Το κεφίρ συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου

Κεφίρ: Το θαυματουργό ρόφημα που βοηθάει στην απώλεια βάρους και στην καλή λειτουργία του εντέρου

Ενώ η «επανάσταση» της φυτικής διατροφής μπορεί να έχει μειώσει την ποσότητα της λακτόζης στη διατροφή μας, ορισμένα γαλακτοκομικά τρόφιμα και ροφήματα επιστρέφουν στο όνομα της καλής υγείας -το κεφίρ είναι ένα από αυτά.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και νέες έρευνες δείχνουν ότι η υγεία του εντέρου μας μπορεί να ευθύνεται για πολλές ενοχλήσεις και ασθένειες.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία για την κλινική κατάθλιψη μπορεί να βρίσκεται στη ρύθμιση του εντέρου, και μια άλλη πρότεινε ότι θα μπορούσαμε να κοιμόμαστε καλύτερα αν τα βακτήρια του εντέρου μας ήταν πιο σταθερά.

Φωτογραφία: Unsplash

Τα τρόφιμα και τα ροφήματα που περιέχουν φιλικά προς το έντερο βακτήρια έχουν μεγάλη δύναμη και μόλις τώρα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πόσο απαραίτητη είναι η καλή υγεία του εντέρου για την καλύτερη μακροπρόθεσμη ευεξία.

Κεφίρ: Το ρόφημα που βοηθάει στην απώλεια βάρους

«Το κεφίρ είναι ένα "ξαδερφάκι" του γιαουρτιού - με την κύρια διαφορά ότι περιέχει περισσότερα διαφορετικά στελέχη μικροβίων. Υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, ωστόσο το ενδιαφέρον για την υγεία του εντέρου τα τελευταία χρόνια είναι αυτό που το επανέφερε στη μόδα», εξηγεί η δρ Μέγκαν Ρόσι στην βρετανική Independent.

H δρ Ρόσσι συνεχίζει: «Αν και υπάρχουν περιορισμένες κλινικές δοκιμές που εξετάζουν τα συγκεκριμένα οφέλη, θεωρείται ότι έχει πρόσθετα οφέλη σε σχέση με το γιαούρτι, δεδομένης της μεγάλης ποικιλομορφίας στελεχών και του αριθμού βακτηρίων του».

«Αυτά περιλαμβάνουν οφέλη για τη διαχείριση του βάρους, τις καρδιακές παθήσεις, καθώς και μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση συνδέεται με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής».

Η δρ Ρόσσι συνιστά την κατανάλωση 100-200 ml κεφίρ ημερησίως, ανάλογα με το άτομο, και το επιθυμητό αποτέλεσμα υπαγορεύει επίσης πότε θα πρέπει να το πίνετε.

Αν το πίνετε για να βοηθήσετε την πέψη και να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας, συνιστάται η κατανάλωσή του με άδειο στομάχι. Ωστόσο, αν το πίνετε ως σνακ ή για να βελτιώσετε τον κορεσμό, μετά τα γεύματα είναι η καλύτερη στιγμή για να το καταναλώσετε.

Φυσικά, κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο με την ελαφρώς παράξενη αίσθηση της κατανάλωσης ενός παχύρρευστου γαλακτοκομικού ροφήματος. Όσοι έχουν αλλεργία στα γαλακτοκομικά θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγουν το κεφίρ με βάση τα γαλακτοκομικά και παρά το γεγονός ότι περιέχει χαμηλά επίπεδα λακτόζης, όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει μάλλον να το παραλείψουν.

Κεφίρ γάλακτος και νερού -Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει

«Μπορείτε να πιείτε κεφίρ νερού και κεφίρ γάλακτος», εξηγεί η δρ Ρόσσι. «Το κεφίρ γάλακτος παρασκευάζεται με γάλα και περιέχει λακτόζη, σε αντίθεση με το κεφίρ νερού που παρασκευάζεται με ζαχαρούχο νερό. Σε γενικές γραμμές, το σπιτικό γαλακτοκομικό κεφίρ θεωρείται ότι περιέχει περίπου 30 τοις εκατό λιγότερη λακτόζη, καθώς η διαδικασία ζύμωσης μειώνει μέρος της λακτόζης που υπάρχει στο κανονικό γάλα».

 Φωτογραφία: Unsplash

Αν θέλετε να αποφύγετε εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τότε το κεφίρ νερού είναι αυτό που σας ταιριάζει. Όπως και το κεφίρ που παρασκευάζεται από γάλα, κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές και γεύσεις και είναι κατάλληλο για vegan.

Η δρ Ρόσσι προσθέτει επίσης ότι αν είστε ανοσοκατεσταλμένος ή λαμβάνετε θεραπεία για τον καρκίνο δεν συνιστάται να φτιάχνετε το δικό σας κεφίρ στο σπίτι, είτε με βάση το νερό είτε με βάση το γάλα, δεδομένου του κινδύνου μόλυνσης.

Με την υγεία του εντέρου να είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα στην υγεία και την ευεξία, σίγουρα δεν είναι κακό να δοκιμάσετε το κεφίρ. Τα βακτήρια σε μία μόνο μερίδα κεφίρ θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποστηρίξουν την καλύτερη πέψη, τη βελτίωση της ανοσίας και τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.