Τυρί/Φωτογραφία Unsplash

Τρώγοντας τυρί κάθε μέρα: Αυτές είναι οι συνέπειες για τον οργανισμό σου

Πολλοί άνθρωποι αγαπούν το τυρί και το απολαμβάνουν καθημερινά, είτε στο ψωμί, είτε στη σαλάτα, είτε στην πίτσα. Όμως, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας αν καταναλώνετε τυρί κάθε μέρα;

Το τυρί διατίθεται σε άπειρες ποικιλίες: από κρεμώδες τυρί μέχρι μοτσαρέλα, Camembert, τυρί του βουνού και παρμεζάνα. Η αγάπη για το τυρί είναι μεγάλη, αλλά πόσο σωστό είναι να το τρώμε καθημερινά; Ποια είναι τα οφέλη και ποια τα μειονεκτήματα;

Τι είναι το τυρί και πώς παρασκευάζεται

Υπάρχουν περισσότερα από 4.000 διαφορετικά είδη τυριών στον κόσμο. Βασικά, το τυρί είναι ένα προϊόν που παράγεται από πηγμένο γάλα, συνήθως αγελαδινό, αν και υπάρχουν και εκδοχές από κατσικίσιο, πρόβειο ή βουβαλίσιο γάλα.

Στην παραγωγή του, το γάλα «πήζει» μέσω της πρωτεΐνης του και στη συνέχεια διαχωρίζεται ο ορός γάλακτος από το υπόλοιπο μίγμα. Η μάζα που μένει – το τυρόπηγμα – τοποθετείται σε καλούπια, αλατίζεται και αφήνεται να ωριμάσει υπό ειδικές συνθήκες. Η διάρκεια ωρίμανσης μπορεί να κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως αρκετά χρόνια.

Το τι μπορεί να προστεθεί στο τυρί καθορίζεται αυστηρά: εκτός από γάλα, επιτρέπονται πυτιά, καλλιέργειες βακτηρίων και μυκήτων, αρωματικά βότανα και αλάτι. Σημειώνεται ότι πολλά τυριά δεν είναι κατάλληλα για χορτοφάγους, καθώς χρησιμοποιείται ζωική πυτιά από το στομάχι μόσχων.

Θρεπτική αξία του τυριού

Η διατροφική αξία του τυριού ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την ποικιλία. Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια μοτσαρέλας περιέχουν περίπου 263 θερμίδες και 21 γραμμάρια λίπους, ενώ η ίδια ποσότητα Gouda φτάνει τις 364 θερμίδες και 31 γραμμάρια λίπους.

Παράλληλα με τα λιπαρά, το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες Β2, Β12 και Α. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και αλάτι, η κατανάλωση πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Οφέλη και κίνδυνοι από την καθημερινή κατανάλωση τυριού
Το είδος και η ποσότητα του τυριού που καταναλώνετε καθημερινά παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Οφέλη:

Το τυρί αποτελεί πλούσια πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Φωτογραφία Unsplash

Κίνδυνοι:

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και αλατιού, ενισχύοντας τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και δυσανεξιών. Επιπλέον, το πολύ επεξεργασμένο τυρί μπορεί να έχει εθιστικές ιδιότητες, ενώ υπάρχει συζήτηση για τη σχέση του με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Πόσο τυρί είναι ασφαλές να καταναλώνετε καθημερινά

Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE), συνιστώνται δύο μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα. Μία φέτα τυρί περίπου 30 γραμμαρίων θεωρείται μία μερίδα. Αν δεν καταναλώνετε άλλα γαλακτοκομικά μέσα στην ημέρα, μπορείτε να φάτε έως και 60 γραμμάρια τυρί.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται το τυρί

Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να προσέχουν, καθώς το σώμα τους δεν διασπά επαρκώς τη λακτόζη, προκαλώντας συμπτώματα όπως μετεωρισμό και διάρροια. Αντίστοιχα, όσοι έχουν δυσανεξία στην ισταμίνη πρέπει να αποφεύγουν τα ώριμα τυριά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παλαιωμένα τυριά, όπως η παρμεζάνα, έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη και είναι καλύτερα ανεκτά.

Η παραγωγή τυριού έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η εκτροφή αγελάδων υψηλής απόδοσης για τη βιομηχανική παραγωγή γάλακτος επιβαρύνει το περιβάλλον μέσω εκπομπών μεθανίου και υπερβολικής χρήσης πόρων όπως νερό και γη. Η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων μολύνει το έδαφος και τα νερά, ενώ η εργοστασιακή γεωργία θεωρείται σημαντικός παράγοντας της κλιματικής κρίσης.