Συνταγή για γαλοπούλα που περίσσεψε

Συνταγή για εύκολη πίτα με τη γαλοπούλα που περίσσεψε από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αν έχετε περισσέψει γαλοπούλα από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ψάχνετε μια γρήγορη και νόστιμη συνταγή για να την αξιοποιήσετε, αυτή η πίτα με γαλοπούλα και τυρί είναι η ιδανική λύση.

Με φύλλο σφολιάτας και λίγα υλικά, θα φτιάξετε μια απολαυστική πίτα που θυμίζει γιορτινές γεύσεις, χωρίς να πετάξετε τίποτα.

Συνταγή για πίτα με γαλοπούλα και τυρί

Υλικά:

  • 1 φύλλο σφολιάτας (έτοιμο από το κατάστημα)
  • 2 φλ. γαλοπούλα (περισσέυουσα, κομμένη σε μικρά κομμάτια)
  • 1 φλ. τυρί (όπως φέτα, τυρί κρέμα ή γραβιέρα, τριμμένο)
  • 1 αυγό (για τη γέμιση και το άλειμμα)
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι (προαιρετικά, για πιο κρεμώδη υφή)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο για το άλειμμα του φύλλου

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία: Ανάψτε τον φούρνο στους 180°C (αν είναι αέρας στους 160°C). Λαδώστε ελαφρά το ταψί ή τη φόρμα για την πίτα.
  2. Ετοιμάστε τη γέμιση: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη γαλοπούλα με το τυρί και το αυγό (κρατήστε λίγο για να αλείψετε την πίτα). Αν θέλετε πιο κρεμώδη υφή, προσθέστε λίγο κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι. Αλατοπιπερώστε σύμφωνα με την προτίμησή σας.
  3. Στήσιμο της πίτας: Ανοίξτε το φύλλο σφολιάτας και τοποθετήστε το στο ταψί. Ρίξτε τη γέμιση από τη γαλοπούλα και το τυρί στη μέση και απλώστε την ομοιόμορφα.
  4. Κλείσιμο της πίτας: Καλύψτε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, κλείνοντας τις άκρες καλά για να μην φεύγει η γέμιση κατά το ψήσιμο. Αν θέλεις, μπορείς να κάνεις μερικές τομές στην επιφάνεια για να "αναπνεύσει" η πίτα.
  5. Άλειμμα: Χτυπήστε το υπόλοιπο αυγό και αλείψτε την επιφάνεια της πίτας για να πάρει ωραίο χρώμα.
  6. Ψήσιμο: Βάλτε την πίτα στο φούρνο και ψήστε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
  7. Σερβίρισμα: Αφήστε την πίτα να κρυώσει για λίγα λεπτά και κόψτε σε μερίδες.