Γιατί πρέπει να τρώμε περισσότερα αυγά - Οι πιο υγιεινοί τρόποι για να τα μαγειρέψουμε
Το ταπεινό αυγό δεν είναι μόνο πρωτεΐνη. Οι ειδικοί μας εξηγούν γιατί τα αυγά πρέπει να αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής μας. Αν και τα αυγά άλλοτε εξυμνούνται και άλλοτε κατηγορούνται από τους ειδικούς, την πάροδο των χρόνων, δεν χωράει αμφιβολία σχετικά με την υψηλή διατροφική τους αξία.
«Οι κυριότεροι μύθοι για τα αυγά που ακούω προέρχονται από τη διατροφική κουλτούρα της δεκαετίας του '90, όταν οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών ήταν μόδα και πίστευαν ότι τα τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη μπορούσαν να συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων», λέει η διατροφολόγος Ryan Stephenson στην βρετανική Telegraph. «Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει καθόλου».
Οι ειδικοί μας παρουσιάζουν τα οφέλη τους και τις πιο υγιεινές μεθόδους κατανάλωσής τους.
Ποια είναι τα οφέλη των αυγών για την υγεία μας
Ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου 78 θερμίδες, 5,4 γραμμάρια λίπους, 7,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, αμελητέο αλάτι (0,2 γραμμάρια) και καθόλου υδατάνθρακες.
Εκτός από το ότι είναι νόστιμα στην κατανάλωση, τα αυγά είναι γεμάτα με οφέλη για την υγεία:
- Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
- Είναι πλήρης πηγή απαραίτητων αμινοξέων
- Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D και Α και χολίνη
- Είναι πηγή υγιεινών λιπαρών
- Είναι χορταστικά αλλά χαμηλά σε θερμίδες
Τα αυγά επίσης «περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία το σώμα χρειάζεται αλλά δεν μπορεί να τα παράγει μόνο του, καθιστώντας τα μια υψηλής ποιότητας πηγή πρωτεΐνης», εξηγεί η Caroline Farrell, διατροφολόγος.
Οι πλήρεις πηγές πρωτεΐνης είναι πιο αποτελεσματικές στην προώθηση της αποκατάστασης, της ανάπτυξης και της επιδιόρθωσης των μυών και της συνολικής φυσικής κατάστασης, καθώς και στον περιορισμό της πείνας, βοηθώντας σας στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
«Τα αυγά είναι φθηνά και εύκολα στο μαγείρεμα», λέει η Stephenson. Εκτός από την πρωτεΐνη, οι κρόκοι των αυγών «είναι μια ιδιαίτερα πυκνή σε θρεπτικά συστατικά τροφή», λένε οι διατροφολόγοι. «Εκτός από το ότι περιέχουν λίγη βιταμίνη D και σίδηρο, τα οποία είναι δύσκολο να προσληφθούν μέσω της τροφής, τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο, ψευδάργυρο και κάλιο, καθώς και σε καλή ποσότητα Β12, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ανθρώπους που δεν τρώνε ψάρι ή κρέας».
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο και οι χορτοφάγοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να αυξήσουν την κατανάλωση: «Περιέχουν βιολογικά διαθέσιμο είδος βιταμίνης Α», προσθέτει η Stephenson.
Ωστόσο, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι πρέπει να τρώτε απεριόριστη ποσότητα αυγών. Η Farrell προτείνει ένα λογικό ανώτατο όριο «ένα με δύο αυγά την ημέρα».
Είναι πιο υγιεινό να πετάξετε τον κρόκο;
Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι είναι πιο υγιεινό να μην καταναλώνετε τον κρόκο, καθώς εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του λίπους και της χοληστερόλης του αυγού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να μαγειρεύουν με ασπράδια αυγών, όπου αποθηκεύεται η πρωτεΐνη. Τα ασπράδια αυγών έχουν επίσης λιγότερες θερμίδες από ένα ολόκληρο αυγό.
«Αλλά η συμβουλή μου είναι να τρώτε ολόκληρο το αυγό», αποφαίνεται η Stephenson. «Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αποφεύγουν τον κρόκο είναι ο φόβος για το λίπος και τη διαιτητική χοληστερόλη, ο οποίος γνωρίζουμε πλέον ότι είναι αβάσιμος».
Ο πιο υγιεινός τρόπος να τρώτε αυγά
Το ποσέ και το βραστό βγαίνουν στην κορυφή με τις λιγότερες θερμίδες και, παραδόξως, το μαγείρεμά τους σε βούτυρο έχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από το τηγάνισμα σε ελαιόλαδο.
«Το πώς μαγειρεύετε τα αυγά σας μπορεί να επηρεάσει το θρεπτικό τους προφίλ», λέει η Farrell, αλλά σχεδόν κάθε μέθοδος μπορεί να είναι υγιεινή, «αν μαγειρεύεται με ελάχιστο λάδι ή με λιπαρά που είναι υγιεινά για την καρδιά, όπως το ελαιόλαδο».
Ενώ τα αυγά ποσέ δεν προσθέτουν επιπλέον θερμίδες ή λίπη, το βράσιμο θα μπορούσε να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις βιταμίνες και τα μέταλλα των αυγών σας, καθώς τα θρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαρρεύσουν από τα αυγά σας στο νερό όταν τα βράζετε.
Αν τα απλά βραστά αυγά δεν σας αρέσουν, «μπορείτε να τα κάνετε ομελέτα ή να τα τηγανίσετε σε χαμηλή φωτιά». Η Stephenson προτείνει να χρησιμοποιείτε είτε ένα «καλής ποιότητας ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, είτε βούτυρο», αποφεύγοντας τα σπρέι χαμηλών θερμίδων «καθώς αυτά μπορεί να είναι υπερ-επεξεργασμένα».
Αν σας αρέσουν τα αυγά σας τραγανά, τότε δοκιμάστε είτε λάδι αβοκάντο είτε ελαιόλαδο.