Αυγά και κολοκύθα: Ο συνδυασμός που μπουστάρει τη χαρά και μειώνει την πείνα, σύμφωνα με διατροφολόγο του Χάρβαρντ

Αυγά και κολοκύθα: Ο συνδυασμός που μπουστάρει τη χαρά και μειώνει την πείνα, σύμφωνα με διατροφολόγο του Χάρβαρντ

Γνωστή ως ορμόνη της ευτυχίας, ο κύριος ρόλος της σεροτονίνης στο σώμα μας είναι να παρέχει μια γενική αίσθηση ευεξίας. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο ρόλος της: Είναι επίσης ένα τέλειο κατασταλτικό της πείνας.

«Ελέγχει τις λιγούρες και ομαλοποιεί την όρεξη. Σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι ακόμη κι αν το στομάχι σας δεν είναι γεμάτο, οπότε τρώτε λιγότερο» εξηγεί η Amy Shah, διατροφολόγος του Χάρβαρντ στο βιβλίο της «Τρώγοντας χωρίς ενοχές».

Η Δρ. Amy Shah/Φωτογραφία: Facebook/Amy Shah

Με πτυχίο ιατρικής και εξειδίκευση στη διατροφή από τρία φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια (Χάρβαρντ, Κολούμπια και Κορνέλ), επισημαίνει πώς η σεροτονίνη παράγει το αντίθετο αποτέλεσμα από τη ντοπαμίνη σε σχέση με το φαγητό: ενώ ένα χαμηλό επίπεδο ντοπαμίνης αυξάνει την πείνα, ένα υψηλό επίπεδο σεροτονίνης την αναστέλλει.

Πώς η σεροτονίνη ελέγχει την πείνα

Παρόλο που η επιστημονική κοινότητα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση στη μελέτη της διαχείρισης της πείνας και η σύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου είναι σαφής, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της σεροτονίνης, έχει αποδειχθεί η επίδρασή της στην όρεξη, αλλά ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει την όρεξη δεν είναι απολύτως σαφής. Σύμφωνα με την Δρ. Amy Shah, η βασική θεωρία είναι ότι η σεροτονίνη μειώνει την απελευθέρωση των νευρώνων AgRP, οι οποίοι είναι φυσικά διεγερτικά της όρεξης και είναι υπεύθυνοι για το ότι ο υποθάλαμος (η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μετάδοση πληροφοριών) ερμηνεύει ότι πεινάτε.

Φάτε λιγότερο και γίνετε πιο ευτυχισμένοι

Αν και δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς ένα υψηλό επίπεδο σεροτονίνης αναστέλλει την όρεξη, έχει αποδειχθεί ότι αυτό συμβαίνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατροφολόγος Amy Shah προτείνει να σταματήσουμε τις λιγούρες και ταυτόχρονα να αυξήσουμε την ευτυχία μας.

Φαγητά που ανεβάζουν τη σεροτονίνη/Φωτογραφία: Shutterstock

Για να αυξήσετε τα επίπεδα αυτής της ορμόνης και να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής, η ειδικός προτείνει τον πιο φυσικό τρόπο: μέσω του φαγητού. «Τρώτε τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, όπως αυγά, γαλοπούλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχο κρέας, σολομό, ανανά, τόφου, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ανακατεμένους με ποιοτικούς υδατάνθρακες, όπως γλυκοπατάτα, κολοκύθα και κινόα» εξηγεί η γιατρός.

Αν και ο οργανισμός χρησιμοποιεί την τρυπτοφάνη για να παράγει σεροτονίνη, είναι σημαντικό οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό το αμινοξύ να συνοδεύονται από υδατάνθρακες, ώστε η τρυπτοφάνη να φτάσει στον προορισμό της και να ξεπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, τη μεμβράνη που προστατεύει τον εγκέφαλο και εμποδίζει τόσο τις τοξίνες όσο και τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στον εγκέφαλο.

Αυγό με σπανάκι και κολοκύθα/Φωτογραφία: Shutterstock

Και, σε αυτή τη βασική συμβουλή, η Dr Amy Shah προσθέτει και άλλες για την αύξηση της σεροτονίνης μέσω της διατροφής:

  • Εκμεταλλευτείτε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6. Χωρίς αυτή τη βιταμίνη, η τρυπτοφάνη δεν μπορεί να μετατραπεί σε σεροτονίνη. Τροφές όπως το κουνουπίδι, η μπανάνα, το αβοκάντο, τα δημητριακά, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6.
  • Αθληθείτε: Αυτό θα απελευθερώσει περισσότερη σεροτονίνη.
  • Κοιμηθείτε: Αν δεν είστε καλά ξεκούραστοι, δεν υα υπάρχει επαρκής νευροδιαβίβαση σεροτονίνης στο σύστημα.
  • Βγείτε στο φως του ήλιου: Θα σας παρέχει αρκετή βιταμίνη D για να πραγματοποιήσετε τη σύνθεση της σεροτονίνης.