Ξεφλούδισμα αυγών: Το κόλπο που αφαιρεί το κέλυφος σε δευτερόλεπτα
Το ξεφλούδισμα των βρασμένων αυγών μπορεί να αποδειχθεί πραγματική δοκιμασία υπομονής. Ωστόσο, με ένα απλό κόλπο η αφαίρεση του κελύφους γίνεται παιχνίδι.
Πόσες φορές δεν σας έχει συμβεί να πεινάτε για το πρωινό σας αυγό, αλλά το κέλυφος να κολλάει στο ασπράδι και να σάς εκνευρίζει; Με ένα εύκολο κόλπο βασισμένο στη σωστή θερμοκρασία, το πρόβλημα λύνεται.
Το μυστικό για αυγά που ξεφλουδίζονται εύκολα κρύβεται στην ηλικία τους. Όπως εξηγεί το επιστημονικό περιοδικό Quarks, όσο πιο παλιό είναι το αυγό, τόσο πιο εύκολα διαχωρίζεται η μεμβράνη του κελύφους από την πρωτεΐνη.
Με την πάροδο του χρόνου:
- Το νερό του ασπραδιού εξατμίζεται.
- Δημιουργείται μεγαλύτερη φυσαλίδα αέρα μέσα στο αυγό.
- Το διοξείδιο του άνθρακα διαφεύγει, αυξάνοντας το pH του ασπραδιού.
Αυτές οι αλλαγές αποδυναμώνουν τον δεσμό ανάμεσα στο κέλυφος και το ασπράδι, κάνοντας το ξεφλούδισμα πολύ πιο εύκολο.

Το κόλπο που αφαιρεί το κέλυφος σε δευτερόλεπτα
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα αυγά που είναι 7 έως 10 ημερών έχουν την ιδανική σύσταση για εύκολο ξεφλούδισμα. Το μυστικό είναι να τα βράσετε απευθείας σε καυτό νερό.
Μάλιστα, ερευνητές διαπίστωσαν ότι το pH του ασπραδιού πρέπει να φτάσει πάνω από 8,7 για να αποκολλάται εύκολα. Αυτό επιτυγχάνεται:
- Σε 1 ημέρα αν αποθηκευτούν στους 38°C
- Σε 3 ημέρες στους 24°C
- Σε 5 ημέρες στους 4°C (ψυγείο)
Αν δεν θέλετε να περιμένετε να «παλιώσουν» τα αυγά, υπάρχει ένα άμεσο τρικ, που προτάθηκε ήδη από τη δεκαετία του '70:
Αμέσως μετά το βράσιμο, βυθίστε τα αυγά για ένα λεπτό σε παγωμένο νερό. Έπειτα, βάλτε τα ξανά σε βραστό νερό για 10 δευτερόλεπτα. Ξεφλουδίστε τα αμέσως.
Αυτή η απότομη εναλλαγή θερμοκρασίας προκαλεί μικρές ρωγμές στο κέλυφος και μειώνει την τάση μεταξύ της πρωτεΐνης και της μεμβράνης, κάνοντας το ξεφλούδισμα πολύ πιο εύκολο.