Κέικ πορτοκαλιού με τέλεια υφή και αρωματική γεύση -Τα μυστικά για να βγαίνει πάντα αφράτο
Το κέικ είναι το γλυκό σνακ που υπάρχει σε κάθε πάγκο κουζίνας.
Είτε για πρωινό, είτε για σνακ μετά το φαγητό παρέα με μια ζεστή κούπα καφέ το κέικ, ό,τι γεύση κι αν έχει, είναι πάντα νόστιμο.
Μια κλασική συνταγή για κέικ είναι εκείνη με πορτοκάλι, πώς όμως θα εξασφαλίσετε ότι θα βγει νόστιμο και αφράτο; Για να βγει το κέικ αφράτο θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικά μυστικά. Παρακάτω θα βρείτε τέσσερα εγγυημένα κόλπα για να φτιάξετε το πιο αφράτο κέικ.
Τα μυστικά για να βγαίνει πάντα αφράτο
Το αλεύρι
Η πιο εύκολη επιλογή είναι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Τα υλικά που ήδη υπάρχουν στο αλεύρι θα δώσουν στο κέικ σας ένα αφράτο αποτέλεσμα χωρίς κόπο και ιδιαίτερες μετρήσεις στη ζυγαριά.
Τα υλικά πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου
Για να βγει το κέικ αφράτο φροντίστε επίσης τα συστατικά σας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και ιδίως το βούτυρο. Μια έξυπνη ιδέα είναι να βγάλετε από το ψυγείο τα υλικά σας, όπως το βούτυρο και τα αυγά, τουλάχιστον μισή ώρα πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία.
Το χτύπημα των υλικών
Το σωστό και μεθοδευμένο χτύπημα των υλικών είναι ένας ακόμη τρόπος για να βγει το κέικ σας αφράτο. Αρχικά, για να επιτύχετε ένα αφράτο αποτέλεσμα καλό είναι να χτυπήσετε τα ασπράδια των αυγών ξεχωριστά. Δημιουργώντας μια μαρέγκα και προσθέτοντας έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά θα εξασφαλίσει στο κέικ σας μια αφράτη υφή. Επιπλέον, η ζάχαρη με το βούτυρο πρέπει να ανακατεύονται μαζί, όχι όμως για πολύ ώρα. Πρέπει να χτυπήσετε τόσο ώστε να ασπρίσει το μείγμα. Τέλος, στην προσθήκη του αλευριού ανακατεύουμε απαλά και με ήρεμες κινήσεις.
Μην διπλασιάζετε τα υλικά
Για να εξασφαλίσετε την καλύτερη υφή αλλά και γεύση, μην διπλασιάζετε ποτέ τα υλικά μιας συνταγής κέικ. Αν το κάνετε αυτό, κατά πάσα πιθανότητα το κέικ δεν θα φουσκώσει σωστά και δεν θα γίνει αφράτο.
Κέικ πορτοκαλιού με τέλεια υφή και γεύση
Υλικά
- Μια συσκευασία Φαρίνα 500 γρ.
- 1 1/2 φλιτζ. βούτυρο
- 2 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 1/4 φλιτζ. γάλα
- ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη χτυπάμε με το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά τα ασπράδια μέχρι να βγει αφράτη μαρέγκα και προσθέτουμε τους κρόκους και το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας και έπειτα το γάλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και προσθέτουμε το ξύσμα από ένα πορτοκάλι.
Σε μια φόρμα, την οποία έχουμε βουτυρώσει και έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι, ρίχνουμε το μείγμα μας και ψήνουμε για μία ώρα στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Μόλις το κέικ είναι έτοιμο αφήνουμε για 20 λεπτά και ξεφορμάρουμε.