5 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με γιατρό

5 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με γιατρό

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους δεν καταναλώνουν αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του σιδήρου και των βιταμινών C και E.

Τώρα, ο γαστρεντερολόγος Saurabh Sethi από την Καλιφόρνια με βίντεό του στα social media μοιράζεται τα πέντε σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας χρειάζεται καλύτερη διατροφή.

Αυτά τα σημάδια είναι τα εξής: εύθραυστα νύχια, σύσπαση των βλεφάρων, «κρακ» στις αρθρώσεις, πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών και μώλωπες που γίνονται πολύ εύκολα.

5 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά

Εύθραυστα νύχια

«Αυτό υποδηλώνει ανεπάρκεια πρωτεΐνης και σιδήρου στη διατροφή », είπε ο Sethi για τα εύθραυστα νύχια σε βίντεό του στα social media.

Τα νύχια αποτελούνται κυρίως από την πρωτεΐνη κερατίνη, επομένως είναι σημαντικό να τρώτε άφθονη πρωτεΐνη για να διατηρούνται τα νύχια υγιή και δυνατά. Πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες, τα εύθραυστα νύχια μπορεί να εμφανιστούν από το συχνό πλύσιμο των χεριών, τη χρήση ασετόν για την αφαίρεση βερνικιού νυχιών, το κρύο, τον ξηρό καιρό ή την γήρανση.

Φωτογραφία/Pexels

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς και η σιδηροπενική αναιμία είναι επίσης πιθανές.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, το σπανάκι, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα αυγά.

Σύσπαση των βλεφάρων

«Οι συσπάσεις στα βλέφαρα ή στα άκρα υποδηλώνουν ανεπάρκεια μαγνησίου, το οποίο είναι κρίσιμο για τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων», εξήγησε ο Sethi. Η μυοκυμία είναι ο επιστημονικός όρος για το orbicularis oculi, έναν μυ που περιβάλλει το μάτι και κλείνει τα βλέφαρα, συστέλλοντας ακούσια.

Η πάθηση έχει συνδεθεί με το άγχος, την κούραση, την κατανάλωση καφεΐνης , την ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, την καταπόνηση των ματιών από το επίμονο βλέμμα στον υπολογιστή, ορισμένα φάρμακα και σπανιότερα, διαταραχές του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Το μαγνήσιο παίζει κρίσιμο ρόλο στη μυϊκή λειτουργία και ενώ τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι δημοφιλή , οι ειδικοί ενθαρρύνουν να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εκ των προτέρων για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τον τύπο μαγνησίου που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

«Κρακ» των αρθρώσεων

Το «κράκ» των γονάτων είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά καθώς το σώμα γερνάει.

Ωστόσο, ο Sethi προειδοποιεί «θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης D3 ή ασβεστίου».

Το ασβέστιο χτίζει και διατηρεί γερά οστά, ενώ η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο από τροφές όπως το γάλα, οι σαρδέλες και τα φυλλώδη λαχανικά.

Γκριζάρισμα μαλλιών

Το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών είναι όταν τα μαλλιά γκριζάρουν πριν τα 20. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά έχουν δείξει τη γενετική, τα αυτοάνοσα νοσήματα, τη ρύπανση, το κάπνισμα, το στρες και τις ελλείψεις βιταμινών ως παράγοντες.

Φωτογραφία/Shutterstock

«Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η ​​οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή [ερυθροκυττάρων] και τη μεταφορά οξυγόνου στους θύλακες των τριχών», είπε ο Sethi. «Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι ανεπάρκειας χαλκού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή μελανίνης, δίνοντας χρώμα στα μαλλιά σας».

Μώλωπες

Η εμφάνιση μελανιάς στο δέρμα μπορεί να οφείλεται στη μεγάλη ηλικία, καθώς το δέρμα λεπταίνει καθώς περνούν τα χρόνια αλλά και στη γενετική, καθώς μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε μώλωπες αλλά και σε υποκείμενες ιατρικές παθήσεις όπως το σύνδρομο Cushing ή το σύνδρομο Ehlers-Danlos. Επίσης φάρμακα που μπορούν να μειώσουν την ικανότητα του αίματος να πήζει, όπως η ασπιρίνη ή τα αραιωτικά του αίματος ή έλλειψη βιταμινών μπορεί να κάνουν τους μώλωπες να εμφανίζονται πιο εύκολα.

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι σας λείπει η βιταμίνη C, η οποία είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό κολλαγόνου», δήλωσε ο Sethi. «Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ανεπάρκεια βιταμίνης Κ1, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος».