Καπάνι Μάρκετ: Το νέο οινορεστοράν του Μεταξουργείου που φέρνει τη γαστρονομία της Φλώρινας και την τέχνη του natural κρασιού
Η νέα άφιξη στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή είναι το «Καπάνι Μάρκετ» που σερβίρει πιάτα με έμφαση στην κουζίνα της Φλώρινας. Ποιες γεύσεις ξεχωρίσαμε.
Περπατώντας στην οδό Δήλου, στο Μεταξουργείο, ένα χειμωνιάτικο βράδυ Παρασκευής, είναι σαν ο χρόνος να έχει παντρέψει δύο περιόδους: από τη μία οι πολυκατοικίες με τα πολλά διαμερίσματα, οι περισσότερες να έχουν από κάτω κάποιο μαγαζί, όπως ψιλικατζίδικο, φούρνο ακόμα και φαρμακείο, και από την άλλη τα νεοκλασικά αρχοντικά που προσδίδουν μια αρχοντιά στη γειτονιά.
Σ΄ αυτή την πολυπολιτισμική περιοχή της Αθήνας, που έχει τα περισσότερα νεοκλασικά αρχοντικά της Αττική, έχει βρει τη θέση του το «Καπάνι Μάρκετ» που εδώ και δύο μήνες είναι υπό νέα διεύθυνση. Η ιστορία του μαγαζιού να είναι σαν όλα να έδειχναν το άλλοτε καφενείο έπρεπε να περάσει στα χέρια του σημερινού ιδιοκτήτη, του Κώστα Χριστάκη, γνωστός από τον «Πρίγκιπα», στα Εξάρχεια, για να το μετατρέψει σε ένα μοντέρνο οινορέστοραν με την γαστρονομία της Φλώρινας και τα φυσικά κρασιά να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η τσουχτερή νύχτα του χειμώνα που βρεθήκαμε στο Καπάνι Μάρκετ μάς έκανε να προτιμήσουμε τον εσωτερικό χώρο του οινορέστοραν που το ζεστό πράσινο χρώμα στους τοίχους, τα σεμεδένια κουρτινάκια που κοσμούσαν τα παράθυρα σε συνδυασμό με το αυθόρμητο προσωπικό του μαγαζιού έβγαζαν μια ζεστασιά από αυτή που συναντά πιο εύκολα ο επισκέπτης σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα τραπεζάκια στημένα στο μαγαζί, η μία βιτρίνα με προϊόντα delicatessen και η άλλη με την ποικιλία φυσικών κρασιών, κυρίως με ελληνικές ετικέτες, αλλά και με κάποιες ξένες, ενώ στο βάθος τα πικάπ του hi end ηχοσυστήματος, παίζοντας αποκλειστικά δίσκους βινυλίου, δημιουργούν μια πιο όμορφη αίσθηση σε όλο το σκηνικό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πικαπ με δίσκους βινυλίου ξεκίνησε από τον «Πρίγκιπα», στα Εξάρχεια, πριν καν γίνει μόδα και υιοθετηθεί από αρκετά εστιατόρια της Αθήνας.
Καπάνι Μάρκετ: Η ιστορία του οινορέστοραν που ενώνει τις κουζίνες της Μεσογείου, της Ανατολής και των Βαλκανίων
Οι εικόνες του σημερινού ιδιοκτήτη, Κώστα Χριστάκη, από την αγορά «Καπάνι» στη Θεσσαλονίκη, που συναντιούνται γαστρονομικά η Μεσόγειος με τα Βαλκάνια και την Ανατολή, του είναι πολύ οικίες και στη δική του ιδιοσυγκρασία, καθώς ο ίδιος έχει μεγαλώσει στη Φλώρινα.


