Φωτογραφία: Shutterstock

3 εύκολες συνταγές για ορεκτικά που θα ενθουσιάσουν

Τα τραπέζια δεν έχουν τέλος τις ημέρες των εορτών και τα τραπέζια στρώνονται, γεμίζοντας ορεκτικά, κυρίως και γλυκά.

Τα φαγητά παραμένουν συνήθως κλασσικά, ενώ ορισμένοι οικοδεσπότες δοκιμάζουν μια νέα συνταγή, θέλοντας να μαγειρέψουν κάτι πιο ξεχωριστό. Η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος της οικοδέσποινας και του οικοδεσπότη δεν είναι πάντα εύκολος, καθώς το αποφασίσεις τι θα μαγειρέψεις μπορεί να εξελιχθεί σε σπαζοκεφαλιά.

Ενόψει των γιορτινών γευμάτων, σας προτείνουμε εύκολες συνταγές για ορεκτικά, ώστε οι καλεσμένοι σας να εντυπωσιαστούν, χωρίς εσείς να κουραστείτε ιδιαίτερα.

Συνταγές για ορεκτικά στο γιορτινό τραπέζι

Σουφλέ τυριών

Υλικά

  • 1 κιλό τριμμένα τυριά, διάφορα
  • Ψωμί του τοστ όσο πάρει το σκεύος
  • Λίγο γάλα
  • 3 κρέμες γάλακτος των 200 ml

Εκτέλεση

  • Πάρτε τις φέτες του ψωμιού και κόψτε τις κόρες. Βουτήξτε τις στο γάλα, χωρίς όμως να τις μουλιάσετε πολύ. Τοποθετήστε τις σε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος.
  • Μετά την πρώτη στρώση, βάλτε το μισό τυρί.
  • Συνεχίστε βάζοντας μία ακόμη στρώση ψωμιού και επαναλάβετε με το τυρί.
  • Περιχύστε με την κρέμα γάλακτος.
  • Τοποθετήστε στον φούρνο στους 190 βαθμούς αέρα για περίπου 40 λεπτά/

Crostini με σταφύλια και ρικότα

Υλικά

  • Κόκκινα σταφύλια χωρίς κουκούτσια
  • 2 κλωνάρια θυμάρι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους μάραθου
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. ρικότα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 16 φέτες μπαγκέτα, φρυγανισμένες
  • Μέλι, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ανακατέψτε μαζί τα σταφύλια, το θυμάρι, τους σπόρους μάραθου και 2 κουταλιές λάδι σε ένα μικρό ταψί με στεφάνι. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Ψήστε μέχρι να ξεφουσκώσουν ελαφρώς και να αρχίσουν να ροδίζουν, 20 έως 25 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε η ρικότα, το ξύσμα λεμονιού και ένα κουταλάκι λάδι σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώστε.
  • Φουρνίστε την μπαγκέτα μέχρι να ξεροψηθεί ελαφρά.
  • Απλώστε το μείγμα της ρικότας σε κάθε φέτα μπαγκέτας. Τοποθετήστε δύο-τρια σταφύλια και ρίξτε μέλι.

Μοτσαρέλα με μπέικον και πιπεριά

Υλικά

  • 6 ολόκληρες ψητές κόκκινες πιπεριές (μπορείτε να πάρετε και έτοιμες)
  • 32 φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 11 φέτες μαγειρεμένο μπέικον, κομμένες στα τρία
  • 32 μπαλίτσες φρέσκιας μοτσαρέλας σε μέγεθος κερασιού
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Τυλίξτε τη μοτσαρέλα με το μπέικον και το φύλλο βασιλικού.
  • Στη συνέχεια τυλίξτε τα με τις πιπεριές και περάστε μια οδοντογλυφίδα.
  • Τοποθετήστε τις σε μια πιατέλα και περιχύστε τις με λάδι. Αλατοπιπερώστε.

Μπουκίτσες φέτας με φυστίκι

Υλικά

  • Φέτα
  • Μέλι
  • Φιστίκια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

  • Κόψτε τη φέτα σε κυβάκια και βουτήξτε τη στο μέλι.
  • Πασπαλίστε αμέσως με τα ψιλοκομμένα φιστίκια.

Μπριζόλα σε κομματάκια με βούτυρο και βούτυρο

Υλικά

  • 2 κιλά μοσχαρίσια μπριζόλα κόντρα, κομμένη σε ομοιόμορφα κομμάτια
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 5 μεσαίες σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1/3 φλιτζάνι ξηρό βερμούτ
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, σε κύβους
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα Worcester
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός

Εκτέλεση

  • Βάλτε αλάτι, πιπέρι και λάδι στο κρέας.
  • Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και ρίξτε τα κομματάκια κρέατος.
  • Θωρακίστε για περίπου 1 λεπτό, μία την πάνω και μία την κάτω πλευρά. Αν την θέλετε πιο πολύ ψημένο το κρέας αφήστε το περισσότερο.
  • Όταν θεωρείται ότι το κρέας είναι ψημένο, όπως σας αρέσει, αφαιρέστο το από το τηγάνι.
  • Μειώστε τη θερμοκρασία σε μέτρα και βάλτε στο τηγάνι το σκόρδο μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε το βερμούτ. Μην φοβηθείτε αν έχει κολλήσει.
  • Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα υγρά να μειωθούν σε περίπου 3 κουταλιές της σούπας, περίπου 1 λεπτό.
  • Αφαιρέστε από τη φωτιά, προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και να γίνει κρεμώδες.
  • Προσθέστε τη σάλτσα Worcester και το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι.
  • Ρίξτε το μείγμα πάνω από τα κομμάτια της μπριζόλας στο μπολ και ανακατέψτε για να καλυφθούν.
  • Μεταφέρετε τη μπριζόλα με τη σάλτσα βουτύρου σε πιατέλα και πασπαλίστε με μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως.