mayan_by_aliento

Mayan: Το «μυστικό» της Στοάς Πεσματζόγλου για κουζίνα Nikkei

Στην καρδιά της Στοάς Πεσματζόγλου, σε έναν από τους πιο γοητευτικούς και ιστορικούς χώρους της Αθήνας, βρίσκεται το Mayan, ένα εστιατόριο που αποκαλύπτει ένα «μυστικό» για τους λάτρεις της καλής κουζίνας.

Η ιστορία της κουζίνας Nikkei ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν χιλιάδες Ιάπωνες μετανάστες έφτασαν στο Περού.

Μαζί τους κουβάλησαν τον πολιτισμό τους και τη μαγειρική τους. Η πραγματικότητα, όμως, ήταν διαφορετική, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούσαν καθημερινά δεν ήταν διαθέσιμα. Το κλειδί, λοιπόν, ήταν η προσαρμογή. Οι Ιάπωνες άρχισαν να χρησιμοποιούν τοπικά υλικά, όπως ψάρια του Ειρηνικού και πιπεριές τσίλι, μαγειρεύοντας με τις τεχνικές τους.

Από αυτό «γεννήθηκε» η κουζίνα Nikkei, ένα τέλειο μείγμα των φρέσκων και ζωντανών συστατικών της περουβιανής κουζίνας, με την ακρίβεια και τον σεβασμό στις γεύσεις που χαρακτηρίζει την ιαπωνική γαστρονομία. Η Nikkei εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αγαπημένες και αναγνωρισμένες κουζίνες στον κόσμο.

Mayan: Για νόστιμο σεβίτσε στην Στοά Πεσματζόγλου

Η Nikkei έχει τη δική της θέση στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Mayan δια χειρός Σταμάτη Τσίλια, στη Στοά Πεσματζόγλου. Κάποιοι μπορεί να το θυμάστε στον Κεραμεικό, ωστόσο, επανασυστήθηκε, αλλάζοντας ριζικά. Το σκηνικό θυμίζει λίγο private dining, καθώς τα τραπέζια δεν είναι πολλά, ενώ η μπάρα απέναντι από την κουζίνα αποκαλύπτει τον δημιουργικό ρυθμό.

Εδώ, θα δοκιμάσετε πεντανόστιμο σεβίτσε και τιραντίτο. Το τιραντίτο είναι η μία περουβιανή εκδοχή του σασίμι και διαφέρει με το σεβίτσε με δύο τρόπους: κόβεται σε φέτες και όχι κύβους και το το γάλα τίγρης προστίθεται πριν το σερβίρισμα, σε αντίθεση με το σεβίτσε που «ψήνεται» σε χυμούς εσπεριδοειδών.

Ο σεφ Σταμάτης Τσίλιας κατεβαίνει τα πρωινά στη Βαρβάκειο προκειμένου να διαλέξει τα ψάρια για τις παρασκευές του. Το σεβίτσε σερβίρεται με πουρέ γλυκοπατάτας, καλαμπόκι choclo και κρεμμύδι μαγειρεμένο στον πάγο, ενώ αρωματίζεται με μανταρίνι.

Από τα ζεστά πιάτα ξεχωρίζουν τα gyoza με την πάπια στη γέμιση και τους σπόρους μουστάρδας και τα empanadas με γέμιση από μοσχάρι μαγειρεμένο σε miso και χαλαπένιος.

Μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με σπιρτόζικα κοκτέιλ δια χειρός Άρη Χατζηαντωνίου, τα οποία ταιριάζουν με το φαγητό. Εάν πάλι, είστε του κρασιού, η λίστα είναι μικρή αλλά ενημερωμένη με ετικέτες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα.

Πού: Πανεπιστημίου 39- Στοά Πεσμαζόγλου