Ποιο υποτιμημένο όσπριο ωφελεί πολύ την υγεία

Το οικονομικό όσπριο που κάνει καλό στο έντερο και τα οστά

Για χρόνια, τα ρεβίθια ανήκαν στην κατηγορία των κάπως παραμελημένων οσπρίων, αλλά όχι πια: Έχουν μπει στην καθημερινή μας διατροφή και τα βλέπουμε πλέον ως και σε σακουλάκια, ψημένα και πασπαλισμένα με θαλασσινό αλάτι και πάπρικα, σε κρεμώδη χούμους, σε πικάντικα κάρι ή ακόμη και κρυμμένα σε κέικ και γλυκά. Λίγα τρόφιμα έχουν γνωρίσει τόσο δραματική ανανέωση, με αποτέλεσμα την έκρηξη στη δημοτικότητά τους.

Η άνοδός τους οφείλεται σε τρεις κυρίως παράγοντες, σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου. Πρώτον, υπάρχει άνοδος της διατροφής που βασίζεται σε φυτικά τρόφιμα. Δεύτερον, η συνεχώς αυξανόμενη συνείδηση για τις επιπτώσεις των υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία μας μας ωθεί προς πιο απλές και φυσικές εναλλακτικές λύσεις.

Και τρίτον, το ενδιαφέρον μας για την υγεία του εντέρου, αφού τα ρεβίθια είναι γεμάτα φυτικές ίνες, οι οποίες τροφοδοτούν τα «καλά» μικρόβια του εντέρου.

«Είναι θρεπτικά, ευπροσάρμοστα και οικονομικά – αυτό το τρίπτυχο είναι που όλοι αγαπάμε», λέει στην βρετανική Telegraph η διατροφολόγος Sophie Trotman.

Τα 8 οφέλη που έχουν τα ρεβίθια για την υγεία μας

Ακολουθούν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα ρεβίθια στη διατροφή σας:

 Φωτογραφία: Unsplash

Γερά οστά και μυς
Τα ρεβίθια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, που είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και συντήρηση των οστών και των μυών. Με 7,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, τα ρεβίθια είναι ιδανικά για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες σε πρωτεΐνη. Προσφέρουν, επίσης, ασβέστιο (49mg ανά 100g) και μαγνήσιο (48mg ανά 100g), ενισχύοντας την υγεία των οστών και των μυών.

Απώλεια βάρους
Η υψηλή περιεκτικότητα των ρεβιθιών σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες (7,4 γρ. ανά 100 γρ.) τα καθιστά ιδανικά για τον έλεγχο της όρεξης και την αποφυγή υπερκατανάλωσης τροφής. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν επίσης στην πρόληψη απότομων αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τις επιθυμίες για γλυκά.

Υγεία του εντέρου
Οι φυτικές ίνες στα ρεβίθια τροφοδοτούν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου, ενισχύοντας τη συνολική πεπτική υγεία και βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Μείωση χοληστερόλης
Τα ρεβίθια περιέχουν κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς. Επίσης, οι διαλυτές φυτικές ίνες τους βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων.

Υγεία του δέρματος
Τα ρεβίθια είναι πηγή ψευδαργύρου, που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος και τη διαδικασία επούλωσης των πληγών, ενώ η βιοτίνη τους είναι χρήσιμη για την υγεία των μαλλιών και των νυχιών.

Αύξηση ενέργειας
Με 2,9 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια, τα ρεβίθια είναι μια καλή πηγή μη αιμικού σιδήρου, ο οποίος είναι σημαντικός για τη διατήρηση της ενέργειας και την υγεία των μαλλιών. Το συνδυασμό τους με πηγές βιταμίνης C (π.χ. κόκκινη πιπεριά ή μπρόκολο) ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.

 Φωτογραφία: Unsplash

Μείωση κινδύνου καρκίνου
Οι φυτικές ίνες στα ρεβίθια βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, εμποδίζοντας τη δημιουργία ουσιών που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα. Επίσης, περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτικό στρες και φλεγμονές.

Υγεία του εγκεφάλου και μνήμη
Ο ψευδάργυρος στα ρεβίθια ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη μάθηση και τη μνήμη, κάνοντάς τα εξαιρετική επιλογή για παιδιά και ενήλικες.

Πώς να καταναλώσετε τα ρεβίθια

Δεν υπάρχει μόνο ένας «καλύτερος» τρόπος να καταναλώσετε τα ρεβίθια. Μπορείτε να τα απολαύσετε βρασμένα, αναμιγνύοντάς τα με ταχίνι, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και σκόρδο για να φτιάξετε χούμους ή να τα ψήσετε για ένα τραγανό σνακ. Τα ρεβίθια είναι επίσης ιδανικά για προσθήκη σε σούπες, σαλάτες και κάρυ, ή ακόμα και να τα χρησιμοποιήσετε ως εναλλακτική του αυγού σε συνταγές, χάρη στο υγρό τους (aquafaba).

Φωτογραφία: Unsplash

«Τα ρεβίθια είναι σίγουρα μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας», λέει η Trotman. Με τόσα πολλά διατροφικά οφέλη, αξίζει να τα ενσωματώσετε στα γεύματά σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αν και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα σκέτα βραστά ρεβίθια είναι μια πιο ασφαλής επιλογή.