Όταν βρέθηκε έξω από το παραδοσιακό καφενείο «Καπάνι» στο Μεταξουργείο τον τράβηξε το όνομα και τον «κράτησαν» το τσίπουρο και τα χειροποίητα μεζεδάκια που έφτιαχνε ο παλιός ιδιοκτήτης. Κοινό τους σημείο αναφοράς ο τόπος καταγωγής τους, η Φλώρινα. Θα επισκεπτόταν ξανά και ξανά το παραδοσιακό καφενείο μέχρι που ο τότε ιδιοκτήτης τον ενημερώνει ότι θα το κλείσει γιατί μετακομίζει μόνιμα εκτός Αθηνών.
Ο Κώστας Χριστάκης θα πάρει το καφενείο και οι εικόνες από το «Καπάνι» θα γίνουν ο λευκός καμβάς που θα αρχίσει να χτίζει το κάδρο του μετέπειτα μαγαζιού. Το τηλεφώνημα από τον συγχωριανό του, νεαρό σεφ, Δημήτρη Μπαλάκα ότι θέλει να έρθει στην Αθήνα για να δουλέψει στον «Πρίγκιπα» είναι άλλο ένα κομμάτι του παζλ για να συνθέσει το τελικό αποτέλεσμα. Όταν ο σεφ έμαθε ότι κάθε Τετάρτη μπροστά από το μαγαζί υπάρχει λαϊκή αγορά κατέβηκε στην Αθήνα και άρχισαν να συνθέτουν το μενού δίνοντας έμφαση στην τοπική κουζίνα της Φλώρινας.
Στο «Καπάνι Μάρκετ» η πρώτη ύλη, οι φωτιές -φαγητά που γίνονται στον ξυλόφουρνο, στη γάστρα και στη σούβλα, και η εποχικότητα συνθέτουν τα νόστιμα και ντελικάτα πιάτα που σερβίρονται καθημερινά στο οινομαγειρείο.
Μέσα σε δύο μήνες, από την ημέρα λειτουργίας, του νέου «Καπάνι Μάρκετ», το οινορεστοράν, όπως συστήνεται, έχει καταφέρει να γίνει το νέο «talk of the town» της πόλης για τους νόστιμους μεζέδες που συνοδεύουν τα φυσικά κρασιά. Μάλιστα, η πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, γνωστή για την αδυναμία της στη γαστρονομία, το έχει επισκεφτεί παραπάνω από μία φορά. Το πιο ωραίο που είδα, το βράδυ που το επισκέφτηκα, ήταν να συνυπάρχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας δίνοντας ένα πολύ δυνατό παλμό στην όλη μη επιτηδευμένη ατμόσφαιρα του οινορέστοραν.
Άλλωστε, όλη η περιοχή έχει μια αντίθεση, καθώς είναι η γειτονιά που οι αστικές πολυκατοικίες συνυπάρχουν με τα διώροφα παλιά αρχοντικά, ενώ λίγα μέτρα τριγύρω είναι το σπίτι που μεγάλωσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Αλέκος Φασιανός, πλέον έχει γίνει μουσείο, και για πολλά χρόνια βρίσκονταν τα γραφεία της Φίνος Φιλμ.
Καπάνι Μάρκετ: Το μενού, τα πιάτα ημέρας και τα λαχταριστά σάντουιτς όταν έχει λαϊκή αγορά
Στο τραπέζι οι σερβιτόροι θα σας φέρουν τρεις καταλόγους: το μενού με τα εποχιακά φαγητά, τα πιάτα ημέρας και τον κατάλογο με τα κρασιά που μπορείτε να απολαύσετε, εκτός από το μπουκάλι, σε ποτήρι. Θα πρότεινα, ανάλογα τα πιάτα που θα πάρετε, να σας βοηθήσουν να επιλέξετε κάποια από τα φίνα κρασιά. Προσωπικά, επειδή «έπαιξα» με διαφορετικές γεύσεις προτίμησα τη σιγουριά ενός ροζέ φρουτώδες κρασιού.
Στο σταθερό (εποχιακό) μενού θα βρείτε μεταξύ άλλων σαλάτες, η τα μαριναρισμένα ψητά παντζάρια με κρέμα σκορδοτύρι και καβουρντισμένα φουντούκια αναμειγνύοντας ήταν μια δροσερή και ενδιαφέρουσα επιλογή, μανιτάρια σωτέ, ανάμεικτο καβουρμά με αυγό μάτι και μπεσαμέλ και πούδρα σπανάκι, ψητή σελινόριζα στον ξυλόφουρνο, τουρσί εποχής και καπνιστό σκουμπ΄ρί, απο τα πιο νόστιμα πιάτα με ωραίες οξύτητες και ιδανικό για να απολαύσετε το κρασί σας. Ένα από τα πιάτα που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και θα επιστρέψω για να δοκιμάσω είναι το θράψαλο καρμπονάρα με μπέικον Γιαννιτσών.


