Φωτογραφία: Shuttestock

Βγαίνουμε για ράμεν στην Αθήνα -Η σούπα που επιτρέπεται να απολαύσετε με θόρυβο

Αν αγαπάτε το ιαπωνικό φαγητό, σίγουρα γνωρίζετε ότι το ράμεν δεν είναι απλώς μια σούπα – είναι μια εμπειρία. Στην Αθήνα, τα ράμεν μαγαζιά έχουν εξελιχθεί σε αγαπημένα στέκια, και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να ντρέπεστε να απολαύσετε την πλούσια γεύση του με λίγο θόρυβο!

Η πτώση της θερμοκρασίας δημιουργεί την ανάγκη για ζεστά comfort food που δημιουργούν μια γλυκιά θαλπωρή. Ένα από αυτά είναι το ράμεν (ラーメン), ένα φαγητό με πλούσια ιστορία.

Μια ιστορία με πολιτιστική σημασία, υπενθύμιση μετανάστευσης και ένωσης γεύσεων από διάφορους πολιτισμούς, μια ιαπωνική σούπα με ρίζες στην Κίνα. Με μια ταπεινή αρχή που εξελίχθηκε και πλέον αποτελεί ένα εμβληματικό πιάτο με τη δική του θέση στον γαστρονομικό κόσμο.

Το ράμεν δεν λείπει από τις γειτονιές της Αθήνας, έχοντας γίνει μάλιστα ένα από τα αγαπημένα πιάτα. Η σούπα με τον ζωμό, τα νουντλς, το ταρέ, ένα είδος συμπυκνωμένης σάλτσας, και τα τόπινγκς έρχεται αχνιστή και καίει. Μην περιμένετε να κρυώσει. Το ράμεν τρώγεται καυτό και μέσα σε λίγα λεπτά, κάνοντας χαρακτηριστικούς ήχους που δείχνουν ευχαρίστηση.

Πού τρώμε ράμεν στην Αθήνα

Tanpopo

Στη γωνία Ευριπίδου και Αριστείδου, κόσμος στέκεται υπομονετικά να καθίσει στο Tanpopo. Λίγο πιο εκεί, άλλοι κάθονται και απολαμβάνουν gyoza, ενώ κάποιος ρουφά το ράμεν του.

Το Tanpopo είναι η ιαπωνική λέξη για την πικραλίδα, αλλά και ο τίτλος μιας καλτ ιαπωνικής ταινίας του 1985 που ακολουθεί την ιστορία μιας νεαρής μητέρας που παίρνει μαθήματα από έναν οδηγό φορτηγού για το πώς να φτιάχνει το τέλειο ράμεν. Εξ ου και το όνομα του μαγαζιού.

Ο μικρός κατάλογος του Tanpopo έχει τρία διαφορετικά ράμεν: shoyu, miso και μανιταριών για όσους δεν προτιμούν το κρέας. Οι ζωμοί είναι γευστικοί με μια ιδιαίτερη λιπαρότητα και νόστιμα νουντλς που φτιάχνονται στο εργαστήριο του μαγαζιού.

Πού: Ευρυπίδου 2, Αθήνα

Zuzuto Ramen

Το Zuzuto Ramen άνοιξε τις πόρτες του πριν από τρία χρόνια, όταν ο Cariño Jr αποφάσισε να ανοίξει ένα μαγαζί με αυθεντικό και ποιοτικό ράμεν.

Μέσα στο Zuzuto αισθάνεστε μια οικειότητα, σαν να είστε σπίτι σας και απολαμβάνετε το αγαπημένο σας πιάτο. Άλλωστε, αυτός είναι και ο σκοπός του CJ, να προσφέρει νόστιμο φαγητό και ζεστή ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν αρκετές επιλογές ράμεν με χοιρινό, κοτόπουλο και λαχανικά και διαφορετικές βαθμίδες καυτερού.

Πού: Χαλκηδόνος 66, Αμπελόκηποι

So so so ramen

Το μικροσκοπικό μαγαζί αποτελεί ιδανικό για να πάρετε το ράμεν σας, να το ευχαριστηθείτε μέσα σε μερικά λεπτά και να συνεχίσετε τη μέρα σας.

Κάθε νουντλς και κάθε ζωμός παρασκευάζονται από την αρχή σε ένα εργαστήρι στην Αθήνα. Το μενού αλλάζει συχνά, ενώ υπάρχουν και οι επιλογές του μήνα που προσφέρουν μια ακόμη πιο ξεχωριστή εμπειρία.

Πού: Νορμανού 7, Αθήνα

Wagamama

Στο Wagamama ξέρουν ότι το ιαπωνικό φαγητό δεν περιορίζεται μόνο στα σούσι και έτσι έχουν δημιουργήσει ένα μενού με μια βεντάλια νοστιμιών.

Το ράμεν ατμίζει με φρεσκοψημένα νουντλς, κρεατικά και λαχανικά, όντας άκρως απολαυστικό. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα είναι το ράμεν με θαλασσινά και καρύδα. Ο ζωμός λαχανικών γεμίζει με νουντλς γαρίδες, σολομός, καλαμάρι, μύδια, γάλα καρύδας, μπρόκολο, chillies, φρέσκο κρεμμύδι και κόλιανδρο.

Πού: Golden Hall

Πώς τρώγεται το ράμεν

Ο τρόπος που τρώγεται το ράμεν απασχολεί όσους το απολαμβάνουν για πρώτη φορά. Τα ράμεν τρώγονται με ξυλάκια και ένα κουτάλι κινεζικού τύπου για να απολαύσετε τις μικρές γαρνιτούρες και για να πιείτε τη σούπα. Είναι επίσης σωστό να σηκώσετε το μπολ για να πιείτε τη σούπα απευθείας από το μπολ.

Όπως συμβαίνει και με άλλα πιάτα ζυμαρικών στην Ιαπωνία, όταν τρώτε ράμεν, ακούγεται ένας ήχος ρουφήγματος. Στο τέλος του γεύματος, δεν πειράζει να αφήσετε λίγη από τη σούπα στο μπολ. Δεν χρειάζεται να πιείτε όλο το μπολ για να είστε ευγενικοί, αν και θεωρείται κομπλιμέντο για τον σεφ να το κάνετε.