Γιατρός του Χάρβαρντ εξηγεί γιατί το κουνουπίδι, τα μανιτάρια και το πράσινο τσάι είναι απαραίτητα για γυναίκες άνω των 30
Ο Saurabh Sethi, γαστρεντερολόγος με εκπαίδευση στα Χάρβαρντ και το Στάνφορντ, προτείνει στις γυναίκες άνω των 30 να εντάξουν τρεις υπερτροφές στη διατροφή τους: κουνουπίδι, μανιτάρια και πράσινο τσάι. Για ποιον λόγο;
Αν ένας γαστρεντερολόγος όπως ο Saurabh Sethi, ένας διάσημος γιατρός με εκπαίδευση στο Χάρβαρντ και το Στάνφορντ, συνιστά τρεις υπερτροφές για τις γυναίκες άνω των 30, τότε σίγουρα έχει καλούς λόγους για να το κάνει. Αν και είναι ειδικός στις παθήσεις του πεπτικού συστήματος, οι συστάσεις του δεν αφορούν μόνο τη πέψη. Η βαθιά του γνώση για την επίδραση των τροφών στο σώμα τον οδηγεί να προτείνει το κουνουπίδι, τα μανιτάρια και το πράσινο τσάι, κυρίως για την υγεία του εγκεφάλου. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος και το έντερο είναι στενά συνδεδεμένα.
Γιατί οι γυναίκες πρέπει να τρώνε κουνουπίδι, μανιτάρια και πράσινο τσάι
Ο κύριος λόγος που ο Dr. Saurabh Sethi συνιστά στις γυναίκες να ενσωματώσουν αυτές τις 3 υπερτροφές στη διατροφή τους μετά την ηλικία των 30 είναι η θρεπτική αξία που προσφέρουν. Με άλλα λόγια, το κουνουπίδι, τα μανιτάρια και το πράσινο τσάι μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. «Κάθε γυναίκα άνω των 30 πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να εντάξει αυτά τα 3 συστατικά στη διατροφή της, καθώς είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου και προσφέρουν ζωντάνια και δύναμη», αναφέρει ο γαστρεντερολόγος στα social media, δίνοντας παράλληλα συγκεκριμένα τα οφέλη κάθε τροφής για το γυναικείο σώμα.
Κουνουπίδι: Το κουνουπίδι προστατεύει τον εγκέφαλο, βοηθά στην απώλεια βάρους και, το πιο σημαντικό, είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, χάρη στα αντιοξειδωτικά και τις θειούχες ενώσεις που περιέχει, οι οποίες καταπολεμούν τα βαρέα μέταλλα.
Μανιτάρια: Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ σε σχέση με τους άνδρες. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μανιταριών αρκετές φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο κατά 60%.
Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει. Το ξεχωριστό για τις γυναίκες είναι ότι έχει αποδειχθεί πως μειώνει τα συμπτώματα της άνοιας. Επίσης, η καφεΐνη και η L-theanine που περιέχει βοηθούν στη μείωση του άγχους και στην απώλεια βάρους.
Ο γιατρός Saurabh Sethi δεν περιορίζεται μόνο στις καλές τροφές όπως το κουνουπίδι, τα μανιτάρια και το πράσινο τσάι, αλλά συμβουλεύει επίσης να αποφεύγουμε όσα δεν είναι ωφέλιμα για την υγεία, όπως τα επεξεργασμένα φαγητά, τα τηγανητά και τα αναψυκτικά. Αυτά, λέει, έχουν αρνητική επίδραση στον μικροβιόκοσμο του εντέρου.