Σε μια μονοκατοικία στο Μοσχάτο, τα Κανάρια σερβίρουν εδώ και 61 χρόνια τις πιο φρέσκες γαρίδες
Σε έναν δρόμο του Μοσχάτου, εκεί που πραγματικά δεν την πιάνει το μάτι σου, μια ψαροταβέρνα έρχεται να θυμίσει ότι το φαγητό δεν θέλει πολλά πολλά: Μια ντομάτα, μερικές νόστιμες γαρίδες και ένα ούζο.
Τα Κανάρια άνοιξαν πριν από 74 χρόνια και από τότε παραμένουν αναλλοίωτα. Ήταν το 1950, όταν ο Γιώργος Αργυρόπουλος και η σύζυγος του Νικολέττα, άνοιξαν ένα καφενείο, το οποίο στο πέρασμα των χρόνων έγινε στέκι των ψαροφαγάδων.
Το σκηνικό απλό, που μοιάζει σαν να ξεπήδησε από ταινία του ελληνικού κινηματογράφου. Κατάλευκοι τοίχοι με βαρέλια στην άκρη και μια ασβαστωμένη αυλή με μια συκιά να στέκει στη μέση.
Εδώ μην περιμένετε πολλά καθώς όλα είναι μετρημένα σχεδόν στα δάχτυλα των χεριών. Στην αρχή της λειτουργίας τους είχαν και μαγειρευτά, ωστόσο, επέλεξαν να σερβίρουν μόνο ψάρια και γαρίδα γάμπαρη Πλαταμώνα. Η γαρίδα ήρθε στο μαγαζί το 1963 και έκτοτε αποτελεί τον αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή.
Η αρχή γίνεται με ελιές και τοματοσαλάτα με τριμμένη έξτρα τομάτα ή λάχανο και ακολουθεί το φρέσκο ψάρι. Τσιπούρα, λιθρίνι, μπαρμπούνι, γλώσσα, σαργός, σκαθάρι, συναγρίδα και φαγκρί είναι τα ψάρι που υπάρχουν στο μενού και συνοδεύουν τις γαρίδες.
Οι γαρίδες αλευρώνονται, τηγανίζονται σε ελαιόλαδο –και έρχονται στο τραπέζι, έτοιμες να τις απολαύσετε. Ειλικρινά, δεν θα χρειαστείτε κάτι άλλο παρά γαρίδες, τομάτα και τσίπουρο. Επ' ουδενί μην αναζητήσετε στο μενού πατάτες -δεν έχουν!
Η ποιότητα στα Κανάρια είναι αναμφισβήτητη και γι' αυτό η ταβερνα δεν λειτουργεί από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν και είναι η περίοδος αναπαραγωγής της γαρίδας που προμηθεύονται.
Τα Κανάρια μετρούν τρεις γενιές και συνδέουν το όνομά τους με την ιστορία της περιοχής. Εάν περάσετε τις πόρτες τους, αφεθείτε στην αυθεντικότητα να σας συνεπάρει και κάντε μαζί τους αυτό το ταξίδι στον χρόνο που το Σάββατο το βράδυ ήθελε την παρέα σε μια ταβέρνα, να καλοτρώει και να καλοπίνει.
Που: Τα Κανάρια, Κανάρη 119, Μοσχάτο. Τηλ: 2109422119