Διατροφολόγος αποκαλύπτει το ιδανικό δείπνο μετά από ένα βαρύ γεύμα
Τις ημέρες των εορτών δεν μπορούμε να διατηρήσουμε ισορροπία στα γεύματά μας καθώς γλυκιές αλλά και αλμυρές «αμαρτίες» στολίζουν κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Η υπερβολή και η στέρηση συνήθως οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα και ενδεχομένως σε βλάβες στην ψυχική και σωματική υγεία. Αντί να ενδίδουμε σε ακραίες συμπεριφορές, όπως η υπερφαγία ή η αυστηρή αποχή, είναι σημαντικό να επιλέξουμε τη μέση οδό.
Το σωστό είναι να απολαμβάνουμε τα χριστουγεννιάτικα γεύματα με μέτρο και να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να διασκεδάζουμε, χωρίς να νιώθουμε τύψεις. Η προσέγγιση αυτή μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στο να διατηρήσουμε την ισορροπία στη διατροφή μας, αλλά και να ενισχύσουμε την υγιή σχέση μας με το φαγητό, αποφεύγοντας το άγχος.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η HelloFresh, το 78% αναγνωρίζει ότι η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την υγεία ήταν ο κύριος μοχλός αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες. Έτσι, σε αυτήν την εποχή του χρόνου, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη κατανάλωση φαγητού και ποτών, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άγχος για την προσπάθεια διατήρησης μιας υγιεινής διατροφής.
Το ιδανικό δείπνο μετά από ένα βαρύ γεύμα
Η διατροφολόγος Paula Valiente μιλώντας στο ισπανικό Telva, δίνει μερικές συμβουλές για να αποφύγετε τις υπερβολές στα γεύματα και προτείνει ενναλακτική λύση για ένα ελαφρύ δείπνο.
Πρώτον, συνιστάται να περιορίσετε την έκθεση σε μη επαληθευμένες πληροφορίες και αντ 'αυτού να συμβουλευτείτε εξειδικευμένους επαγγελματίες που μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένη καθοδήγηση. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι ακρότητες στη διατροφή. Δεν υπάρχουν τροφές που να είναι κακές από τη φύση τους, είναι το σύνολο των καθημερινών συνηθειών που έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γενική υγεία. Επομένως, είναι απαραίτητο να αφήσετε τις ενοχές για ένα γεύμα που είναι έξω από τη συνηθισμένη σας ρουτίνα και να απολαύσετε τη στιγμή.
Τέλος, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, εάν έχετε απολαύσει ένα μεγαλύτερο γεύμα, καλό είναι να σκεφτείτε πριν από το επόμενο γεύμα για να αξιολογήσετε εάν πεινάτε πραγματικά. Αν ναι, η επιλογή ενός δείπνου που αποτελεί μέρος της κανονικής διατροφής σας είναι μια καλή επιλογή. Εάν πεινάτε λιγότερο, πιο ελαφριές εναλλακτικές λύσεις, όπως κονσομέ ή γιαούρτι, μπορεί να είναι ιδανικές.
Η κατανάλωση ενός μικρού και νωρίς δείπνου έχει πολλά οφέλη. Όπως φαίνεται από διάφορες έρευνες, η αποφυγή μεγάλων δείπνων μετά τις 7 μ.μ. προστατεύει την καρδιακή υγεία.
Γι' αυτό είναι σημαντικό να συγκεντρώσετε τις περισσότερες θερμίδες που λαμβάνετε την ημέρα στο μεσημεριανό γεύμα, καθώς το αντίθετο αλλάζει το βιολογικό ρολόι, μειώνει τη μεταβολική απόδοση και αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.