Συνταγή για κέικ λεμονιού με γιαούρτι -Αφράτο και νόστιμο, θα μοσχομυρίσει το σπίτι
Αυτή την εποχή, που τα μυρωδάτα λεμόνια είναι σε αφθονία, είναι η ιδανική στιγμή να δοκιμάσεις ένα αφράτο και αρωματικό κέικ λεμονιού με γιαούρτι.
Τα λεμόνια είναι πολυτάλαντα -δεν λείπουν ποτέ από τη μαγειρική μας, ενώ συχνά τα αξιοποιούμε και στη φυσική καθαριότητα του σπιτιού. Παρά την ξινή τους γεύση, ταιριάζουν υπέροχα και σε γλυκές παρασκευές, απογειώνοντας κάθε πιάτο με το άρωμα και τη φρεσκάδα τους.
Σου προτείνουμε ένα λαχταριστό κέικ με λεμόνι και γιαούρτι, που θα σε ξετρελάνει με τη γεύση και την υφή του. (Η συνταγή είναι από το loveandlemons.com).
Θα χρειαστείς:
- Λεμόνια: Θα χρησιμοποιήσεις το ξύσμα για τη ζύμη και τον χυμό για το γλάσο. Αν θέλεις, πρόσθεσε και λίγο επιπλέον ξύσμα στην κορυφή για έξτρα άρωμα.
- Γιαούρτι
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (προαιρετικά αλεύρι αμυγδάλου που χαρίζει στο κέικ υγρασία και υφή).
- Μπέικιν πάουντερ
- Αυγά
- Ελαιόλαδο
- Ζάχαρη
- Εκχύλισμα βανίλιας
Για να φτιάξεις γρήγορο γλάσο λεμονιού:
Ανακάτεψε απλώς άχνη ζάχαρη με φρέσκο χυμό λεμονιού, τόσο απλό και τόσο νόστιμο!
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 175°C (αντιστάσεις πάνω-κάτω) ή 160°C στον αέρα. Βουτύρωσε καλά μια φόρμα για κέικ ή φόρμα μακρόστενη (τύπου loaf) και αν θέλεις, στρώσε λαδόκολλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε: 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½ φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου, 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, μια πρέζα αλάτι. Ανακάτεψέ τα καλά για να ενωθούν.
Σε άλλο μπολ, βάλε: ¾ φλιτζανιού ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, 2 μεγάλα αυγά, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι γιαούρτι, ξύσμα από 2 λεμόνια, 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας. Χτύπα τα όλα μαζί με το σύρμα (ή μίξερ χειρός) μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Ρίξε σταδιακά το μείγμα των στερεών υλικών στο μπολ με τα υγρά, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν. Προσοχή: μην ανακατεύεις υπερβολικά, θέλουμε αφράτη υφή.
Μεταφέρεις το μείγμα στη φόρμα και ψήνεις για 40–45 λεπτά. Άφησέ το να κρυώσει για 10 λεπτά στη φόρμα και μετά ξεφόρμαρέ το σε σχάρα.
Προαιρετικά ετοιμάζεις το γλάσο λεμονιού και το αλείφεις με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Το κέικ είναι έτοιμο!