Φωτογραφία: Facebook @Osteria Greca

Osteria Greca: Το εστιατόριο του κτήματος Παπαργυρίου που αξίζει να επισκεφτείτε στον Λαλιώτη Κορινθίας

Όταν το καλό κρασί συνδυάζεται με γευστικό φαγητό από εκλεκτά υλικά, τότε μία εκδρομή, μετατρέπεται σε ανάμνηση ευτυχίας.

Μια τέτοια ανάμνηση μπορείτε να δημιουργήσετε, ταξιδεύοντας μέχρι το Λαλιώτη Κορινθίας, εκεί που η οικογένεια Παπαργυρίου έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο εστιατόριο οινοποιείου. Το Osteria Greca.

Έχοντας συνεισφέρει για χρόνια στον οινικό κόσμο της χώρα, η οικογένεια Παπαργυρίου τόλμησε το επόμενο βήμα, προσκαλώντας σε ένα ταξίδι απόλαυσης όπου κάθε πιάτο ενώνεται με ένα κρασί.

Κάθε πιάτο στο Osteria Greca έχει δημιουργηθεί με προσοχή, προκειμένου να αναδεικνύει τις 120 ετικέτες κρασιού που διαθέτει το εστιατόριο. Το πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι σε αντίθεση με πολλά εστιατόρια οινοποιών, εδώ ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει κρασιά όχι μόνο του κτήματος Παπαργυρίου, αλλά και ετικέτες του εγχώριου και διεθνούς αμπελώνα.

Η επιλογή των υλικών είναι προσεκτική και τα πιάτα βασίζονται στην εποχικότητα. Νόστιμα, δίχως υπερβολές στα πιάτα με πρωταγωνιστούν το αγριογούρουνο, τα μάγουλα, η πάπια και ο τραχανάς.

«Θέλουμε να προσφέρουμε μια εκπληκτική εμπειρία επισκέψεων στο κτήμα Παπαργυρίου, που θα ενισχύει την κατανόηση και την εκτίμηση της διαδικασίας παραγωγής του κρασιού και θα συνδυάζεται αρμονικά με την γαστρονομική εμπειρία μας. Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύουμε στη δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας που θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και της φιλοσοφίας μας», γράφουν στην ιστοσελίδα του κτήματος Παπαργυρίου για το Osteria Greca.

Το κτήμα Παπαργυρίου

Η ιστορία του κτήματος Παπαργυρίου ξεκινά το 1978, όταν έγιναν οι πρώτες φυτεύσεις γραμμικών αμπελώνων στην περιοχή Λαλιώτη της Κορινθίας. Τότε, ο Αριστείδης Παπαργυρίου, που είχε σπουδάσει Γεωπονία στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και η σύζυγός του Αλεξάνδρα, έχοντας μεράκι για το κρασί και το αμπέλι, αγόρασαν πλαγιές, επιλέγοντας τις ποικιλίες με τις οποίες θα ξεκινούσε: Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Αθήρι, Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο.

Το 1982, η γνωριμία με το ξηρό Μοσχούδι στην Πάτρα, έμελε να είναι καθοριστική. Αποφάσισε να το καλλιεργήσει στην Κορινθία και έκτοτε έγινε η κύρια λευκή ποικιλία του κτήματος.

Ένα χρόνο αργότερο, άρχισε η κατασκευή του οινοποιείου μέσα στους αμπελώνες, το οποίο και ολοκληρώθηκε το 1996. Το 1993 το Κτήμα μας παίρνει άδεια εμφιάλωσης και αρχίζει να πουλά τα πρώτα του μπουκάλια, κυρίως στη Γερμανία και τα υπόλοιπα σε ιδιώτες στην Ελλάδα. Κατά την 5ετία 1998-2003 γίνεται εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού του οινοποιείου, με αγορά ψυκτικού μηχανήματος και δεξαμενών, ενώ για πρώτη φορά τα κόκκινα κρασιά παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια barrique.

Το 2000, πολλά αμπέλια καταστρέφονται εξαιτίας πυρκαγιάς, γεγονός που οδήγησε στον επανασχεδιασμό και την αναζήτηση αμπελιών. Η οικογένεια αγόρασε στρέμματα στα Σοφιανά Κορινθίας, το οποίο σήμερα μετρά 250 στρέμματα. Δύο χρόνια αργότερα, επαναφυτεύονται τα κατεστραμμένα αμπέλια, καθώς και 40 στρέμματα νέων αμπελώνων στα Σοφιανά. Οι φιάλες πλέον αγγίζουν μέχρι τις 40.000 και οι εξαγωγές πληθαίνουν από την Γερμανία μέχρι τις ΗΠΑ.

Η επέκταση συνεχίζεται και για πρώτη φορά φυτεύονται Ρισλινγκ και Ζακυνθινό. Η παραγωγή ανέρχεται πλέον στις 80-90000 φιάλες, ενώ ο στόχος είναι να φτάσει τις 120000 έως το 2030.

Οι νέες συνθήκες δημιούργησαν την ανάγκη κατασκευής νέου οινοποιού, στη Μπαρίτσα στο Λαλιώτη, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2020.

Η ιστορία του κτήματος Παπαργυρίου συνεχίζεται να γράφεται με τις γνώσεις, το μεράκι, το πάθος και την έμπνευση να αποτελούν μοχλούς εξέλιξης.