Με αυτήν την μικρή αλλαγή στο περπάτημα μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες, υποστηρίζει νέα έρευνα
Η άσκηση και η διατροφή είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την καύση των θερμίδων και φυσικά όταν συνδυάζονται τότε μπορούμε να αντιληφθούμε τα βέλτιστα αποτελέσματα στον οργανισμό και το σώμα μας.
Στην άσκηση συμπεριλαμβάνεται και το περπάτημα, μάλιστα όταν γίνεται με έντονο ρυθμό τότε οι καύσεις που κάνουμε είναι περισσότερες.
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst με μία μικρή αλλαγή στην βόλτα σας μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες.
Ποια είναι αυτή η αλλαγη; Η βάδιση με ανομοιόμορφο ρυθμό, δηλαδή το να βαδίζουμε με μεγαλύτερο διασκελισμό από τον συνηθισμένο μας.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε πώς οι ανομοιόμορφοι βηματισμοί έπαιξαν «σημαντικό ρόλο» στον τρόπο με τον οποίο ο μεταβολισμός ενός ατόμου - ο μηχανισμός καύσης θερμίδων - αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των περιπάτων.
«Πιστεύω ότι θα ήταν δίκαιο να υποθέσουμε ότι πιο συχνές και μεγαλύτερες διακυμάνσεις στο μήκος του διασκελισμού θα αύξαναν τον μεταβολικό σας ρυθμό ενώ περπατάτε», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Άνταμ Γκρίμιτ μιλώντας στην Daily Mail.
Ο Γκρίμιτ και η ομάδα του εξέτασαν την κινησιολογία - ή τις κινήσεις - 18 υγιών, 24χρονγων ενηλίκων που ζύγιζαν περίπου 70 κιλά κατά μέσο όρο καθώς περπατούσαν συμβατικά για πέντε λεπτά.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να κάνουν ένα βήμα μεταξύ 5% και 10% μικρότερο ή μεγαλύτερο από τον κανονικό τους βηματισμό, και οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία αυξάνονται κατά την άσκηση.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι μια αύξηση 2,7% στη «μεταβλητότητα μήκους βήματος» μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό κατά 1,7%. «Η μεταβλητότητα του μήκους του βήματος παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολικό κόστος του περπατήματος», δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης πώς αυτές οι νέες πληροφορίες μπορούν να ωφελήσουν τους ηλικιωμένους ώστε να εξοικονομούν ενέργεια όταν περπατούν.
«Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να ποσοτικοποιήσουν την ακρίβεια τοποθέτησης του ποδιού και τη μυϊκή δραστηριότητα σε παρόμοιες μελέτες», σημείωσαν οι ερευνητές.
Σημειώνουμε πως το περπάτημα ή κάποια άλλα μορφή μέτριας άσκησης για περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης έως διαβήτη τύπου 2 έως 40% και έως 35% καρδιαγγειακές παθήσεις.