Μαρινάδα/Φωτογραφία Unsplash

Η συνταγή για την πιο εύκολη μαρινάδα -Κρέατα ζουμερά και μαλακά σε λίγα λεπτά

Η μαρινάδα δεν προσθέτει μόνο υπέροχη γεύση στα κρέατα, αλλά τα κάνει πιο τρυφερά και ζουμερά.

Οι σεφ προτείνουν να μαρινάρουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε, είτε πρόκειται για ψήσιμο στον φούρνο, στη σχάρα ή στην ψησταριά. Για ένα ιδανικό αποτέλεσμα, το κρέας πρέπει να μείνει στο ψυγείο για μερικές ώρες μέσα στη μαρινάδα, ώστε να απορροφήσει πλήρως τα αρώματα και τις γεύσεις.

Συγκεκριμένα, το μαρινάρισμα μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως δύο ημέρες. Τα πιο άτονα γευστικά κομμάτια (π.χ. κοτόπουλο, ψαρονέφρι) δεν θέλουν παρά λίγη ώρα (περίπου 1 ώρα) για να νοστιμίσουν από τη μαρινάδα, κάτι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εάν δεν έχουμε χρόνο. Ενα έντονης γεύσης κρέας (π.χ. πρόβειο μπούτι) μπορεί να παραμείνει στη μαρινάδα μέχρι και 36 ώρες, για να απορροφήσει αρώματα.

Μια πετυχημένη μαρινάτα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής:

α) το λάδι το οποίο θα μαλακώσει και να προστατεύσει το κρέας ή το ψάρι στο ψήσιμο

β) ένα ξινό μέσο όπως για παράδειγμα κρασί / ξύδι / χυμός από πορτοκάλι / ντομάτα / γάλα το οποίο θα διασπάσει τους σκληρούς ιστούς

γ) τα αρωματικά / καρυκεύματα που θα ενισχύσουν την γεύση και το άρωμα όπως φρέσκα αρωματικά ή βότανα

Αν ψάχνετε μια συνταγή μαρινάδας που θα ενθουσιάσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, υπάρχει μια δοκιμασμένη λύση που εγγυάται εξαιρετική νοστιμιά. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, ανεξάρτητα από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε, το αλάτι καλό είναι να προστεθεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και όχι στη μαρινάδα. Αν προστεθεί από πριν, μπορεί να αφυδατώσει το κρέας, κάνοντάς το πιο σκληρό αντί για τρυφερό.

Η τέλεια μαρινάδα για να βγει το κρέας ζουμερό και μαλακό

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκια λουίζα, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πάντα μαρινάρουμε σε γυάλινο ή ανοξείδωτο σκεύος, αποφεύγοντας έτσι τα μικρόβια. Το μαριναρισμένο κρέας τοποθετείται πάντα στο ψυγείο για να μην αλλοιωθεί και είναι ερμητικά κλειστό πχ με μια μεμβράνη ή εντός σακούλας τροφίμων.

Καλό είναι να μαρινάρουμε τουλάχιστον 2-4 ώρες πριν έτσι ώστε τα υγρά και τα αρώματα να εμποτιστούν στο κρέας. Ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ.

Μην ξεχνάτε πριν το ψήσιμο θα πρέπει να βγει το μαριναρισμένο κρέας τουλάχιστον μισή ώρα πριν έτσι ώστε να πάρει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.