Συνταγή για γιουβέτσι με μοσχάρι -Το μυστικό για να βγει το κριθαράκι σπυρωτό
Το γιουβέτσι είναι ένα φαγητό ιδανικό για τα Κυριακάτικα τραπέζια αφού, όχι μόνο είναι νόστιμο, είναι συνυφασμένο με τις οικογενειακές μαζώξεις.
Με την υπέροχη σάλτσα του, το κρέας «λουκούμι» και το σπυρωτό κριθαράκι, το γιουβέτσι πρέπει να καταναλώνεται αμέσως από τον φούρνο, με φέτα ή τριμμένο τυρί από πάνω, αν θέλετε να απολαύσετε όλες τις υφές και τις γεύσεις του πριν αλλοιωθούν.
Ποιο είναι όμως το μυστικό για να βγει το κριθαράκι σπυρωτό; Το κριθαράκι πρέπει να σοταριστεί σε ένα τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα, πριν το προσθέσουμε στο ταψί.
Αυτό το εμποδίζει να γίνει πάρα πολύ παχύ και να λασπώσει όταν μαγειρεύεται. Αυτή είναι μια συμβουλή που πρέπει να θυμάστε για κάθε ελληνική συνταγή που χρησιμοποιεί κριθαράκι ως ζυμαρικά της.
Συνταγή για γιουβέτσι
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια
- 2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 καρότα, κομμένα σε φέτες
- 1 κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες 400g
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 500γρ (2,5 φλιτζάνια) κριθαράκι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το 1/2 του φλιτζανιού ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα καρότα και σοτάρουμε για 5 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μοσχάρι. Ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να αποκτήσει κρούστα.
Ανακατεύουμε τον πελτέ ντομάτας, σοτάρουμε για ένα λεπτό και στη συνέχεια ρίχνουμε το κόκκινο κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες κονσέρβας, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και μια καλή πρέζα αλάτι και πιπέρι και αρκετό νερό για να καλύψει το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με το καπάκι ανοιχτό για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να ψηθεί πλήρως το μοσχάρι.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε ένα άλλο τηγάνι, προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το κριθαράκι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Μόλις σιγοβράσει το κρέας μας, βάζουμε τα κριθαράκια σε ένα ταψί φούρνου μαζί με το κρέας και τη σάλτσα (αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας) και ανακατεύουμε.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ώστε να καλυφθεί το κριθαράκι. Κατά κανόνα, θα χρειαστείτε περίπου 3 φλιτζάνια υγρό για 1 φλιτζάνι κριθαράκι.
Σκεπάζουμε το ταψί με λίγο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε λίγο νερό εάν έχει στεγνώσει ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.