Pappu Athens: Σε ένα πρώην συνεργείο αυτοκινήτων άνοιξε ένα casual εστιατόριο γειτονιάς που τιμά τις ελληνικές γεύσεις
Πριν από μερικούς μήνες το Pappu Athens συστήθηκε ως speakeasy γαστροταβέρνα στα στενά του Περιστερίου.
Ο όρος speakeasy βλέπουμε να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο αλλά ως προσδιορισμός μια γαστροταβέρνας θα λέγαμε ότι δεν συναντάται ιδιαίτερα. Η ιδέα πίσω από την ονομασία speakeasy χρησιμοποιήθηκε για να δώσει την είσοδο σε άκρως απόρρητα μπαρ και κλαμπ, όταν αυτό ήταν παράνομο. Καθ' όλη τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης, τα αλκοολούχα ποτά πωλούνταν και καταναλώνονταν παράνομα και μυστικά. Σήμερα, αναδημιουργήθηκε περιγράφοντας την ιδέα των κρυφών, αμυδρά φωτισμένων μπαρ ως το σύγχρονο speakeasy!
Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί ο χώρος του Pappu. Στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας, στα στενά του Περιστερίου, μακριά από την πολύβουη πιάτσα της περιοχής, ένα παλιό συνεργείο μεταμορφώθηκε σε ένα εστιατόριο που από την πρώτη στιγμή άρεσε.
Μεγάλη τζαμαρία, βιομηχανικό σκηνικό σε γήινους τόνους και γυμνό τσιμέντο, με προσεγμένο φωτισμό και μια ανοιχτή κουζίνα συνθέτουν το σκηνικό της γαστροταβέρνας. Ξύλινα τραπέζια γεμίζουν τη σάλα του εστιατορίου, ενώ στο πεζοδρόμιο υπάρχουν μαύρα μεταλλικά ό,τι πρέπει για τα καλοκαιρινά βράδια. Αυτό βέβαια που τραβά τα βλέμματα είναι το πορτραίτο –δια χειρός street artist Mister Achilles- του παππού του Μανώλη Καλιτσουνάκη, στον οποίο άνηκε το ακίνητο.
Εκτός από τον κ. Καλιτσουνάκη, πίσω από την ιδέα βρίσκονται ο Χρήστος Μινάι και Δημήτρης Τσαγκαδάς, τρεις άνθρωποι που συνεργάστηκαν σε εστιατόρια της Αθήνας και της Μύκονου και αποφάσισαν να δώσουν πνοή στο δικό τους γαστρονομικό εγχείρημα.
Συνοδοιπόροι τους σε αυτό δύο άνθρωποι με γνώση στην κουζίνα. Ο βραβευμένος σεφ του Alemagou Θωμάς Μάτσας ως head chef και consultant σχεδίασε το μενού, ενώ το εκτελεί ο σεφ Φώτης Μιχόπουλος, που έχει εργαστεί στο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο The Fat Duck στο Λονδίνο.
Η κουζίνα είναι κυρίως ελληνική με μεσογειακές και όχι μόνο επιρροές. Η εξαιρετικές πρώτες ύλες και η εποχικότητα αποτελούν οδηγό για τα πιάτα ενός μενού που είναι σφιχτό, χωρίς υπερβολές. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι οι συνδυασμοί που ενθουσιάζουν και διακρίνονται από τη φιλοσοφία της απλότητας.