Τήνος, Σίφνος, Μύκονος -Τα 5 κορυφαία εστιατόρια στα δημοφιλέστερα νησιά των Κυκλάδων
Οι ημέρες του καλοκαιριού κυλούν και άλλους τους βρίσκουν σε μια παραλία και άλλους να μετρούν αντίστροφα για τις διακοπές. Μία από τις απολαυστικότερες στιγμές των διακοπών, αναμφισβήτητα, είναι η ώρα του φαγητού.
Εκείνη η ώρα μετά το μπάνιο που κάθεστε στο τραπέζι, ενώ το αλάτι βρίσκεται ακόμη στα χείλη και το δέρμα καίει από τον ήλιο. Τα πιάτα έρχονται το ένα με το άλλο, οι γεύσεις εναλλάσσονται και τα τσουγκρίσματα των ποτηριών ποτέ δεν περισσεύουν.
Αν μη τι άλλο, μια τέτοια εικόνα ταιριάζει με την αύρα του Αιγαίου και το σκηνικό δημοφιλών κυκλαδίτικων νησιών. Προτείνουμε, λοιπόν, τα καλύτερα εστιατόρια τα οποία φημίζονται για την κουζίνα και την φιλοξενία τους.
Cantina, Σίφνος
Το γαστρονομικό ταξίδι στις Κυκλάδες δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει με την γενέτειρα του Τσελεμεντέ, τη Σίφνο. Το νησί αυτό φημίζεται, όχι μόνο για τις ομορφιές του, αλλά και για την κουζίνα του -η θρυλική ρεβυθάδα είναι το κάτι άλλο.
Στα Σεράλια, λοιπόν, σε έναν κολπίσκο, λίγο πιο πέρα από το Κάστρο, τα 99 σκαλιά οδηγούν στην Cantina που μοιάζει σαν να ξεπρόβαλε από τα βράχια. Το σκηνικό, κυριολεκτικά, καθηλώνει, καθώς μέσα στο σκοτάδι τα βράχια και το εστιατόριο φωτίζονται.
Η Cantina υμνεί τον τόπο και τα προϊόντα του, σέβεται την εποχικότητα και ασπάζεται την zero waste φιλοσοφία. Ο Γιώργος Σαμοΐλης έχει εμπνευστεί πιάτα που συνδυάζουν τη νοστιμιά και την πρωτοτυπία, σε γεύσεις που μετατρέπουν την Cantina σε γαστρονομικό προορισμό των ταξιδιωτών του κόσμου.
Εδώ, θα γευτείτε κρέατα ελευθέρας βοσκής, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά αλλά και vegan επιλογές, ενώ η λίστα των κρασιών διαθέτει ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.
Νικόλας στη Μύκονο
Η Μύκονος, το ξακουστό ως τα πέρατα του κόσμου νησί των Κυκλάδων, αποτελεί προορισμό του διεθνούς τζετ σετ εδώ και δεκαετίες. Στα σοκάκια της έχουν περπατήσει από τον Ωνάση, την Κάλλας και την Γκρέις Κέλι μέχρι τον Ζαν Πολ Γκοτιέ, την Μόνικα Μπελούτσι και τον Τζεφ Μπέζος.
Το νησί με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα φημίζεται για την κουζίνα του, διαθέτοντας ταβέρνες και εστιατόρια με κουζίνες απ’ όλο τον κόσμο.
Στην παραλία Παράγκα, εδώ και 57 χρόνια, στέκει η ταβέρνα Νικόλας. Πρόκειται για ένα οικογενειακό εστιατόριο που δημιούργησαν με μεράκι και διάθεση ο Νικόλας Δαχτυλίδης και η σύζυγός του, Κατερίνα. Το ζευγάρι επιθυμούσε να τιμήσει με την έμπνευσή του την παράδοση και την υψηλή ποιότητα υλικών.
