Φράουλα/Φωτογραφία Unsplash

Οι φράουλες είναι το μυστικό για λαμπερό δέρμα -Πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, με χαμηλές θερμίδες

Η φράουλα δεν είναι μόνο ένα απολαυστικό φρούτο, αλλά και ένα διατροφικό superfood, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Ο διατροφολόγος Luis Alberto Zamora μιλώντας στο ισπανικό Telva αναδεικνύει τη θρεπτική αξία της φράουλας, χαρακτηρίζοντάς την ως «διατροφικό στολίδι». Όπως επισημαίνει, οι φράουλες είναι μικρές αλλά γεμάτες ωφέλιμα συστατικά, χαμηλές σε θερμίδες και ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη C. Μάλιστα, περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, κάτι που τις καθιστά εξαιρετική επιλογή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οφέλη για την υγεία και το δέρμα

Οι φράουλες, όπως και οι άγριες φράουλες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως οι ανθοκυανίνες, οι οποίες τους χαρίζουν το έντονο κόκκινο χρώμα. Τα αντιοξειδωτικά αυτά προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, ενώ οι πολυφαινόλες που περιέχουν –κυρίως φλαβονοειδή -συμβάλλουν στην υγεία του οργανισμού.

Φωτογραφία Unsplash

Όσον αφορά το δέρμα, τα αντιοξειδωτικά της φράουλας προσφέρουν προστασία από τις βλάβες της ηλιακής ακτινοβολίας (UV), ενώ τα φλαβονοειδή καταπολεμούν τα σημάδια γήρανσης. Επιπλέον, οι φράουλες περιέχουν σαλικυλικό οξύ, γνωστό για τις ιδιότητές του στην καταπολέμηση της ακμής και της φλεγμονής. Βοηθά στον καθαρισμό των πόρων και στη μείωση των δερματικών ατελειών, καθιστώντας τις φράουλες εξαιρετικές όχι μόνο για τη διατροφή αλλά και για τη φροντίδα της επιδερμίδας.

Το φρούτο που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας

Είτε καταναλώνονται φρέσκες είτε σε smoothies, σαλάτες ή γλυκά, οι φράουλες αποτελούν έναν εύκολο και νόστιμο τρόπο να βελτιώσετε την υγεία σας. Είναι ιδανικές για όσους θέλουν να απολαμβάνουν κάτι γλυκό χωρίς τύψεις, ενώ τα πολλαπλά οφέλη τους για το δέρμα τις καθιστούν έναν φυσικό σύμμαχο ομορφιάς.

Η καλύτερη περίοδος για να απολαύσεις τις φράουλες είναι η εποχή τους. Αν και έχουν σύντομο χρόνο συγκομιδής, οι φράουλες που βρίσκουμε αυτή την περίοδο στα καταστήματα είναι διαθέσιμες από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο.

Το βασικό μειονέκτημά τους είναι ότι αλλοιώνονται πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Luis Alberto Zamora, οι φράουλες αρχίζουν να φθείρονται αμέσως μόλις κοπούν από το φυτό, σε αντίθεση με άλλα φρούτα, όπως οι μπανάνες και τα μήλα, που συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή.

Φωτογραφία Unsplash

Επειδή αποθηκεύονται για μικρό χρονικό διάστημα, η μούχλα μπορεί να εμφανιστεί γρήγορα. Ο διατροφολόγος συνιστά να αποφεύγουμε την αγορά του κουτιού που έχει σημάδια μούχλας και, μόλις το αγοράσουμε, θα πρέπει να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του. «Η υγρασία είναι μεγάλος εχθρός. Γι αυτό μη τις πλύνετε και μην αφαιρέσετε τα κοτσάνια», λέει ο Luis Alberto Zamora, ο οποίος προσθέτει ότι η προσθήκη απορροφητικού χαρτιού στο κάτω μέρος του κουτιού φράουλας είναι ένα κόλπο για τη συντήρηση και την εξάλειψη της υγρασίας.

Πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να τις καταναλώσετε;

Από το πρωινό μέχρι αργά το βράδυ, μπορείτε να απολαμβάνετε φράουλες χωρίς ενοχές. Μάλιστα, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τες ιδανική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή.