Πράσινο ή μαύρο τσάι; Η επιστήμη λέει ποιο είναι το πιο υγιεινό
Το τσάι είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό.
Ενώ το μαύρο τσάι αγγίζει ποσοστό 84% του συνόλου του τσαγιού που καταναλώνεται στις ΗΠΑ, το πράσινο τσάι είναι το επόμενο στη σειρά, αποτελώντας περίπου το 15%. Με ένα τόσο μεγάλο χάσμα στην κατανάλωση, ίσως αναρωτιέστε: είναι το μαύρο τσάι πιο υγιεινό από το πράσινο;
Πίσω από τα δύο ροφήματα υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη, όσον αφορά τα οφέλη του μαύρου τσαγιού έναντι του πράσινου τσαγιού και το αντίστροφο.
Όπως διαβάζουμε στο Eat this, το μαύρο και το πράσινο τσάι έχουν κάποιες βασικές διαφορές.
Το μαύρο τσάι για παράδειγμα παρασκευάζεται από φύλλα του φυτού Camellia sinensis, τα οποία οξειδώνονται πλήρως και ζυμώνονται για να αναπτύξουν την ξεχωριστή, ισχυρή γεύση του τσαγιού. Κατά τη διάρκεια της οξείδωσης, τα φύλλα εκτίθενται στον αέρα, γεγονός που βαθαίνει το χρώμα τους και εντείνει τη γεύση.
Από την άλλη, το πράσινο τσάι παρασκευάζεται επίσης από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis, αλλά χρησιμοποιούνται νεαρά, μη ζυμωμένα φύλλα. Σε αντίθεση με το μαύρο τσάι, τα φύλλα επεξεργάζονται γρήγορα με θερμότητα, επεξεργάζονται και τρίβονται, χωρίς να υποβάλλονται σε οξείδωση.
Τα οφέλη του μαύρου και του πράσινου τσαγιού
Το μαύρο και το πράσινο τσάι έχουν αρκετά παρόμοια θρεπτικά προφίλ, καθώς και τα δύο περιέχουν καφεΐνη, αντιοξειδωτικά και άλλα σημαντικά φυτοθρεπτικά συστατικά. Ένα τυπικό ρόφημα τσαγιού, που παρασκευάζεται σε αναλογία 1 γραμμαρίου φύλλου τσαγιού έως 100 χιλιοστόλιτρα νερού που παρασκευάζεται για τρία λεπτά, περιέχει περίπου 250 έως 350 χιλιοστόγραμμα στερεών τσαγιού.
Αυτά τα στερεά τσαγιού αποτελούνται από περίπου 30-42% κατεχίνες ή πολυφαινόλες, τα καλά για εσάς φυτοθρεπτικά συστατικά που λειτουργούν για να κρατήσουν το σώμα σας στην ακμή του και 3-6% καφεΐνη.
Οι κύριες διατροφικές διαφορές μεταξύ μαύρου και πράσινου τσαγιού προέρχονται από τους τρόπους επεξεργασίας και οξείδωσης.
Ενώ τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι περιέχουν παρόμοιες ποσότητες πολυφαινολών, οι τύποι φλαβονοειδών ή φυτοθρεπτικών συστατικών σε κάθε τσάι είναι ελαφρώς διαφορετικοί λόγω των μοναδικών μεθόδων επεξεργασίας.
Τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι είναι σχεδόν χωρίς θερμίδες και περιέχουν συγκρίσιμες ποσότητες καφεΐνης.
Μια μερίδα 1 φλιτζανιού μαύρου τσαγιού έχει μηδενικές θερμίδες με μόνο μια μικρή ποσότητα φυσικού νατρίου (λιγότερο από 5 χιλιοστόγραμμα) και περιέχει 26 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης.
Συγκριτικά, το ίδιο φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει λιγότερες από 2 θερμίδες, μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης (0,25 γραμμάρια) και ελαφρώς περισσότερη καφεΐνη στα 29 χιλιοστόγραμμα. Περιέχει επίσης ίχνη βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του μαγνησίου, του καλίου, του νατρίου, του ψευδαργύρου, του μαγγανίου, της θειαμίνης, της ριβοφλαβίνης, της νιασίνης και της βιταμίνης Β-6.
Ενώ το πράσινο τσάι έχει μερικές περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από το μαύρο τσάι, είναι σε σχετικά μικρές μερίδες.
Δεκαετίες έρευνας έχουν δείξει ότι τα φυτοθρεπτικά συστατικά τόσο στο μαύρο όσο και στο πράσινο τσάι μπορούν να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. Πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα τσάγια μπορεί επίσης να προσφέρουν πιθανά οφέλη για αντιγηραντικές, αντιδιαβητικές και αντικαρκινικές θεραπείες. Τα κύρια οφέλη μπορούν να πιστωθούν στις κατεχίνες και τις θεαφλαβίνες, οι οποίες είναι ισχυρά φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται και στους δύο τύπους τσαγιού.
Τα οφέλη του μαύρου τσαγιού
Δεδομένου του γεγονότος ότι το μαύρο τσάι καταναλώνεται γενικά περισσότερο από το αντίστοιχο πράσινο τσάι, είναι σημαντικό να ξέρουμε τα οφέλη του.
Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Molecules αναφέρει ότι οι πολυφαινόλες του μαύρου τσαγιού θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές από τις πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού για την προώθηση της απώλειας βάρους. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έρευνας διεξήχθη χρησιμοποιώντας ζωικά μοντέλα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προεκτείνουμε πλήρως τα οφέλη για τον άνθρωπο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πίνοντας ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι (αν αυτή είναι η προτίμησή σας) δεν θα βοηθήσει τους στόχους απώλειας βάρους σας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι φυσικά χωρίς θερμίδες και χωρίς ζάχαρη.
Μια ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Health Sciences έδωσε μια πιο εκτεταμένη ματιά στα ευεργετικά αποτελέσματα που προσφέρει το μαύρο τσάι, σημειώνοντας τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και την υποστήριξη για τη διαχείριση του διαβήτη. Αν και το πράσινο τσάι έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση, το μαύρο τσάι περιέχει υψηλότερα επίπεδα θεαφλαβινών, οι οποίες μπορεί να προσφέρουν ακόμη ισχυρότερη αντιοξειδωτική προστασία.
Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Ενώ το πράσινο τσάι μοιράζεται αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με το μαύρο τσάι, το ξεχωριστό όφελος του τα τελευταία χρόνια φαίνεται να είναι ο ρόλος που παίζει στις αντικαρκινικές θεραπείες.
Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Sciences διερεύνησε γιατί οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού - κυρίως η επιγαλλοκατεχίνη, η γαλλική επικατεχίνη και η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) - συμβάλλουν τόσο σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου.
Ενώ το πράσινο τσάι δεν μπορεί να αντικαταστήσει φαρμακολογικές θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία, η ενσωμάτωσή του ως συμπληρωματική θεραπεία μπορεί να υποστηρίξει την έννοια του «τροφίμου ως φαρμάκου» στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών.
Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως, τόσο το πράσινο, όσο και το μαύρο τσάι έχουν πολλαπλά οφέλη, τόσο κοινά αλλά τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, επομένως, ανάλογα με τα γευστικά σας γούστα μπορείτε να το προσθέσετε στη διατροφή σας χωρίς καμία ενοχή.