χριστουγεννιάτικος χαλβάς

Συνταγή για χριστουγεννιάτικο χαλβά με πλούσια αρώματα

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που το σπίτι γεμίζει αρώματα και ζεστασιά, και ο χαλβάς είναι ένα από τα γλυκά που δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι.

Με τις ρίζες του να χάνονται βαθιά στον χρόνο, ο χαλβάς αποτελεί μια παραδοσιακή συνταγή που αγαπήθηκε για τη λιτότητα και τη γεύση του. Στους ελληνικούς χειμώνες, συχνά μετατρέπεται σε ένα ζεστό, πλούσιο γλυκό που ενώνει οικογένειες και φίλους γύρω από την κουζίνα.

Ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων, μπορείτε να προσθέσετε αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν γιορτή, όπως το πορτοκάλι, η κανέλα, το γαρύφαλλο και τα αμύγδαλα. Το γλυκό αυτό, που φτιάχνεται με σιμιγδάλι και αρωματικό σιρόπι, είναι εύκολο στην προετοιμασία και αποτελεί μια ευκαιρία για δημιουργικότητα. Μπορείτε να το εμπλουτίσετε με σταφίδες, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα, προσφέροντας μια μοναδική πινελιά που θα κάνει τους καλεσμένους σας να το λατρέψουν.

Συνταγή για χριστουγεννιάτικο χαλβά:

Υλικά

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το χαλβά

  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι (χονδρό)
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι (ψιλό)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα (ολόκληρα ή σε φέτες)
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι, βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τα γαρύφαλλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Βράστε το σιρόπι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να αρχίσει να αρωματίζεται.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.

Ετοιμάστε τον χαλβά

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σιμιγδάλι (χονδρό και ψιλό) και ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά.

Προσθέστε τα αμύγδαλα και συνεχίστε να καβουρδίζετε για 2-3 λεπτά.

Ρίξτε το σιρόπι

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε προσεκτικά το κρύο σιρόπι στο καυτό σιμιγδάλι (προσοχή, γιατί πιτσιλάει!).

Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.

Ανακατέψτε τα επιπλέον υλικά

Προσθέστε τις σταφίδες ή τα αποξηραμένα φρούτα αν χρησιμοποιείτε, και συνεχίστε το ανακάτεμα.

Σερβίρετε

Μεταφέρετε το μίγμα σε μια φόρμα ή σε μικρά μπολάκια και πιέστε ελαφρά την επιφάνεια.

Αφήστε τον χαλβά να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί για περίπου 1 ώρα.

Ξεφορμάρετε και πασπαλίστε με λίγη κανέλα ή ζάχαρη άχνη πριν σερβίρετε.