Αγελαδινό, βρώμης, σόγιας ή καρύδας; Πιο γάλα είναι πιο υγιεινό, σύμφωνα με διαιτολόγο

Αγελαδινό, βρώμης, σόγιας ή καρύδας; Πιο γάλα είναι πιο υγιεινό, σύμφωνα με διαιτολόγο

Αποβουτυρωμένο, από καρύδα, κάσιους, αμύγδαλο, βρώμη, σόγια – τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι πλούσια σε επιλογές γάλακτος αυτές τις ημέρες.

Μια διαιτολόγος όμως κατονομάζει ποια από αυτά έχουν τα περισσότερα οφέλη για την υγεία – αποκαλύπτοντας πως το αγελαδινό γάλο και το γάλα σόγιας είναι πιο υγιεινά.

Γιατί το αγελαδινό είναι το πιο υγιεινό γάλα

«Το αγελαδινό γάλα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας όσον αφορά τη διατροφή» έγραψε η Νάταλι Ρίτσο, συγγραφέας του βιβλίου «Planted Performance». «Ένα ποτήρι γάλα έχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης καθώς και άλλες 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα».

Γάλα σόγιας/Φωτογραφία: Shutterstock

Η διαιτολόγος επεσήμανε ότι το αγελαδινό γάλα είναι καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D – κλειδί για υγιή οστά – καθώς και βιταμινών Α και Β και καλίου, που παίζουν σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Σύμφωνα μάλιστα, με τις διατροφικές οδηγίες του Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, συνιστάται η κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, κατά προτίμησε σε μορφές χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά.

Οι διάφοροι τύποι αγελαδινού γάλακτος περιέχουν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης αλλά διαφέρουν σε θερμίδες και λιπαρά. Το αποβουτυρωμένο γάλα δεν έχει καθόλου λιπαρά και τις λιγότερες θερμίδες, ενώ το πλήρες γάλα έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα και των δύο. Οι ποικιλίες που είναι γνωστές ως 1% και 2% βρίσκονται στο ενδιάμεσο.

Περίπου το 90% του πληθυσμού των ΗΠΑ δεν λαμβάνει αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα. Για όσους το παραλείπουν επειδή δεν μπορούν να χωνέψουν τη λακτόζη (τη ζάχαρη στο γάλα), το υπουργείο Γεωργίας συμβουλεύει να καταναλώνουν αντ' αυτού εμπλουτισμένα ροφήματα σόγιας.

Ακολουθεί το γάλα σόγιας

«Το γάλα σόγιας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πιο υγιεινά μη γαλακτοκομικά γάλατα» αναφέρει η Ρίτσο. «Συγκρίνεται με το αγελαδινό γάλα στον τομέα των πρωτεϊνών, με 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ποτήρι».

Γάλα βρώμης/Φωτογραφία: Shutterstock

Ωστόσο, προτείνει να ανακινείτε το γάλα σόγιας πριν το πιείτε για να αναμειχθεί το περιεχόμενο, και στη συνέχεια να το ρίχνετε σε δημητριακά, smoothies ή βρώμη. Εννοείται ότι θα πρέπει να βεβαιωθείτε πρώτα ότι δεν έχετε αλλεργία στη σόγια πριν το καταναλώσετε.

Γιατί δεν κάνει και τόσο καλό όσο νομίζετε το γάλα βρώμης

Ένα άλλο υγιεινό γάλα που προτείνει η Ρίτσι είναι το μη ζαχαρούχο γάλα αμυγδάλου («χαμηλό σε θερμίδες») ενώ έχει απογοητευτεί από το γάλα βρώμης. «Συνολικά έχει περισσότερες θερμίδες από πολλά άλλα γάλατα και προσφέρει μόνο λίγες φυτικές ίνες και ασβέστιο» λέει. «Αν σας αρέσει το γάλα βρώμης για τη γεύση, πιείτε το, αλλά σίγουρα δεν είναι το πιο υγιεινό που υπάρχει».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και μία άλλη διαιτολόγος της Νέας Υόρκης, η Μαρίσα Μεσάλουμ, η οποία λέει ότι το γάλα βρώμης «δεν είναι η πιο θρεπτική επιλογή».

«Από διατροφικής άποψης, 1 φλιτζάνι γάλα βρώμης παρέχει την ίδια ποσότητα υδατανθράκων με μια φέτα ψωμί, περίπου 15 γραμμάρια», ανέφερε στην Huffington Post. «Κι επίσης, όταν η βρώμη επεξεργάζεται σε γάλα βρώμης, τα άμυλα της βρώμης διασπώνται σε απλά σάκχαρα».

Πάντως, το γάλα βρώμης τα πήγε καλύτερα στη λίστα του Eating Well με τα πιο υγιεινά γάλαρα, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση για την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Το γάλα αγελάδας, σόγιας, αμυγδάλου και καρύδας βρέθηκαν στην κορυφή της κατάταξης με τον γάλα ρυζιού να καταλαμβάνει την τελευταία θέση.