Γιατί το Πάσχα στον Τυρό έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα
Ο Τυρός απέχει μόλις δυόμιση ώρες από την Αθήνα, συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα και διατηρεί τα πασχαλινά του έθιμα.
Τα μέρη με τα πιο ιδιαίτερα έθιμα την περίοδο της Μεγάλης Βδομάδας και ανήμερα του Πάσχα γίνονται ανάρπαστα με τους τουρίστες να τα επισκέπτονται για να βιώσουν μια διαφορετική
Τυρός: Ο παραθαλάσσιος οικισμός κάτω από τον Πάρνωνα
Ο Τυρός Αρκαδίας απέχει μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα και είναι από τα μέρη που προτιμούν οι οικογένειες το καλοκαίρι για τις διακοπές τους. Ωστόσο, ο παραθαλάσσιος οικισμός, που ο επισκέπτης έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε νησί, είναι μια ιδανική επιλογή για το Πάσχα.
Θα φτάσετε στον Τυρό μέσω την εθνικής Αθηνών -Κορίνθου με κατεύθυνση το Άργος κι από εκεί θα πάρετε τη διαδρομή από τη θάλασσα. Αν και έχει στροφές το τοπίο είναι πανέμορφο και θα συναντήσετε πολλά άγνωστα χωριά που κρατούν το δικό τους χαρακτήρα.
Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι ο Τυρός είναι από τις παλαιότερες ναυτικές πολιτείες της Πελοποννήσου και ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Τσακωνιάς που μέχρι σήμερα η τοπική διάλεκτος παραμένει ανέγγιχτη. Ουσιαστικά, ο Τυρός βρίσκεται κάτω από το βουνό του Πάρνωνα έχοντας θέα το πανέμορφο Μυρτώον πέλαγος με τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά.

Ο Τυρός περιλαμβάνει τους οικισμούς τον Άνω Τυρό ή Μέσα Τυρό, τον Κάτω Τυρό και την παραλία που είναι όλα τα μαγαζιά κι έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Στο δρόμο της παραλίας θα βρείτε ψαροταβέρνες για φαγητό -στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές κωλοχτύπες που τις φτιάχνουν κυρίως με ζυμαρικά.
Στην παραλία Τυρού θα βρείτε καταλύματα για τη διαμονή σας προκειμένου να είστε στο κέντρο του τόπου, ενώ αν προτιμάτε περισσότερη ηρεμία επιλέξτε τον ορεινό οικισμό. Από την άλλη, έχοντας ως βάση τον Τυρό μπορείτε να κάνετε ενδιαφέρουσες αποδράσεις: από το γραφικό Λεωνίδιο μέχρι τα ορεινά χωριά του Πάρνωνα όπως είναι η Καστάνιτσα και τα Άνω Δολιανά.

Το Πάσχα στον Τυρό
Από τις καλύτερες περιόδους που αξίζει να επισκεφτείτε τον Τυρό είναι το Πάσχα που στον τόπο εξακολουθούν να κρατάνε ζωντανά τα έθιμα τους χαρίζοντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία.
Από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα είναι η περιφορά των Επιταφίων στον παραλιακό δρόμο με τη συνοδεία των ψαροκαϊκων δίνοντας μια διαφορετική αίσθηση και με όλη την κατάνυξη που αρμόζει στην ημέρα.
Το Μεγάλο Σάββατο, την ώρα της Ανάστασης, γίνεται το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε πλωτή εξέδρα από τους Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες που το συνοδεύουν με δυναμίτες και βεγγαλικά. Το συγκεκριμένο έθιμο γίνεται στην ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και τα βεγγαλικά φωτίζουν τον τόπο από άκρη σε άκρη. Νωρίτερα, το πρωί της ίδιας ημέρας τα μικρά παιδιά ρίχνουν στη θάλασσα κεριά, τα οποία συμβολίζουν τις ψυχές των χαμένων Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων.

Ανήμερα το Πάσχα, στην ενορία της Αγίας Μαρίνας, διαβάζεται το Ευαγγέλιο στην τοπική τσακώνικη διάλεκτο και ακολουθεί γλέντι στην κεντρική πλατεία του οικισμού με σούβλες και παραδοσιακούς χορούς.