Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στις φακές και γιατί δεν βγαίνουν πηχτές

Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων: Ο λόγος που πρέπει να πετάμε το νερό από τις φακές μετά το πρώτο βράσιμο

Οι φακές αποτελούν ίσως τα αγαπημένα όσπρια της πλειοψηφίας των ανθρώπων, καθώς είναι ιδιαίτερα εύκολες στην προετοιμασία και έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και προσθέτουν ουσία σε κάθε γεύμα.

Τα όσπρια ανήκουν στην οικογένεια των κυαμοειδών καρπών. Είναι δύσκολο να πούμε από πού ξεκίνησαν: Όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί καλλιεργούσαν κάποιο είδος οσπρίων. Στην Ασία, τα κόκκινα φασόλια adzuki συνθλίβονται σε πάστα για να φτιάξουν γλυκά. Τα μαύρα φασόλια είναι δημοφιλή στο Μεξικό και τη Βραζιλία. Και θα βρείτε λευκά φασόλια κανελίνι σε πολλά ιταλικά πιάτα.

Τα όσπρια που καταναλώνουμε σήμερα πιο συχνά είναι τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά, ο αρακάς, η σόγια, η φάβα και, φυσικά, οι φακές.

Τα 5 μοναδικά οφέλη που έχουν οι φακές για την υγεία μας

Οι φακές προσφέρουν πλήθος από οφέλη στη διατροφή μας, με τα σημαντικότερα από αυτά να είναι τα εξής:

Καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης
Με 18 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές, οι φακές αποτελούν μια καταπληκτική πηγή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης για vegans και χορτοφάγους, και για όσους επιθυμούν να τρέφονται πιο υγιεινά.

Πλούσιες σε διαιτητικές ίνες
Εκτός από την πρωτεΐνη, οι φακές είναι γεμάτες φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγιή πέψη και τη διαχείριση του βάρους. Με 16 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι όταν είναι μαγειρεμένες, οι φακές συμβάλλουν σημαντικά στην κάλυψη πάνω από το ήμισυ της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης φυτικών ινών.

Φωτογραφία: Unsplash

Σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος
Η ισορροπία των φυτικών ινών και των πρωτεϊνών στις φακές επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης στα κύτταρα, αποτρέποντας τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα και σταθεροποιώντας το σάκχαρό σας.

Υποστηρίζουν την απώλεια βάρους
Αν ενσωματώσετε τις φακές στη διατροφή σας ίσως βοηθηθείτε σημαντικά στην απώλεια βάρους. Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες σάς βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι και να παραμένετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο, γεγονός που μειώνει τη συνολική πρόσληψη τροφής και καταπολεμά τις λιγούρες. Οι φακές είναι επίσης πλούσιες σε μαγνήσιο, το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση των πόθων.

Προσφέρουν πολύτιμο σίδηρο
Οι φακές είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, ειδικά για όσους ακολουθούν μια φυτική διατροφή. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου και άλλων θρεπτικών συστατικών σε όλα τα μέρη του σώματος, άρα για τη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας.

Γιατί είναι καλό να πετάμε το νερό από τις φακές μετά το πρώτο βράσιμο

Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουμε τις φακές μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο απορροφά το σώμα μας τοα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά και το πώς μπορεί το σώμα μας να χωνέψει. Ειδικότερα άτομα με ευαιθησία στο στομάχι, είναι απαραίτητο να τις μαγειρεύουν με τρόπο που τις καθιστά πιο εύπεπτες, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο να εμφανιστεί δυσάρεστο φούσκωμα μετά την κατανάλωσή τους.

Πώς μπορούμε να τις κάνουμε πιο εύπεπτες;

Αλλάζοντας το νερό που βράζουν τα όσπρια μετά τα πρώτα 10 – 15 λεπτά. Αν πετάμε δηλαδή το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν για τα πρώτα αυτά λεπτά, αντικαθιστώντας το με φρέσκο, μπορούμε να αποφύγουμε το έντονο «πρήξιμο».

Τα άτομα που έχουν πιο έντονα προβλήματα θα μπορούσαν να κάνουν και δύο φορές την παραπάνω διαδικασία.

Φωτογραφία: Unsplash

Επιπλέον, αν βιώνουμε έξαρση πεπτικών δυσκολιών, επιλέγουμε αποφλοιωμένες φακές.

Ένα επιπλεόν μυστικό για να φτιάξουμε πιο εύπεπτες φακές είναι να προσθέτουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά ή λίγο κύμινο.