Φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά: Τι είναι στην εποχή τους και πώς να τα απολαύσετε
Τα πιο υγιεινά τρόφιμα είναι όσα προέρχονται από τη γη, επομένως καλό είναι να γνωρίζετε ποια από αυτά πρέπει να καταναλώνετε κάθε εποχή. Τώρα που διανύουμε το φθινόπωρο, τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά είναι τα κατάλληλα και τα πιο ωφέλιμα.
Καθώς οι μέρες γίνονται πιο δροσερές και τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν, ήρθε η ώρα να καλωσορίσετε τις μοναδικές γεύσεις του φθινοπώρου στην κουζίνα σας. Από γλυκά μήλα και αχλάδια μέχρι χορταστικές κολοκύθες και λαχανικά με ρίζες, ανακαλύψτε ποια είναι τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά για να προσθέσετε στη λίστα αγορών σας και πάρτε ιδέες για το πώς να τα μαγειρέψετε.
7 φρούτα και λαχανικά εποχής
Μήλα και αχλάδια
Τα μήλα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και καταναλώνοντάς τα επιβραδύνουμε τη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας. Τρώγονται ωμά ή μπορείτε να τα προσθέσετε σε τάρτες, σε γλυκά, σε σαλάτες και φυσικά στο γιαούρτι.
Τα αχλάδια είναι γεμάτα φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Για να παίρνετε καθημερινά τα θρεπτικά τους συστατικά μπορείτε να τα τρώτε ωμά ή να τα βάζετε ακόμα και στις σαλάτες σας.Ένα crumble αχλαδιού και μήλου θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ζεστοί και χορτάτοι όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να πέφτουν.
«Αυτά τα φρούτα φτάνουν στο αποκορύφωμά τους το φθινόπωρο λόγω του εύκρατου κλίματος, το οποίο τους επιτρέπει να αναπτύξουν τη φυσική τους γλυκύτητα και την τραγανή υφή τους», εξηγεί στον Independent η διατροφολόγος Lara Buckle, γνωστή και ως Wellness Detective. «Απολαύστε τα φρέσκα ή δοκιμάστε τα σε μια κομπόστα φρούτων».
Ριζώδη λαχανικά
Τα καρότα, το παστινάκι και τα παντζάρια ευδοκιμούν επίσης σε πιο δροσερές συνθήκες. «Ο πιο δροσερός καιρός συγκεντρώνει τα φυσικά σάκχαρα σε αυτά τα λαχανικά , ενισχύοντας τη γλυκύτητα και τη γεύση τους», εξηγεί η Buckle. «Το ψήσιμο των λαχανικών με ρίζα αναδεικνύει τη φυσική τους γλυκύτητα.
«Δοκιμάστε τα σε μια ανάμεικτη ριζική γκρατέν λαχανικών ή ένα ζωντανό χούμους παντζαριού. Για μια ενδιαφέρουσα ανατροπή, φτιάξτε πατατάκια παστινάκι ή επιδόρπια με βάση το καρότο, όπως κέικ καρότου ή χαλβά καρότου».
Κολοκύθες και κολοκυθάκια
Και φυσικά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το πιο σημαντικό φθινοπωρινό λαχανικό από όλα… τις κολοκύθες! «Αυτά τα χορταστικά λαχανικά αποθηκεύονται καλά και η γεύση τους βαθαίνει καθώς ωριμάζουν τους πιο δροσερούς μήνες», λέει η Buckle. «Πέρα από τις κλασικές σούπες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κολοκύθες και κολυκυθάκια σε ριζότο, κάρυ ή ακόμα και ως βάση για μια κρεμώδη σάλτσα για ζυμαρικά».
Μανιτάρια
«Οι υγρές και δροσερές συνθήκες του φθινοπώρου είναι ιδανικές για άγρια μανιτάρια όπως τα μανιτάρια και τα πορτσίνι», λέει η Buckle. «Τα σοτάρετε με σκόρδο και μυρωδικά ή τα προσθέτετε ως γέμιση σε αλμυρές κρέπες ή τάρτες».
Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους χορτοφάγους καλεσμένους στο επόμενο δείπνο σας, ενσωματώστε μερικά πορτσίνι στη γέμιση σας.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αυτό το αμφιλεγόμενο λαχανικό, μαζί με το λάχανο έχουν υπέροχη γεύση αυτή την εποχή του χρόνου. «Αυτά τα ανθεκτικά λαχανικά ωφελούνται πραγματικά από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση τους», εξηγεί η Buckle.
«Ψήστε τα λαχανάκια Βρυξελλών με γλάσο βαλσάμικο ή δοκιμάστε λάχανο σε μια πικάντικη σαλάτα».