Το μυστικό που μειώνει κατά 50% τους υδατάνθρακες σε ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί – και μπορείτε να φάτε το ίδιο πολύ
Αν αγαπάτε τους υδατάνθρακες, μια μαγείρισσα μοιράστηκε στο TikTok ένα απλό hack, για να μειώσουμε τις θερμίδες από αμυλούχα τρόφιμα, όπως το ρύζι και το ψωμί, χωρίς, όμως, να χρειαστεί να μειώσουμε και την ποσότητα. Μάλιστα και ένας γιατρός συμφωνεί πως αυτό το μυστικό πραγματικά δουλεύει.
Η Linda (@mamalindacooks) μοιράστηκε το «μυστικό της Ασιάτισσας μαμάς», όπως το ονόμασε, με το οποίο μειώνει έως και 50% την απορρόφηση υδατανθράκων και θερμίδων από το ρύζι, με λίγα μόνο εύκολα βήματα.
Δείτε το βίντεο με το μυστικό για το ρύζι
Και ο δρ. Καράν Ραντζάριαν λέει ότι δεν είναι μύθος, αναλύοντας την επιστήμη που το υποστηρίζει.
«Αν αγαπάτε το ρύζι και σας αρέσουν τα περισσεύματα, αυτό θα είναι το αγαπημένο σας food science hack», είπε.
«Σχεδόν όλα τα περισσεύματα που περιέχουν υδατάνθρακες - ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, όσπρια, βρώμη - όταν τα μαγειρέψετε και μετά τα κρυώσετε ή τα καταψύξετε και μετά τα ξαναζεστάνετε, θα περιέχουν τελικά ως δια μαγείας λιγότερες θερμίδες».
Το μυστικό είναι μια χημική διαδικασία
Η «μαγεία» στην οποία αναφέρεται είναι μια χημική διαδικασία που ονομάζεται αναβάθμιση.
Όπως εξήγησε ο Ραντζάν, μετά την ψύξη και το ξαναζέσταμα, πολλά από τα άμυλα στα πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα γίνονται ανθεκτικά στην πέψη στο λεπτό έντερο. Αντ' αυτού, μετακινούνται στο παχύ έντερο, όπου τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να τα ζυμώσουν.
«Αυτά τα υπολείμματα υδατανθράκων γίνονται πρεβιοτικά. Τροφοδοτούν έτσι ευεργετικά βακτηριακά είδη όπως τα bifidobacteria και οι Lactobacillus», είπε.
Ο Ρατζάν είπε ότι το ανθεκτικό άμυλο βελτιώνει την ομαλή λειτουργία του εντέρου και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Επιπλέον, και προς όφελος των διαβητικών, το ανθεκτικό άμυλο έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό αντίκτυπο: «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό, και να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα».
Επειδή το ανθεκτικό άμυλο ζυμώνεται στο έντερο πιο αργά, προάγει το αίσθημα κορεσμού και μπορεί να υποστηρίξει τον έλεγχο των μερίδων και τη διαχείριση του βάρους.
Ο Ρατζάν σημείωσε ότι οι πράσινες μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή ανθεκτικού αμύλου αν θέλετε τα οφέλη χωρίς την ταλαιπωρία του μαγειρέματος.
Αν επιλέξετε τη λύση του ρυζιού, προχωρήστε με προσοχή, καθώς καραδοκεί το «σύνδρομο του τηγανητού ρυζιού», αν δεν λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις.
Το ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια του κοινού βακτηρίου Bacillus cereus, το οποίο μπορεί να απελευθερώσει τοξίνες που προκαλούν δύο τύπους τροφιμογενών ασθενειών - διάρροια και εμετό.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, περίπου 63.400 περιπτώσεις ασθένειας από Bacillus cereus αναφέρονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Αν και το φαινόμενο είναι γνωστό ως «σύνδρομο τηγανητού ρυζιού», μπορεί επίσης να επηρεάσει τα ζυμαρικά και τις πατάτες.
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε έξι έως 12 ώρες. Αν και δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, η σοβαρή λοίμωξη είναι πιο πιθανή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η ανάπτυξη βακτηρίων μπορεί να προκύψει από το γεγονός ότι το ρύζι δεν τοποθετείται στο ψυγείο αρκετά γρήγορα μετά το μαγείρεμά του, διατηρείται στο ψυγείο πολύ καιρό ή δεν ξαναζεσταίνεται σωστά.
Ξεκινήστε μαγειρεύοντας το ρύζι σε δυνατή φωτιά. Ο Bacillus cereus ευδοκιμεί στο εύρος θερμοκρασιών από 40 έως 140 βαθμούς Φαρενάιτ, το οποίο συχνά αναφέρεται ως «επικίνδυνη ζώνη».
Όταν είναι έτοιμο, μην αφήνετε το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες ή περισσότερο από μία ώρα σε θερμότερες θερμοκρασίες.
Αποθηκεύστε το σε ένα δοχείο σφραγισμένο με καπάκι, βάλτε το στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το ή πετάξτε το μέσα σε 3-4 ημέρες.