να παρακολουθούν τις ειδικές ξεναγήσεις με την προϋπόθεση της γυμνής προσέλευσης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Δεκεμβρίου