Πριν περάσω στα πιάτα ημέρας, να σημειώσω ότι τα best seller του οινορέστοραν είναι η φασολάδα Πρεσπών με τις τζουμπερίνγκες (Φλωρινιώτικη λέξη που σημαίνει κομμάτια χοιρινού με λίπος ξεροψημένα), το Μακάλο (παραδοσιακό πιάτο της Φλώρινας) και την σιγομαγειρεμενη πανσέτα μαύρου χοίρου με Άιβαρ (σέρβικη σάλτσα με κόκκινες πιπεριές) – να τα δοκιμάσετε για να απολαύσετε νόστιμα τοπικά πιάτα ενός τόπου που φημίζεται για τη γαστρονομία του.
Το μενού της ημέρας συνήθως επιλέγεται από τον σεφ νωρίς το μεσημέρι, μετά τις αγορές με πρώτη ύλη που έχει βρει από την πρωινή του βόλτα -πολλές φορές μαζί με τον ιδιοκτήτη. Από τα ντελικάτα και αφράτα κεφτεδάκια τυλιγμένα με μπόλια, την πικάνια προβατίνας με λάδι μαύρης τρούφας, λουκάνικο από μοσχάρι αι μαύρο χοίρο Φλώρινας, μέχρι σαλιγκάρια με βούτυρο μυρωδικών, χειροποίητη τυροκαυτερή, αυγά ελευθέρας βοσκής με άγρια σπαράγγια μέχρι ψητές γαρίδες σε ρευστό γιουβέτσι και πρόβειο γιαούρτι είναι μόνο μερικά από τα πιάτα στο μενού ημέρας.

Θα πρότεινα να ζητήσετε από το σεφ να σας ετοιμάσει μια πιατέλα με τα «δικά του κόλπα», όπου παντρεύει γεύσεις με φαινομενικά αταίριαστα προϊόντα συνθέτοντας ένα ιδιαίτερο νόστιμο και φίνο αποτέλεσμα.

Κάθε Τετάρτη το σκηνικό αλλάζει και το οινομαγειρείο σερβίρει εμπνευσμένα σάντουιτς και πιάτα ημέρας για τους ανθρώπους της λαϊκής αγοράς. Ο ιδιοκτήτης του οινορέστοραν θα μου περιγράψει την εικόνα σα να ξυπνάνε μνήμες μιας άλλης εποχής: «Η περιοχή εδώ στο Μεταξουργείου είναι μια κανονική γειτονιά, πολυπολιτισμική και ιδιαίτερα «ζωντανή». Καθόλου απρόσωπη – εδώ γνωρίζεις το γείτονα σου, μιλάτε μεταξύ σας. Κάθε Τετάρτη το μαγαζί ανοίγει από νωρίς, λόγω της λαϊκής αγοράς. Εκτός του ότι κι εμείς προμηθευόμαστε την πρώτη ύλη μας, ετοιμάζουμε νόστιμα σάντουιτς για τους ανθρώπους που δουλεύουν στη λαϊκή και τους πελάτες, αλλά και πιάτα ημέρας. Πολλές γυναίκες μετά τις αγορές τους από τη λαϊκή αγορά θα καθίσουν να φάνε φαγητό πριν επιστρέψουν σπίτι με τα ψώνια της ημέρας...»

Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει το κελάρι του υπογείου για να φιλοξενήσει την κάβα, αλλά και πριβέ δείπνα. Σχετικά με τα κρασιά υπάρχει μια πολύ ενημερωμένη λίστα φυσικών κρασιών, κυρίως ελληνικών αλλά και τα δύο κρασιά που εμφιαλώνει το Καπάνι από αμπελώνες της Νεμέας, Αγιωργίτικο και Merlot.