Μουσακάς σε ταψί

Συνταγή για μουσακά -Με πλούσια γεύση και κρεμώδη μπεσαμέλ

Ο μουσακάς είναι χωρίς αμφιβολία, το πιο δημοφιλές -και νόστιμο- παραδοσιακό φαγητό.

Αν και είναι ένα μπελαλίδικο φαγητό, με πολλές παρασκευές, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει και αξίζει σε κάθε περίπτωση να το ετοιμάσετε σπίτι, για μια ξεχωριστή περίσταση, μια Κυριακή ή μια μέρα που θα έχετε καλεσμένους στο σπίτι.

Για να φτιάξετε τον λαχταριστό μουσακά θα χρειαστεί να τηγανίσετε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σας, ωστόσο, αν θέλετε να μειώσετε τα λάδια μπορείτε να τα ψήσετε και στον φούρνο.

Ο κιμάς φυσικά θα δώσει έξτρα άρωμα σε κάθε μπουκιά ενώ η μπεσαμέλ είναι σίγουρα το «κερασάκι» σε αυτό το φαγητό, που θα δώσει μια κρεμώδη υφή σε κάθε μπουκιά σας.

Συνταγή για λαχταριστό μουσακά

Υλικά

  • 6 μελιτζάνες
  • 5 πατάτες
  • Λάδι για το τηγάνισμα

Για τον κιμά

  • 750g μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κονσέρβα ντομάτες κονκασέ
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • Μια πρέζα αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3-4 ολόκληρα γαρίφαλα
  • Μια πρέζα κανέλα
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο


Για τη μπεσαμέλ

  • 900ml γάλα
  • 120g βούτυρο
  • 120g αλεύρι
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 2 κρόκους αυγών
  • 100g κεφαλοτύρι ή το αγαπημένο σας σκληρό τυρί
  • αλάτι για γεύση

Οδηγίες

Ξεκινήστε προετοιμάζοντας τις μελιτζάνες. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε σε νερό για περίπου μισή ώρα.

Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες με άφθονο νερό και τις στύβουμε με τα χέρια μας. Στεγνώνουμε καλά και τηγανίζουμε σε άφθονο λάδι, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τοποθετούμε τις τηγανητές μελιτζάνες σε χαρτί για να απορροφήσει το λάδι.

Κόβουμε σε φέτες τις πατάτες, τις τηγανίζουμε με τον ίδιο τρόπο όπως τις μελιτζάνες, αλατοπιπερώνουμε με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη όταν τελειώσουμε.

Για τον κιμά. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Ανακατεύουμε τον κιμά, τον σπάμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε. Όταν αρχίσει να ροδίζει, προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το σκόρδο. Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις κονσέρβες ντομάτας, τη ζάχαρη, μια πρέζα κανέλα, 1 φύλλο δάφνης, τα γαρίφαλα και μια καλή πρέζα αλάτι και πιπέρι. Μόλις έρθει σε βρασμό χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με το καπάκι ανοιχτό για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν οι περισσότεροι χυμοί.

Για τη μπεσαμέλ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή-μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός για να γίνει μια πάστα. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνεχώς. Εάν η μπεσαμέλ εξακολουθεί να χρειάζεται να πήξει, βράστε σε χαμηλή φωτιά συνεχίζοντας να ανακατεύετε. Η συνοχή του πρέπει να μοιάζει με μια παχιά κρέμα.

Αφαιρούμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και ανακατεύουμε τους κρόκους, αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και το μεγαλύτερο μέρος του τριμμένου τυριού. Κρατήστε λίγο τυρί για να πασπαλίζετε από πάνω.

Για αυτή τη συνταγή μουσακά θα χρειαστείτε ένα μεγάλο ταψί, περίπου 20x30cm / 8x12inch και 8cm / 3 inch βάθος). Βουτυρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού και στρώνουμε πρώτα τις πατάτες και μετά τις μισές μελιτζάνες. Ρίχνουμε όλη τη σάλτσα του κιμά και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε το γαρύφαλλο και το φύλλο δάφνης. Προσθέτουμε μια δεύτερη στρώση μελιτζάνες, από πάνω όλη τη μπεσαμέλ και απλώνουμε με μια σπάτουλα.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C και ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά ή μέχρι η κρούστα του να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.