Συνταγή για νηστίσιμη πίτσα με βασιλικό και σάλτσα ντομάτας
BOVARY ⸻ 14 APR 2025
Αν αναζητάς μια νηστίσιμη συνταγή που να συνδυάζει την γεύση της παραδοσιακής πίτσας με την υγιεινή διατροφή, τότε αυτή η νηστίσιμη πίτσα με σάλτσα ντομάτας και φρέσκο βασιλικό είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι.
Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα με απλά υλικά που σίγουρα θα έχεις στην κουζίνα σου.
Χωρίς γαλακτοκομικά και κρέας, είναι η τέλεια λύση για όσους ακολουθούν νηστεία ή για οποιονδήποτε θέλει να κάνει ένα υγιεινό διάλειμμα από τα παραδοσιακά πιάτα.
Υλικά για την νηστίσιμη πίτσα
- 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Σάλτσα ντομάτας
- Φρέσκος βασιλικός για γαρνίρισμα
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση (προαιρετικά)
Οδηγίες Εκτέλεσης
- Προετοιμασία της ζύμης
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις το αλεύρι ολικής άλεσης με το μπέικιν πάουντερ και λίγο αλάτι.
- Προσθέτεις το ελαιόλαδο και το νερό. Ζυμώνεις με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή και ελαστική ζύμη.
- Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέτεις λίγο ακόμα νερό, και αν είναι πολύ μαλακή, προσθέτεις λίγο ακόμα αλεύρι.
- Ανοίγουμε τη ζύμη
- Βάζεις τη ζύμη πάνω σε μια επιφάνεια εργασίας και την ανοίγεις με τα χέρια ή με έναν πλάστη σε στρογγυλό σχήμα, σε πάχος περίπου 1 εκ.
- Εναλλακτικά, αν θέλεις πιο λεπτό τη ζύμη, μπορείς να την ανοίξεις ακόμη πιο λεπτά για μια πιο «τραγανή» βάση.
- Ψήνουμε τη ζύμη
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.
- Τοποθετείς τη ζύμη σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και την ψήνεις για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
- Προετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας
- Αν χρησιμοποιείς σπιτική σάλτσα ντομάτας, απλά ανακατεύεις την πολτοποιημένη ντομάτα με αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
- Αν προτιμάς την έτοιμη, απλά την απλώνεις πάνω από τη ζύμη.
- Συναρμολόγηση της πίτσας
- Αφού η βάση της πίτσας έχει ψηθεί για 10 λεπτά, αφαιρείς από τον φούρνο και απλώνεις πάνω την σάλτσα ντομάτας.
- Γαρνίρεις με φρέσκο βασιλικό και προσθέτεις λίγο αλάτι και πιπέρι για έξτρα γεύση.
- Ξαναβάζεις την πίτσα στο φούρνο και την ψήνεις για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
- Αφού τη βγάλεις από το φούρνο, την αφήνεις να κρυώσει για λίγο και την κόβεις σε κομμάτια.