Πλέον, το εστιατόριο έχει περάσει στις επόμενες γενιές διατηρώντας τον πυρήνα της οικογενειακής παράδοσης. Τα περισσότερα υλικά προέρχονται από τα κτήματα της οικογένειας και το κρέας από την ιδιωτική τους φάρμα, οπότε η ποιότητα παραμένει αναμφισβήτητα υψηλή. Τα ψάρια, δε, ψαρεύονται από τους ίδιους καθημερινά.
Μαραθιά στην Τήνο
Στην παραλία του Αγίου Φωκά, εκεί που σκάει το κύμα, κάτω από τα αλμυρίκια, το εστιατόριο Μαραθιά προσφέρει όσα παράγει η Τήνος στο τραπέζι. Οι πρώτες ύλες του και η κουλτούρα του τόπου αποτελούν οδηγό για τον βραβευμένο Μιχάλη Μάρθα και τον chef-patron Μαρίνο Σουράνη.
Οι δυο τους με συνοδοιπόρους παραγωγούς του νησιού ζωντανεύουν ντόπιες παραδόσεις με μια σύγχρονη ματιά. Η ψαριά της ημέρας, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα τυριά της Τήνου έχουν θέση στο μενού της Μαραθιάς, ενώ η zero waste φιλοσοφία δεν αφήνει τίποτα ανεκμετάλλευτο.
Οι άνθρωποι της Μαραθιάς αναδεικνύουν τον τόπο, δίχως να σταματούν να εξελίσσονται, ποντάροντας στην τεχνογνωσία και μετατρέποντας τη Μαραθιά όχι απλά σε ένα εστιατόριο κορυφής αλλά σε ένα πρότυπο διαχείρισης της πρώτης ύλης.
Galazia Hytra στην Πάρο
Η Πάρος, όπως και η Μύκονος, αποτελούν τόπους συνάντησης γαστρονομικών κουλτούρων του κόσμου. Οι επιλογές είναι πολλές και ανταποκρίνονται σε κάθε διάθεση.
Στο ξενοδοχείο Summer Senses στην Πούντα, το Galazia Hytra καλωσορίζει τους επισκέπτες του, προσφέροντάς τους ένα ταξίδι γαστρονομίας. Το «αδελφάκι» του αγαπημένου Hytra έχει δημιουργήσει ένα μενού βασισμένο στη δημιουργική κουζίνα με διεθνή πινελιά, μεταμορφώνοντας κλασσικές συνταγές με σύγχρονες τεχνικές.
Οι γεύσεις του εστιατορίου μεταμορφώνουν το ξενοδοχείο σε γαστρονομικό προορισμό, αναδεικνύοντας το όνομά του: καλοκαιρινές αισθήσεις κάτω από τον ελληνικό ουρανό.
Ο Αμοργινός στη Νάξο
Η Νάξος έχει συνδέσει το όνομά της με το φαγητό. Πώς να μην συμβαίνει αυτό άλλωστε αφού διαθέτει τυροκομική παράδοση και εξαιρετικής ποιότητας πατάτες. Οι άνθρωποι του νησιού κουβαλούν την παράδοση και με τις σύγχρονες τεχνικές φροντίζουν να την αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο.
Στην Απείρανθο, ένα από τα στολίδια του νησιού, οι κάτοικοι διατηρούν ανόθευτο τον πολιτισμό και υμνούν τον τόπο τους, με κάθε τρόπο και φυσικά μέσα από την κουζίνα.
Ο Αμοργινός φημίζεται για τα παραδοσιακά πιάτα του που βασίζονται στις πρώτες ύλες της νησιού. Καθίστε στο μπαλκόνι με θέα τις πλαγιές και απολαύστε ρόστο απεραθίτικο με πατάτα και παϊδάκια προβατίνας. Το φαγητό πλαισιώνει η αυθεντική φιλοξενία και γι' αυτό άλλωστε όσοι βρεθούν εκεί, επιστρέφουν.