Συνταγή για γρήγορο κέικ σοκολάτας με εύκολα υλικά (και χωρίς αυγά)
Αν αγαπάτε τη σοκολάτα και αναζητάτε έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να φτιάξετε ένα λαχταριστό κέικ σοκολάτας χωρίς αυγά, αυτή η συνταγή είναι η ιδανική για εσάς! Το καλύτερο; Χρειάζεστε μόνο μερικά βασικά υλικά που συνήθως έχετε ήδη στην κουζίνα σας. Είναι η τέλεια επιλογή για όταν έχετε κέφι για κάτι γλυκό, αλλά δεν θέλετε να ξοδέψετε πολύ χρόνο ή να ψάχνετε για περίπλοκες συνταγές.
Ακολουθήστε την απλή αυτή συνταγή και σε λίγη ώρα θα απολαύσετε ένα αφράτο, σοκολατένιο κέικ που θα ικανοποιήσει κάθε επιθυμία για γλυκό.
Υλικά για κέικ σοκολάτας:
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 180 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. κακάο σε σκόνη (προτιμήστε καλής ποιότητας)
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (10 γρ.)
- 1/2 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 240 ml νερό
- 80 ml ηλιέλαιο ή λάδι καρύδας
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουτ. της σούπας ξύδι (π.χ. λευκό ή μηλόξυδο)
Οδηγίες:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ (διάμετρος περίπου 22 εκ.).
- Ανακατέψτε τα ξηρά υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
- Προσθέστε τα υγρά υλικά: Στο ίδιο μπολ, ρίξτε το νερό, το λάδι, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύδι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Μην ανησυχείτε αν το μείγμα φαίνεται λίγο αραιό, αυτό είναι φυσιολογικό.
- Ψήσιμο: Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για περίπου 30-35 λεπτά, ή μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα καθαρή όταν τη βυθίσετε στο κέικ.
- Αφήστε να κρυώσει: Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά στη φόρμα, στη συνέχεια βγάλτε το και αφήστε το να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα.
Αυτό το κέικ είναι υπέροχο από μόνο του, αλλά μπορείτε να το γαρνίρετε με γλάσο σοκολάτας ή με ζάχαρη άχνη για επιπλέον γεύση. Το καλύτερο από όλα; Είναι χωρίς αυγά και δεν απαιτεί πολύπλοκα υλικά, οπότε μπορείτε να το φτιάξετε ακόμα και όταν δεν έχετε πολλά στη διάθεσή σας. Καλή απόλαυση!