Cova Astir: Το brunch και τα διάσημα γλυκά του θρυλικού μιλανέζικου ζαχαροπλαστείου -Οι κορυφαίες επιλογές
Το ζαχαροπλαστείο Cova, που μετρά δύο αιώνες ζωής, άνοιξε στην Αθήνα και δοκιμάσαμε το διάσημο μενού του. Οι γεύσεις που ξεχωρίσαμε.
Την περσινή σεζόν, λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου η γαστρονομική άφιξη στην πόλη που συζητήθηκε ιδιαίτερα κι έγινε αμέσως το νέο hotspot ήταν το Cova Astir Marina -το θρυλικό ζαχαροπλαστείο, στο Μιλάνο, το οποίο μετρά πια 208 χρόνια ζωής.
Μια παλιά αγαπημένη συνήθεια, στην Αθήνα, η έξοδος σε ζαχαροπλαστεία της εποχής έγινε η μεγαλύτερη τάση δίνοντας μια πινελιά από τη σύγχρονη αστική ζωή. Μέσα σε λίγες μέρες μόνο από την άφιξη του μιλανέζικου ζαχαροπλαστείου οι κάτοικοι της Αθήνας βρίσκονταν στα τραπέζια του μαγαζιού, σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, στη μαρίνα Βουλιαγμένης, απολαμβάνοντας εκλεκτά γλυκά, όπως φρέσκες τάρτες, ιταλικό τιραμισού και τη φοβερή μιμόζα.
Μυρωδιά από φρεσκοζυμωμένα κρουασάν, παραδοσιακές τάρτες και πάστες, κέικ, αυθεντικός ιταλικός espresso και aperitivo κατακλύζουν τον αέρα, ενώ η αρχοντική του διακόσμηση σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, στο πρώτο ιστορικό καφέ Cova που άνοιξε στο Μιλάνο το 1817.
Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του ζαχαροπλαστείου είναι η περίφημη «window comptoir», μια αριστοκρατική βιτρίνα στην είσοδο της pasticceria, που μαγνητίζει αμέσως τα βλέμματα όλων των επισκεπτών και εκεί θα βρείτε όλα τα διάσημα γλυκά του ζαχαροπλαστείου που αξίζει, φυσικά, να δοκιμάσετε.
Το brunch στο Cova Astir
Το θρυλικό ζαχαροπλαστείο Cova, εκτός από τα διάσημα μιλανέζικα γλυκά, σερβίρει και brunch με αλμυρά πιάτα που πατάνε πάνω στην ιταλική κουζίνα. Για αρχή έρχεται μια μπασκέτα με επιλογές από χειροποίητα ψωμιά -δηλαδή παρασκευάζονται στην κουζίνα – και αποτελούνται από χαρούπι, και δύο ειδών φοκάτσια : δεντρολίβανο – ντοματίνια και παρμεζάνα -ρίγανη.
Από τα ωραία πιάτα που μπορείτε να το μοιραστείτε στη μέση ή ακόμα και να το απολαύσετε μεμονωμένα είναι το Vitello Tonato με πλούσια κρέμα τόνου -δοκιμάστε τη σάλτσα και με φοκάτσια αν είστε λάτρεις του ψωμιού. Ο συνδυασμός είναι νόστιμος και αξίζει τις θερμίδες του, αν θέλετε να κάνετε μια παρασπονδία.
Το ριζότο με τρούφα και ποικιλία μανιταριών είναι πολύ νόστιμο και δεμένο σωστά, με ωραία αρώματα -ότι πρέπει για κυρίως πιάτο, όπως και η μιλανέζικη κοτολέτα, που σερβίρεται με πράσινη σαλάτα και ντοματίνια. Ωραίο ψήσιμο, χρυσαφένιο χρώμα και είναι από τα best seller του μενού η κοτολέτα. Από τα ζυμαρικά στα προτεινόμενα είναι η αυθεντική καρμπονάρα με guanciale και βιολογικό αυγό για την κρέμα.
Στα γλυκά δοκιμάστε την μιλανέζικη εκδοχή του Cova για το τιραμισού, ενώ από τα γλυκά ημέρας που δοκίμασα και μου άρεσε πάρα πολύ είναι η Mimosa -ένα αφράτο κέικ με λευκή κρέμα και φράουλες.
Cova: Η ιστορία του μιλανέζικου ζαχαροπλαστείου που μετρά δύο αιώνες ζωής
Ήταν το 1817 όταν ο Antonio Cova άνοιξε το «Caffe del Giardino», δίπλα στο Teatro alla Scala, κι έγινε ένας κοσμοπολίτικος τόπος συνάντησης για τους πατριώτες της επανάστασης της Risorgimento φιλοξενώντας την αφρόκρεμα της κοινωνίας. Το πολυτελές εσωτερικό του και η πλούσια διακόσμηση του χώρου, το έκαναν αμέσως έναν εξαιρετικά κομψό τόπο που επισκέπτονταν η αριστοκρατική και η αστική τάξη.
Μετά την καταστροφή του, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1950 το Cova μετακόμισε από την αρχική του τοποθεσία στη Via Manzoni, στη γωνία της Piazza della Scala στην τρέχουσα διεύθυνση Via Montenapoleone 8, όπου διαμορφώθηκε σε έναν κομψό χώρο επαναφέροντας πολλά από τα στοιχεία του αρχικού. Η διεθνής επέκταση του brand, που επιθυμούσε ο ιδιοκτήτης Mario Faccioli, ξεκίνησε το 1993 όταν το Cova άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στο εξωτερικό στο Χονγκ Κονγκ. Η παρουσία του Cova επεκτάθηκε κατά τα επόμενα χρόνια, και νέα σημεία πώλησης ανοίχτηκαν στην Κίνα, το Μόντε Κάρλο, το Παρίσι και τη Μέση Ανατολή, ενώ το 2017 το θρυλικό ζαχαροπλαστείο γιόρτασε τα 200χρόνια λειτουργίας του.
Από τα best seller προϊόντα του μιλανέζικου ζαχαροπλαστείου, με τη φήμη τους να γίνεται ανάρπαστη, πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του Cova, εκτός από το ιταλικό αυθεντικό panettone, είναι οι πραλίνες που προέρχονται από το μείγμα φρούτων, καραμελωμένης ζάχαρης, κακάο και καφέ, οι ζουμερές τάρτες φρούτων, τα γλυκά με γέμιση κρέμας και τα κλασικά κέικ που αγαπάνε ιδιαίτερα οι Μιλανέζοι και τα απολαμβάνουν τόσο με τον καφέ τους όσο και με το τσάι τους.
Cova Astir Marina, Απόλλωνος 77, Μαρίνα Αστέρα Βουλιαγμένης