Tελικά, γαλοπούλα ή κοτόπουλο; Διαιτολόγος αποκαλύπτει ποιο είναι πιο υγιεινό
Η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο είναι το πιο υγιεινό πουλερικό; Ένας διαιτολόγος - διατροφολόγος δίνει την απάντηση στο ερώτημα, εξηγώντας ξεχωριστά την θρεπτική τους αξία.
«Τόσο το κοτόπουλο όσο και η γαλοπούλα είναι γνωστά για τις υψηλές ποσότητες άπαχης πρωτεΐνης τους και είναι και οι δύο προσιτές επιλογές για καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους», έγραψε η συγγραφέας των best-seller Frances Largeman-Roth για το TODAY, πρόσφατα.
«Αλλά υπάρχουν διαβαθμίσεις όσον αφορά τη διατροφική αξία και των δύο πουλερικών. Ωστόσο σχετικά με το ποιο είναι καλύτερο για εσάς εξαρτάται από το μέρος του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας για το οποίο μιλάμε και τον τρόπο που παρασκευάζεται το καθένα», πρόσθεσε.
Γαλοπούλα ή κοτόπουλο; -Ποιο πουλερικό είναι πιο υγιεινό
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων θρεπτικών ουσιών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, μια μερίδα 85 γραμμαριών στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς πέτσα περιέχει:
- 128 θερμίδες
- 26 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 2,7 γραμμάρια λίπους (0,8 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά, 0,7 γραμμάρια πολυακόρεστα λίπη)
- 88 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης
- 0,39 χιλιοστόγραμμα σιδήρου
- 0,77 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου
- 94 χιλιοστόγραμμα χολίνης
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του USDA Nutrient Database, η ίδια μερίδα στήθους γαλοπούλας χωρίς κόκαλα, χωρίς πέτσα περιέχει:
- 125 θερμίδες
- 26 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 1,7 γραμμάρια λιπαρών (0,5 γραμμάρια κορεσμένα, 0,45 γραμμάρια πολυακόρεστα)
- 68 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης
- 0,6 χιλιοστόγραμμα σιδήρου
- 1,46 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου
- 72 χιλιοστόγραμμα χολίνης
Σε αυτό το δείγμα λευκού κρέατος (στήθους) χωρίς πέτσα, η γαλοπούλα ξεπερνά το κοτόπουλο λόγω των χαμηλότερων επιπέδων χοληστερόλης και του περισσότερου σιδήρου. Ωστόσο, όπως εξήγησε η Largeman-Roth, όταν το μπούτι και το δέρμα προστίθενται στην εξίσωση και η μείωση της χοληστερόλης είναι ο στόχος, το στήθος οποιουδήποτε πουλερικού ξεπερνά το μπούτι.
Η πέτσα του κοτόπουλου και της γαλοπούλας προσθέτει θερμίδες και περίπου 4 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα και τα τραγανά κομμάτια κάνουν το γεύμα πιο δύσκολο στην πέψη.
Όσον αφορά τις πρωτεΐνες, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι το ίδιο, αλλά σύμφωνα με την Largeman-Roth, «όταν συγκρίνετε το μπούτι κοτόπουλο με τη γαλοπούλα, θα δείτε ότι η γαλοπούλα έχει ένα μικρό πλεονέκτημα (3 γραμμάρια για την ακρίβεια) σχετικά με την πρωτεΐνη».
Σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, το οποίο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη , καρδιακές παθήσεις και αρκετούς καρκίνους, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση πουλερικών μπορεί να προκαλέσει λιγότερη βλάβη στα κύτταρα και στο DNA.
Όσον αφορά την πέψη, το κοτόπολο είναι λίγο καλύτερο από τη γαλοπούλα.
Η Largeman-Roth εξήγησε στο TODAY: «Υπάρχει μια βαθμολογία πεπτικότητας πρωτεΐνης που ονομάζεται PDCAAS. Η βαθμολογία 1 θεωρείται τέλεια, που σημαίνει ότι η πρωτεΐνη παρέχει όλα τα αμινοξέα που απαιτούνται για την ανάπτυξη και τη συντήρηση. Το στήθος κοτόπουλου έχει βαθμολογία 0,93 και το στήθος γαλοπούλας έχει βαθμολογία 0,91, καθιστώντας το κοτόπουλο λίγο καλύτερο».
«Και τα δύο πουλερικά είναι προς κατανάλωση, ωστόσο αν προτιμάτε το μπούτι και προσπαθείτε να μεγιστοποιήσετε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, τότε η γαλοπούλα ξεπερνά το κοτόπουλο, ειδικά αν καταναλώσετε το φτερό», εξήγησε. «Επιπλέον, περιέχει περισσότερη χολίνη, μια θρεπτική ουσία που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου και τη μνήμη».
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν βιολογικό κοτόπουλο και γαλοπούλα για να μειώσουν την πιθανή έκθεση σε φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά. Κατά μέσο όρο, αυτή η επιλογή κοστίζει στους καταναλωτές λίγο παραπάνω, αλλά είναι η καλύτερη γιατί τα βιολογικά πουλερικά τρέφονται με 100% βιολογική τροφή.