Βγαίνουμε την Τσικνοπέμπτη: Από κλασσικά ταβερνάκια μέχρι smokehouse που βράβευσε ο οδηγός Michelin

Βγαίνουμε την Τσικνοπέμπτη: Από κλασικά ταβερνάκια μέχρι smokehouse που βράβευσε ο οδηγός Michelin

Η Τσικνοπέμπτη ανέκαθεν αποτελούσε μια ευκαιρία για μάζωξη και φαγοπότι. Ψησταριές στήνονται σε μπαλκόνια, ταράτσες ακόμη και πεζοδρόμια και ο ντουνιάς γεμίζει κάπνα και τσίκνα.

Πρόκειται για μια ημέρα που αγαπιέται πολύ και αρκετοί την περιμένουν πώς και πώς για να απολαύσουν ένα λεπτοκομμένο και σωστά ψημένο παϊδάκι αλλά και ένα μερακλίδικο κεμπάπ.

Καθώς η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει, σας βρήκαμε ταβερνάκια αλλά και πιο premium εστιατόρια για να γιορτάσετε την ημέρα, όπως ταιριάζει σε εσάς.

Αξώτης

Ένα παλιό στέκι οικοδόμων στο Πολύγωνο αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ταβερνάκια. Ο Αξώτης μοιάζει να παραμένει αναλλοίωτος στον χρόνο, έχοντας περάσει στην τρίτη γενιά διατηρώντας την ποιότητα και τις αξίες του παρελθόντος.

Στον Αξώτη θα φάτε τρυφερό λεπτοκομμένο παϊδάκι, το οποίο είναι από τα καλύτερα της Αθήνας, νόστιμο λουκάνικο και χρυσαφένιες πατάτες κομμένες στο χέρι. Μπορεί η φάβα να μην πολυπηγαίνει, αλλά δοκιμάστε την καθώς είναι απολαυστική.

Πού: Παπαρσένη 15, Αθήνα

Φωτογραφία: Facebook
Φωτογραφία: Facebook

Σκαλάκια

Ένα ακόμη ταβερνάκι με ιστορία που τιμά τον πελάτη του, εδώ και χρόνια είναι τα Σκαλάκια στα Ιλίσια. Σε μια από τις ανηφοριές της περιοχής, σε ένα σημείο που πραγματικά δεν το πιάνει το μάτι σου, ταβερνάκι αποτελεί αγαπημένο στέκι για ζουμερά κρεατικά.

Αφράτο και μυρωδάτο μπιφτέκι, κοκορέτσι-λουκούμι και λουκάνικο αγριόχοιρου είναι τρία από τα πιάτα που δεν μπορούν να λείπουν από το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Το τσιπουράκι τους επιβάλλεται.

Πού: Διονυσίου Αιγινήτου 32, Ιλίσια

Σπύρος-Αντώνης

Αυθεντικότητα και νοστιμιά σερβίρει η ταβέρνας Σπύρος-Αντώνης στα Πατήσια. Μπορεί η ταβέρνα να έχει αλλάξει χέρια, ωστόσο, το φαγητό παραμένει ίδιο και θυμίζει αυτό που μαγειρεύει ο παππούς και η γιαγιά.

Αν και τα σαλιγκάρια και τα ντολμαδάκια αποτελούν τα χιτ του μαγαζιού, εδώ θα απολαύσετε με την καρδιά σας αρνίσια παϊδάκια και πεντανόστιμο συκώτι.

Πού: Γαβριηλίδου 24, Αθήνα

Po’ Boys

To Po’ Boys στου Ψυρρή για ακόμη μια χρονιά στήνει μια σπέσιαλ Τσικνοπέμπτη, μπλέκοντας την ελληνική παράδοση με το αμερικάνικο BBQ. Και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν έχασε με γουρουνοπούλα και προβατίνα.

Μόνο που στο Po’ Boys η καπνιστή γουρουνοπούλα σερβίρεται σε ψωμάκι και μπριός, ενώ σε μερίδα συνοδεύεται από γλάσο bourbon, χειροποίητες πίκλες και προζυμένιο ψωμί. Για τη μέση θα βρείτε μερακλίδικο πεϊνιρλί με κασέρι Ξάνθης, σουτζούκι και σάλτσα από ψητή πιπεριά Φλωρίνης.

Πού: Αγαθάρχου 12 και Λεπενιώτου

Basegrill

Το Basegrill βρίσκεται σε εκείνη τη λίστα των εστιατορίων που ξέρετε ότι δεν θα σας απογοητεύσουν, καθώς όσες φορές και να πάτε θα ευχαριστηθείτε φαγητό. Κανείς δεν ξεχνά ότι εκεί οι περισσότεροι γνώρισαν ελληνικές ράτσες και άκουσαν τους ανθρώπους του steakhouse να μιλούν για κρέατα ωρίμανσης και κοπές.

Εδώ, θα απολαύσετε ένα μαεστρικά ψημένο συκώτι, παϊδάκια μαύρου χοίρου και αφράτα μπιφτέκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα, ρόκα, παρμεζάνα και άρωμα τρούφας. Συνοδεύεστε το κρέας με ένα υπέροχο Ξινόμαυρο Θυμιόπουλου.

Πού: Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι / Ζησιμοπούλου 5, Γλυφάδα

Spit Jack

Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Σκούφου δίπλα από τον χρωματιστό κόσμο των Karavan, βάζει σούβλες και σιγοψήνει. Εκλεκτά κρέατα στροβιλίζονται, βγάζοντας τα ζουμιά τους και σερβίρονται σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει νεοϋορκέζικο τατουατζίδικο.

Τσικνίστε το με κοτόπουλο σούβλας, πάπια ψητή και ιταλική πορκέτα, συνοδεύοντάς τα με πουρέ πατάτας με λάδι τρούφας και mac 'n' cheese.

Πού: Σκούφου 10, Αθήνα

Fine Mess

Ο οδηγός Michelin τίμησε, εκ νέου, με το βραβείο Bib Gourmand το κολωνακιώτικο Fine Mess. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που απογειώνει την έννοια του αμερικανικού μπάρμπεκιου. Μάλιστα, ο οδηγός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να προσθέσετε αυτό το εστιατόριο στη λίστα σας, καθώς δεν θα βρείτε τίποτα παρόμοιο πουθενά αλλού στην πόλη».

Στο Fine Mess θα απολαύσετε ένα από τα καλύτερα μπρίσκετ που έχετε φάει ποτέ σας, σωστά καπνισμένο και κολασμένο ζουμερό.

Πού: Δελφών 5, Κολωνάκι