Κι όμως, ο καφές με βούτυρο, αλάτι και κανέλα ενεργοποιεί το μεταβολισμό και καίει το λίπος
Αν δεν σας πειράζει να προσθέσετε μια πρέζα αλάτι στον καφέ σας, είστε ένα βήμα πριν δοκιμάσετε αυτόν τον νέο συνδυασμό: καφές, βούτυρο, κανέλα και αλάτι. Είναι ιδανικός για να ενεργοποιήσετε την καύση του λίπους στον οργανισμό σας.
Αν η διατροφή μας είναι γεμάτη με σάκχαρα και εξευγενισμένους υδατάνθρακες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμποδίζουμε την καύση του λίπους. Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υγιεινά λιπαρά έχει εκτοπιστεί και έχει δοθεί προτεραιότητα στην κατανάλωση γλυκών, ζυμαρικών, πίτσας και άλλων προϊόντων που παρασκευάζονται με επεξεργασμένα άλευρα.
Με αυτόν τον τρόπο, ο μεταβολισμός αναγκάζεται να συντηρείται με υδατάνθρακες, γεγονός που μας αναγκάζει να αποχαιρετήσουμε τη μεταβολική ευελιξία, η οποία είναι η ικανότητα του οργανισμού μας να επιλέγει το ένα ή το άλλο καύσιμο ως πηγή ενέργειας.
«Η μεταβολική ευελιξία είναι το χρυσό κλειδί για την υγεία μας. Ενεργοποιεί ή μπλοκάρει πολλές διεργασίες στο σώμα μας. Επιτρέπει στο κύτταρο να τρέφεται σωστά και στο ενεργειακό κέντρο του κυττάρου, που είναι τα μιτοχόνδρια, να λειτουργεί βέλτιστα», λέει στο ισπανικό Telva η Δρ Isabel Belaustegui, ειδικός στην ολοκληρωμένη ιατρική και τη διατροφή.
Ποιος συνδυασμός καφέ καίει το λίπος
Αν ζαλίζεστε όταν κάνετε σωματική δραστηριότητα με άδειο στομάχι, είναι πιθανό να μην έχετε μεταβολική ευελιξία. Αλλά μπορείτε να την αποκτήσετε ξανά, αν το θελήσετε. Το κλειδί βρίσκεται σε τέσσερις πυλώνες: διατροφή, άσκηση, διαχείριση του στρες και ξεκούραση.
Αν έχετε εντοπίσει ότι πρέπει να κάνετε διορθώσεις στον τρόπο ζωής σας, είναι καλύτερο να μην υπερβάλλετε και να ξεκινήσετε με μικρά βήματα προς μια βελτιωμένη αίσθηση ευεξίας: «Δεν είναι ότι το κάνετε λάθος, είναι ότι υπάρχουν πολλά που μπορείτε να βελτιώσετε», λέει η ειδικός.
Υπό αυτή την έννοια, η Isabel Belaustegui εστιάζει, πρώτα απ 'όλα, στο φαγητό όπου το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στην επιλογή μη επεξεργασμένων, φυσικών τροφίμων που δεν πωλούνται συσκευασμένα ή δεν χρειάζονται ετικέτα. Αυτά θα μπορούσαν να είναι: φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, ξηροί καρποί ή σπόροι.
Καφές με βούτυρο για να βελτιώσετε το μεταβολισμό
Για την Isabel Belaustegui, είναι επίσης σημαντικό να έχουμε επίγνωση των μικρών ενεργειών που πραγματοποιούμε καθημερινά. Για παράδειγμα, αν πίνετε τον πρωινό σας καφέ μηχανικά, με γάλα και ζάχαρη, και δεν έχετε καν σκεφτεί αν αυτός ο συνδυασμός σας ωφελεί ή σας βλάπτει, έχετε σημαντική έλλειψη μέριμνας για την ευημερία σας.
«Φτιάχνω έναν καφέ αμερικάνικου τύπου με βούτυρο, κανέλα και λίγο αλάτι», εξομολογείται. Αυτός ο παράξενος συνδυασμός στον καφέ, κάποτε της φαινόταν εξωφρενικός, όπως μπορεί να φαίνεται και σε σάς τώρα που διαβάζετε μια τέτοια συνταγή, ειδικά λόγω της χρήσης βουτύρου.
«Όταν κράτησα το βούτυρο, νόμιζα ότι ήταν κακό: κορεσμένα λιπαρά, γαλακτοκομικά... Αλλά αν είναι βιολογικό και από ζώα (αν είναι δυνατόν) που έχουν τραφεί με χόρτο (όχι με ζωοτροφές), τότε είναι μια τροφή πλούσια σε ωμέγα-3. Καθαρό λίπος, δεν έχει σάκχαρα και επιπλέον και είναι πολύ υγιεινό», προσθέτει.
Ο συνδυασμός δεν σπάει τη νηστεία
Εάν εκπλαγήκατε από τον συνδυασμό, ίσως μείνετε με κομμένη την ανάσα όταν μάθετε από την δρ Belaustegui ότι αυτός ο συνδυασμός δεν διακόπτει τη διαλειμματική νηστεία σε μεταβολικό επίπεδο. Μέχρι τώρα φαινόταν ξεκάθαρο ότι ο καφές έπρεπε να είναι μαύρος και χωρίς ζάχαρη, ώστε να μην διακόπτεται η διαδικασία, αφού η ζάχαρη είναι γρήγορο καύσιμο και το γάλα παρέχει ενέργεια βασισμένη σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
Ωστόσο, όπως εξηγεί η ειδικός σε θέματα διατροφής, τα λιπαρά του βιολογικού βουτύρου διατηρούν τη μεταβολική διαδρομή της νηστείας. «Όταν συνδυάζεις τον καφέ με ένα καθαρό λίπος, αυτό που κάνεις είναι να δίνεις ώθηση στο μεταβολισμό και στην υγεία των μιτοχονδρίων, επειδή προωθείς την αυτοφαγία των μιτοχονδρίων (η μιτοφαγία είναι ανακύκλωση, λεπτομέρεια)», εξηγεί.
«Σπάει η νηστεία με την κυριολεκτική έννοια, επειδή εισάγουμε μια τροφή, πρόσληψη θερμίδων. Αλλά σε μεταβολικό επίπεδο, όταν το κάνετε αυτό (χωρίς γάλα ή φυτικό ρόφημα) και είναι μόνο καφές και καθαρό λίπος, το σώμα σας θα λειτουργήσει μέσω της οδού του λίπους, χρησιμοποιώντας κετονικά σώματα, τα οποία είναι το καύσιμο που χρησιμοποιείται όταν νηστεύουμε. Έτσι λέτε στο σώμα σας ότι εξακολουθείτε να νηστεύετε».
Ο εξαιρετικός συνδυασμός της Isabel Belaustegui μετριέται σε ένα μεγάλο φλιτζάνι καφέ, στο οποίο προστίθεται μια κουταλιά της σούπας βιολογικό βούτυρο, μια πρέζα αλάτι και λίγη κανέλα ή μοσχοκάρυδο. «Το αλάτι θα παρέχει τα μέταλλα που χρειαζόμαστε για να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό, και η κανέλα λειτουργεί επίσης ως ενεργοποιητής της αυτοφαγίας».
«Μαζί προωθούν την καύση του αποθεματικού λίπους, την απόκτηση ενέργειας και, πάνω απ' όλα, φροντίζουν και προάγουν την υγεία των μιτοχονδρίων. Επιπλέον, ο καφές γίνεται πολύ πλούσιος. Έχει μια πολύ νόστιμη βελούδινη υφή», περιγράφει.