Τι τρώνε οι διατροφολόγοι τις Κυριακές: Το πλήρες μενού για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό
Τα Σαββατοκύριακα μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές υπερβολές καθώς αν ακολουθείτε κάποια δίαιτα θα έχετε το cheat meal σας μία από αυτές τις δύο ημέρες της εβδομάδας. Τις Κυριακές που συνήθως έχουμε ρεπο βγαίνουμε έξω, συναντάμε φίλους και εύκολα η κατάσταση με το φαγητό μπορεί να ξεφύγει.
Ωστόσο σύμφωνα με το telva.com, υπάρχουν υγιεινές επιλογές που έχουμε για την Κυριακή ώστε να πετυχαίνουμε την απαραίτητη ισορροπία και να μην βγαίνουμε εκτός προγράμματος.
Τέσσερις διατροφολόγοι αποκαλύπτουν τι τρώνε τις Κυριακές και δίνουν τις καλύτερες συμβουλές τους για ένα υγιεινό πρόγραμμα.
Η Beatriz Larrea, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Your body on fire» αναφέρει: «τα Σαββατοκύριακα και πιο συγκεκριμένα τις Κυριακές είμαι λιγότερο άκαμπτη από ό,τι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και στην περίπτωσή μου, παραγγέλνω πίτσα να φάω γιατί το κλειδί είναι να ισορροπήσω την πρόσληψη μου».
Οι επιλογές των διατροφολόγων για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό τις Κυριακές
Οι διατροφολόγοι γνωρίζουν ότι το πρωινό πρέπει να είναι ισορροπημένο και να τροφοδοτεί με ενέργεια και παράλληλα αποφεύγουν την υπερβολική ζάχαρη. Ως εκ τούτου, δεν ξεχνούν τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα υγιή λίπη.
Για παράδειγμα, η Cristina Barrous μιλώντας στο περιοδικό προτείνει το πρωινό που συνήθως απολαμβάνει: «κατσικίσιο κεφίρ με φρούτα εποχής ή τοστ με ζυμωτό ψωμί με γαλοπούλα και αβοκάντο ή ομελέτα με ζαμπόν». Ένα πρωινό παρόμοιο με αυτό που προτείνει ο Itziar Digón, ψυχοδιατροφολόγος και ειδικός στο Mindful Eating, «τις Κυριακές συνήθως παίρνω ένα αλμυρό πρωινό, επιλέγοντας ψωμί σίκαλης, που μου ταιριάζει καλύτερα και το συνδυάζω με ελαιόλαδο και αλάτι ή προσθέτω τρυφερό αβοκάντο ή ένα αυγό».
Και ο διατροφολόγος Amil López , συγγραφέας του βιβλίου «Activate your metabolism with a coherent diet» δεν σταματά να στοιχηματίζει σε «ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες όπως αυγά, ξηρούς καρπούς, σολομό ή φρέσκο τυρί για να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό και να το συνοδεύσει με άσκηση για να ξεκινήσει η μέρα. Η Beatriz Larrea προσθέτει «ένα πράσινο smoothie πλούσιο σε πρωτεΐνες, λαχανικά, τοστ με αβοκάντο και αυγά».
Το πρωινό της Κυριακής είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για να ενισχύσετε την πρόσληψη φρούτων -ειδικά αν δεν τα καταναλώνετε καθημερινά λόγω της βιασύνης. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να έχουμε περισσότερο χρόνο για να βγάλουμε ένα καλό πιάτο με φρέσκα, κομμένα φρούτα και λαχανικά για να τα απολαύσουμε ήσυχα και να αυξήσουμε τη δόση μας σε βιταμίνες. Και «γιατί να μην κεράσεις τον εαυτό σου και λίγες τηγανίτες;» λέει ο διατροφολόγος Amil López.
Στην περίπτωση της Beatriz Larrea, από τα πιάτα της δεν λείπουν ποτέ «οι φυτικές πρωτεΐνες όπως όσπρια ή ζωικές πρωτεΐνες όπως ψάρι, κοτόπουλο ή αυγά συνοδευόμενες από υδατάνθρακες όπως ρύζι, γλυκοπατάτες, πατάτες και πολλά λαχανικά». Προσθέτει επίσης τουρσιά, ελιές και καλά λιπαρά όπως ελαιόλαδο.
Από την πλευρά του, ο Itziar Digón εξηγεί ότι τις Κυριακές συνήθως «μένει στο σπίτι για να ετοιμάζει πιάτα με δημητριακά ολικής αλέσεως όπως κινόα , πλιγούρι με πολύχρωμα λαχανικά, τουρσιά με ξύδι και όσπρια που συνήθως καταναλώνει μια-δυο φορές την εβδομάδα, ρεβίθια ή φακές, προσθέτοντας περισσότερη πρωτεΐνη.
Η διατροφολόγος Cristina Barrous εκμεταλλεύεται αυτή τη μέρα για να φάει ζυμαρικά Bolognese ολικής αλέσεως. «Και σαν κόλπο, αντί να το φτιάξω μόνο με κρέας, βάζω την ίδια ποσότητα καρότου και κρεμμυδιού με κιμά, προσθέτω μια ντομάτα και για επιδόρπιο καταναλώνω ένα φρούτο ή ένα γλυκό», λέει.
Το κυριακάτικο δείπνο των ειδικών στη διατροφή είναι ελαφρύ, χωρίς να λείπουν τα θρεπτικά συστατικά. Όπως επισημαίνει ο Itziar Digón, «ένα πιάτο που μας αρέσει πολύ στο σπίτι είναι ψητά άγρια ή λευκά σπαράγγια και αυγά ποσέ από πάνω με ελαιόλαδο και αλάτι».
Ή στην περίπτωση της Cristina Barrous, της αρέσει να καταναλώνει «σαλάτες με κατσικίσιο τυρί, ζαμπόν, αβοκάντο, άκρες από λευκά σπαράγγια, ντομάτα και μάνγκο. Είναι ολοκληρωμένα με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ποιοτικά λίπη». Μια άλλη επιλογή είναι οι φυτικές κρέμες, οι αγαπημένες του Itziar Digón, στις οποίες προσθέτει μπρόκολο, πράσινα φασόλια ή καρότο με λίγο τζίντζερ. «Όταν δεν έχω όρεξη για να σπαταλήσω πολύ χρόνο μέσα στην κουζίνα, κάνω το εξής: τυλίγω τορτίγιες καλαμποκιού και προσθέτω λαχανικά με καρύκευμα, τόνο με μια ελαφριά σάλτσα μαγιονέζας».
Τα Σαββατοκύριακα, φροντίστε να αποφύγετε τις υπερβολές και να τρώτε με μέτρο, μην τρώτε από πλήξη. Εξασφαλίστε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για να νιώθετε ενέργεια την επόμενη ημέρα η οποία είναι η πρώτη της εβδομάδας.