https://www.bovary.gr/fashion/bovary-loves/i-kyriarhia-toy-power-suit-stin-ebdomada-modas-toy-parisioy

Το λαχανικό με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία -Έχει λίγες θερμίδες, ιδανικό για απώλεια βάρους

Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας. Χάρη στα πολύτιμα συστατικά του, προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, ενώ με τη σωστή μέθοδο μαγειρέματος μπορεί να γίνει ιδιαίτερα γευστικό, ακόμα και για όσους είναι διστακτικοί.

Το μπρόκολο είναι χαμηλό σε θερμίδες, αλλά εξαιρετικά πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Περιέχει ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων και βιοδραστικών ενώσεων που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Βασικά οφέλη:

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προάγουν την υγεία του εντέρου.
  • Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
  • Πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προάγουν την υγεία του δέρματος και υποστηρίζουν την πήξη του αίματος.
  • Καλή πηγή φυλλικού οξέος και καλίου, που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και στη διατήρηση υγιών οστών.
  • Η τακτική κατανάλωση μπρόκολου μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία και να αποτελέσει βασικό σύμμαχο μιας ισορροπημένης διατροφής.
  • Αντιφλεγμονώδης δράση, η οποία βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Αντιμικροβιακή και ανοσορυθμιστική δράση που βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
  • Ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.
  • Προωθεί τη σύνθεση κολλαγόνου.
  • Βοηθά στη μείωση των επιπέδων LDL («κακής») χοληστερόλης.

Διατροφικές αξίες του μπρόκολου

Τα 100 γραμμάρια ωμού μπρόκολου παρέχουν τις ακόλουθες θρεπτικές αξίες:

Πρωτεΐνες 2,82 γρ
Λιπίδια 0,37 γρ
Ζάχαρα 1,7 γρ
Φυτικές ίνες 2,6 γρ

Φωτογραφία Unsplash

Μια τροφή με λίγες θερμίδες, ιδανική για απώλεια βάρους

Το μπρόκολο παρέχει μόνο 34 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και 89,3 γραμμάρια νερό. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες το καθιστούν ιδανική διαιτητική τροφή επειδή είναι πολύ θρεπτικό, χορταστικό και χαμηλή σε θερμίδες.

Παρόλο που το μπρόκολο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με προσοχή ή να αποφεύγεται εντελώς.

Άτομα με υποθυρεοειδισμό ή προβλήματα θυρεοειδούς

Το μπρόκολο, όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. κουνουπίδι, λάχανο), περιέχει βρογχογόνες ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Για αυτό, όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό καλό είναι να περιορίσουν την κατανάλωσή του, είτε ωμό είτε μαγειρεμένο.

Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Η ζύμωση των φυτικών ινών στην εντερική οδό μπορεί να επιδεινώσει συμπτώματα όπως φούσκωμα και αέρια.

Έγκυες γυναίκες με προβλήματα πήξης του αίματος

Η υψηλή περιεκτικότητα του μπρόκολου σε βιταμίνη Κ μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος. Όσες λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα ή έχουν σχετικές παθήσεις, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν το εντάξουν στη διατροφή τους.

Πώς να μαγειρέψετε το μπρόκολο χωρίς να χάσετε τα θρεπτικά του συστατικά

Για να διατηρήσετε στο μέγιστο τις βιταμίνες και τα μέταλλα του μπρόκολου, είναι σημαντικό να επιλέγετε τις σωστές μεθόδους μαγειρέματος.

  • Μαγείρεμα στον ατμό: Η καλύτερη επιλογή, καθώς διατηρεί σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά ανέπαφα.
  • Βράσιμο (με προσοχή): Αν επιλέξετε να το βράσετε, μην το παραψήσετε, ώστε να μην χαθούν οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C.
  • Ψήσιμο στον φούρνο ή ελαφρύ σοτάρισμα: Μπορεί να αποτελέσει μια γευστική και υγιεινή επιλογή, αρκεί να αποφύγετε το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς αυτό καταστρέφει πολλά θρεπτικά στοιχεία.

Η τακτική κατανάλωση μπρόκολου έχει πολλαπλά οφέλη, αλλά όπως σε κάθε τροφή, η υπερβολή μπορεί να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Ιδανικά, η κατανάλωση 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα από την υπερβολική πρόσληψη βρογχογόνων ουσιών ή φυτικών ινών.

Ο συνδυασμός του με άλλα λαχανικά και μια ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείτε από τις θρεπτικές του ιδιότητες.