Τα φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Το φρούτο που τρώμε όλοι με λάθος τρόπο, σύμφωνα με γιατρό στο TikTok

Ο ειδικός χρόνιου πόνου με έδρα το Μέριλαντ, Δρ. Kunal Sood, με βίντεό του στο TikTok αποκάλυψε ποιο είναι το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φρούτο που τρώμε με λάθος τρόπο.

Απευθυνόμενος στους 2,3 εκατομμύρια ακολούθους του, ο Sood εξήγησε ότι πολλοί από εμάς ξεφλουδίζουμε και πετάμε τη φλούδα του φρούτου με αποτέλεσμα να χάνουμε τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες.

Μάλιστα το εν λόγω φρούτο, που δεν είναι άλλο από το ακτινίδιο, είχε γίνει ...viral λόγω της ηθοποιού Τζένα Ορτέγκα όταν σε βίντεό της στο TikTok έδειχνε ότι το έτρωγε με τη φλούδα!

Η φλούδα του ακτινιδίου έχει φυτικές ίνες και βιταμίνες

«Αν το καταναλώσετε ολόκληρο, αυξάνετε την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες κατά σχεδόν 50%, βοηθώντας την πέψη και μειώνοντας το φούσκωμα».

Οι περισσότεροι δεν καταναλώνουμε αρκετές φυτικές ίνες. Οι γυναίκες ενθαρρύνονται να λαμβάνουν 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ενώ οι άνδρες πρέπει να στοχεύουν σε 38 γραμμάρια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη διαιτητικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του ορθού.

Φωτογραφία/Unsplash

Οι φυτικές ίνες λέγεται ότι «τρέφουν» υγιή βακτήρια του εντέρου, τα οποία οι ειδικοί προτείνουν ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Ο Sood συνέχισε, «Η φλούδα του ακτινιδίου περιέχει επίσης τρεις φορές τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρούτα, βοηθώντας στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής».

Οι ελεύθερες ρίζες, οι δραστικές χημικές ουσίες που βλάπτουν τα κύτταρά μας, πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών ενισχύοντας την κυτταρική λειτουργία και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

Οι ειδικοί προτείνουν να παίρνετε τα αντιοξειδωτικά σας από πηγές τροφίμων και όχι από συμπληρώματα.

Ο γιατρός πρόσθεσε ότι η φλούδα του ακτινιδίου είναι «πλούσια σε βιταμίνη C και E, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την υγεία του δέρματός σας».

Φωτογραφία/Unsplash

Εκτός από την καταπολέμηση του σκορβούτου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η βιταμίνη C προσφέρει οφέλη στην ψυχική υγεία. Πέρυσι, επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ακτινίδιου πλούσιου σε βιταμίνη C μπορεί να τονώσει τη διάθεση σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C για τους ενήλικες είναι 90 χιλιοστόγραμμα για τους άνδρες και 75 χιλιοστόγραμμα για τις γυναίκες. Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν, οι καπνίστριες, ορισμένοι καρκινοπαθείς και όσες λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα μπορεί να χρειαστούν περισσότερα.

Ο γιατρός σημειώνει ότι όσοι έχουν ιστορικό με πέτρες στα νεφρά θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν τη φλούδα από ακτινίδιο λόγω της σχετικά υψηλής περιεκτικότητάς του σε οξαλικά.

Ωστόσο οι χρήστες του διαδικτύου πιστεύουν ότι είναι αδύνατο να καταναλώσουν το ακτινίδιο με τη φλούδα λόγω της τραχιάς επιφάνειας και των τριχών του, γι' αυτό ο γιατρός προτείνει να επιλέξετε ακτινίδια με πιο απαλή φλούδα ή να φτιάξετε ένα smoothie.