Αρακάς, Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για κοκκινιστό αρακά -To «μυστικό» για να βγει πηχτός

Eνα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που τιμούν πολλoί, τόσο το καλοκαίρι, όσο και τον χειμώνα, είναι ο αρακάς.

Ο αρακάς, είτε λεμονάτος είτε κοκκινιστός, έχει μεγάλη θρεπτική αξία και τέλεια γεύση. Μπορείτε να προσθέσετε πατάτες, καρότο και άνηθο και ναι, το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει, ανεξάρτητα από τη σάλτσα που θα επιλέξετε να φτιάξετε.

Στην προκειμένη περίπτωση, εμείς δοκιμάσαμε μια συνταγή για κοκκινιστό αρακά, ό,τι πρέπει για το καθημερινό τραπέζι.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα τσιγαρίσετε και να περιμένετε υπομονετικά να δέσει η σάλτσα. 

Συνταγή για κοκκινιστό αρακά

Υλικά

  • 450 γρ. Αρακάς
  • 1 Κρεμμύδι
  • 1 σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1 πατάτα
  • 1 μεγάλη ντομάτα στο μπλέντερ
  • 25 γρ. Άνηθο
  • 80 μλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ πάπρικα
  • μισή κ.γ κανέλα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι
  • 2- 3κουταλιές πελτέ
  • Βραστό νερό

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει σε μεσαία ένταση. Όταν έχει έρθει σε θερμοκρασία ρίχνετε το κρεμμύδι και ανακατεύετε κάθε τόσο.

Προσθέτετε γρήγορα και τα υπόλοιπα λαχανικά σας και ανακατεύεται μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Προσθέτετε τον αρακά και τον αφήνετε να σοταριστεί για 2 λεπτά πριν βάλετε τον πελτέ. Συμπληρώστε και τον πελτέ και αφού ανακατέψετε ρίχνετε την ντομάτα και έπειτα το νερό με το μάτι, τόσο ώστε να καλυφθεί ο αρακάς. Περίπου ενάμιση με δύο ποτήρια.

Προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά και τελευταίο τον άνηθο. Τα αφήνετε με ανοιχτή την κατσαρόλα να σιγοβράσουν για περίπου 25 λεπτά. Μετά τα 10 λεπτά ρίχνετε μια ματιά και στα 15 περίπου μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε νερό.

Στο 20λεπτο δοκιμάζετε τον αρακά κι αν σας φαίνεται έτοιμος, βάζετε στο δυνατό την εστία να εξατμιστεί ό,τι νερό τυχόν απέμεινε και να μείνει η πηχτή σάλτσα στον αρακά.

Αν πάλι η σάλτσα είναι νερουλή, το μυστικό που πάντα τη «δένει» είναι το αλεύρι. Σε μια κούπα βάλτε μια κοφτή κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατέψτε με ζουμί από το φαγητό σας. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, χωρίς όμως να γίνει χυλός, ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε σταθερά. Η σάλτσα θα αρχίσει να γίνεται πηχτή και το φαγητό σας θα είναι έτοιμο να το απολαύσετε.