6 μαγαζιά για το φαγητό της Καθαράς Δευτέρας -Για όστρακα, γαρίδες και αστακούς
Ανέκαθεν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αποτελούσε μια ευκαιρία για εξορμήσεις και τραπέζια, συνήθως, σε κάποιο παραθαλάσσιο ταβερνάκι ή εστιατόριο.
Παραδοσιακά, η ημέρα θέλει νηστίσιμες επιλογές και έτσι το τραπέζι γεμίζει φαγητά, όπως μύδια αχνιστά, χταποδάκι στη σχάρα, καβούρια και όστρακα. Φυσικά, δεν λείπουν οι πρωταγωνιστές που δεν είναι άλλοι από τη λαγάνα και την μπόλικη ταραμοσαλάτα, ενώ το κλείσιμο έρχεται με χαλβά.
Εάν είστε από εκείνους που θα παραμείνουν εντός Αττικής, σας έχουμε τα καλύτερα μέρη για να απολαύσετε φαγητό στα καλύτερα του. Κάποια από αυτά στέκονται κοντά στη θάλασσα και άλλα βρίσκονται χωμένα σε συνοικίες της Αθήνας.
Άργουρα
Τα Άργούρα στις Τζιτζιφιές δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο ξακουστά εστιατόρια για ψάρι των Νοτίων Προαστίων. Λίγο πιο πάνω από την Ποσειδώνος, στην κουζίνα του Νίκου Μιχαήλ οι ποιοτικές πρώτες ύλες συναντούν την έμπνευσή του, δημιουργώντας βαθιά νόστιμα πιάτα.
Στο μενού του δεν θα συναντήσετε τηγανητά και συστατικά όπως κρέμα γάλακτος, αλλά φρέσκα υλικά που αναδεικνύουν τα καλούδια της θάλασσας. Στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, δοκιμάστε από μύδια αχνιστά και ριζότο με σουπιά μέχρι κριθαράκι με όστρακα και γαρίδες με φάβα.
Πού: Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές
Κανάρια
Στη γειτονιά του Μοσχάτου και στα Κανάρια θα μαζευτείτε γύρω από το τραπέζι για να απολαύσετε γαρίδες. Οι γαρίδες έρχονται στο τραπέζι χρυσαφένιες, αφού έχουν αλευρωθεί και τηγανιστεί σε ελαιόλαδο. Συνοδεύστε τις με τοματοσαλάτα με κρεμμύδι και λίγη σάλτσα τομάτας από πάνω και λευκό κρασί.
Τα πιάτα της ψαροταβέρνας παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, όταν και πρωτοάνοιξε το 1974. Από καφενείο μετατράπηκε σε στέκι ψαροφαγάδων και έκτοτε αποτελεί κομμάτι της γαστρονομικής ιστορίας της περιοχής και όχι μόνο.
Που: Τα Κανάρια, Κανάρη 119, Μοσχάτο
Τραβόλτα
Η εμφάνιση του Τραβόλτα μπορεί να μεταμορφώθηκε, ωστόσο, η ψυχή του παραμένει η ίδια και μοσχοβολά θαλασσινό αλάτι. Η παράδοση συνεχίζει να συναντά τη δημιουργία, καθώς η ποιότητα παραμένει αδιαμφισβήτητη.
Στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας θα απολαύσετε την φημισμένη ταραμοσαλάτα του Τραβόλτα, βελούδινη και μυρωδάτη τρώγεται με το πιρούνι ή επάνω σε ψωμάκι. Σταθερές αξίες το σπετσοφάι με λουκάνικο σουπιάς και το κοντοσούβλι με φρέσκο καλαμάρι και γαρίδες.
Πού: Αγ. Παύλου & Αρκαδίας 33, Περιστέρι
Χήρα
Όταν ο καιρός ανοίγει και τα πρώτα μπάνια βγάζουν προς την Αρτέμιδα, το φαγητό στην Χήρα θεωρείται δεδομένο «κλείσιμο» της ημέρας. Η Χήρα άνοιξε το 1998 σαν καντίνα και σήμερα αποτελεί προορισμό, έχοντας περάσει στην επόμενη γενιά.
Δίπλα στην θάλασσα, θα απολαύσετε την Καθαρά Δευτέρα με πιάτα, όπως γαριδομακαρονάδα, σουπιά κοκκινιστή και χταπόδι κρασάτο. Το ουζάκι και το κρασί ρέει άφθονο, συνοδεύοντας τους θαλασσινούς μεζέδες.
Πού: Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, Αρτέμιδα
Ζαρκαδούλας – Τα Καβουράκια
Όλοι ξέρουν αυτό το μαγαζί στη Νίκαια ως «Τα Καβουράκια» και η αλήθεια είναι ότι πια το γνωρίζουν πολύ. Η φήμη του Ζαρκαδούλα πήγαινε από στόμα σε στόμα, καθώς βρίσκεται σε έναν δρόμο της Νίκαιας κάτω από την Πέτρου Ράλλη.
Βγαλμένο από κάποιο καρέ ελληνικής ταινίας, ο Ζαρκαδούλας φήμιζεται σε όλη την πόλη για τα καβούρια του. Έρχονται κομμένα στο πιάτο, έτοιμα να τα απολαύσεις, πιάνοντας την ψύχα αλλά και την δαγκάνα, ρουφώντας τα ζουμιά.
Δουράμπεης
Σημείο αναφοράς του Μικρολίμανου και της ψαροφαγίας, ο Δουράμπεης λειτουργεί από το 1932, έχοντας φανατικούς πελάτες, ντόπιους αλλά και ξένους. Η εξαιρετική πρώτη ύλη συνδυάζεται με γνώση και τεχνική και αυτά τα χαρακτηριστικά παραμένουν αδιαπραγμάτευτα.
Στον Δουράμπεη θα απολαύσετε τη φημισμένη του σαλάτα, σήμα κατατεθέν του εστιατορίου, παραδοσιακή ταραμοσαλάτα και την πιο απολαυστική αστακομακαρονάδα της πόλης.
Πού: Ακτή Δηλαβέρη 29, Μικρολίμανο