Το λαχταριστό γεύμα που ετοιμάζεται μέσα σε 10 λεπτά και σας βοηθάει να κοιμηθείτε καλύτερα
Χορταστικό και πολύ νόστιμο, αυτό είναι το δείπνο, που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, και έχει και την έγκριση διατροφολόγων.
Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας , βιταμίνη D και βιταμίνη Α (μεγάλοι σύμμαχοι της υγείας των οστών και του ανοσοποιητικού μας συστήματος), μέταλλα όπως σίδηρο και ψευδάργυρο και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
Ποιο είναι το γεύμα που βοηθάει να κοιμηθείτε καλύτερα
Το γεύμα μπορεί να σας εκπλήξει: Τηγανητά αυγά με πατάτες!
Κι όμως, μπορείτε να φάτε τηγανητά αυγά και πατάτες για δείπνο και να επωφεληθείτε από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτών των τροφών και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας. Φυσικά, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στον τρόπο που τα μαγειρεύετε, γιατί δεν είναι όλοι οι τρόποι υγιεινοί.
Αποκαθιστώντας την φήμη των αυγών, η Sandra Moñino , διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα διατροφής, υπενθυμίζει στο ισπανικό Telva όλα τα οφέλη αυτής της τροφής.
Iδιαίτερη προσοχή δίνεται, μάλιστα, στον κρόκο. «Έχουμε την τάση να τον απορρίπτουμε από φόβο για την περιεκτικότητά του σε λιπαρά και την κακή φήμη που είχε πάντα, αλλά είναι πολύ καλός για την καρδιαγγειακή υγεία και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που περιέχει», εξηγεί η ειδικός.
«Τα λιπαρά του μας δίνουν επίσης αίσθημα κορεσμού. Περιέχει πολύ ευεργετικά αντιοξειδωτικά. Και, όπως και το κόκκινο κρέας, είναι μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία του εγκεφάλου, την υγεία του ήπατος και την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».
Πώς θα ετοιμάσετε το γεύμα
Όσον αφορά τον τρόπο παρασκευής του, η διατροφολόγος είναι σαφής: Το αργό ψήσιμο με καπάκι είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για να απολαύσετε τον κρόκο: «Έτσι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τις ιδιότητές του». Ζεσταίνετε λοιπόν ένα τηγάνι με λίγες σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προσθέτετε το αυγό και το μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά, σκεπάζοντας με καπάκι, μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό σημείο ψησίματος.
Σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε ότι τα αυγά περιέχουν υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης, μελατονίνης και βιταμίνης D, καθιστώντας τα έναν αποτελεσματικό σύμμαχο για ξεκούραστο ύπνο.
Αν θέλετε οι πατάτες ή οι γλυκοπατάτες σας να είναι πιο υγιεινές, λάβετε υπόψη σας τους δύο τρόπους προετοιμασίας που μπορείτε να εφαρμόσετε.
Αρχικά, μπορείτε να τις βράσετε. Καθαρίστε τις και τοποθετήστε τις σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Μόλις είναι έτοιμες, τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν, για τουλάχιστον 12 ώρες πριν τις φάτε. Τις καρυκεύετε με κουρκουμά, πιπέρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Μια άλλη επιλογή είναι να τις ψήσετε στο φούρνο. Σε αυτή την περίπτωση, αφού τις ξεφλουδίσετε, κόψτε τες σε μπαστουνάκια και καρυκεύστε με κουρκουμά, τζίντζερ και πιπέρι (που θα τους δώσουν επιπλέον αντιφλεγμονώδη δράση). Βάλτε τες στο φούρνο, προθερμασμένο στους 200ºC, για περίπου 15 λεπτά, αυξάνοντας τη θερμοκρασία στους 230ºC.
Ποιο είναι όμως το κλειδί για το ότι οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες είναι αντιφλεγμονώδεις; Όταν αφήνουμε αυτές τις τροφές να κρυώσουν, το ανθεκτικό άμυλο γίνεται τροφή για τα βακτήρια στο έντερό μας. Αυτά τα βακτήρια θα παράγουν βουτυρικό οξύ, ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες.