Είναι οι γλυκοπατάτες πιο υγιεινές από τις κανονικές πατάτες;

Είναι οι γλυκοπατάτες πιο υγιεινές από τις κανονικές πατάτες;

Στη μάχη πατάτας και γλυκοπατάτας ποια στέφεται νικήτρια; Από όλους τους βασικούς υδατάνθρακες, οι πατάτες είναι σίγουρα αυτές που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Μπορούν να γίνουν ψητές, τηγανητές, βραστές, πουρέ και να καρυκευτούν με ό,τι βάλει ο νους σας, από βούτυρο μέχρι μπαχαρικά και τυρί.

Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες ποικιλίες τους και είναι και εξαιρετικά θρεπτικές. Είναι γεμάτες φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή, όμως, που έχει τα περισσότερα διατροφικά οφέλη είναι η γλυκοπατάτα. 

Η πανίσχυρη γλυκοπατάτα

 Υψηλής διατροφικής αξίας υδατάνθρακας η γλυκοπατάτα/ Φωτογραφία: Unsplash

Οι γλυκοπατάτες είναι η πεμπτουσία του φθινοπώρου και του χειμώνα, αλλά χάρη στα πολυάριθμα οφέλη τους για την υγεία, αξίζει να τις τρώτε όλο το χρόνο. Αξίζει επίσης να τις τρώτε αντί για τις κλασικές πατάτες όποτε το επιθυμείτε. Αν και παρόμοιες σε μέγεθος, σχήμα και μεθόδους μαγειρέματος, οι γλυκοπατάτες έχουν ελαφρώς ανώτερα οφέλη για την υγεία και διατροφικές ιδιότητες.

Οι γλυκοπατάτες κατάγονται από τη Νότια Αμερική και καλλιεργούνται κυρίως στην Κίνα και την Ιαπωνία. Επίσης, δεν είναι ακριβώς «πατάτες», αλλά μάλλον κονδυλώδη ριζώδη λαχανικά. Πιθανότατα τις σκέφτεστε κυρίως ως πορτοκαλί, αλλά μπορεί να έχουν κίτρινη, μοβ ή λευκή σάρκα, ανάλογα με την ποικιλία.


Γλυκοπατάτες έναντι κανονικών πατατών

Ενώ όλοι οι τύποι πατάτας είναι σίγουρα θρεπτικοί -δεν μπορείτε να κάνετε λάθος επιλογή- οι γλυκοπατάτες έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα για δύο λόγους. Κυρίως, είναι η αφθονία τους σε β-καροτένιο και βιταμίνη Α που καταπολεμούν τον καρκίνο. 

Έχουν επίσης χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) από τις κοινές πατάτες, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνουν τα σάκχαρα πιο αργά στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας τον οργανισμό να αποφεύγει τις υπεργλυκαιμίες και τις υπογλυκαιμίες. Οι κανονικές πατάτες, από την άλλη πλευρά, έχουν υψηλότερο ΓΔ, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης.

Πιο υγιεινές από τις κανονικές πατάτες/ Φωτογραφία: Unsplash

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τη γλυκιά γεύση της γλυκοπατάτας, και, ας μην ξεχνάμε ότι είναι και αισθητικά ευχάριστες χάρη στο έντονο χρώμα της σάρκας τους, το οποίο είναι συνήθως πορτοκαλί, αλλά μπορεί επίσης να κυμαίνεται από μωβ έως κρεμώδες λευκό, ανάλογα με την ποικιλία. Οι κανονικές πατάτες έχουν πιο ουδέτερη γεύση και είναι συνήθως λευκές ή κίτρινες. 


Διατροφικές ιδιότητες των γλυκοπατατών

Οι γλυκοπατάτες αποτελούν εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πατάτες, οι οποίες είναι πιο πλούσιες σε απλό άμυλο, οι γλυκοπατάτες περιέχουν έναν τύπο υδατάνθρακα που χωνεύεται πιο αργά, βοηθώντας έτσι στο να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 

Οι αξιοσημείωτες διατροφικές ιδιότητες των γλυκοπατάτας βοηθούν στα εξής:

Υγεία των ματιών: Η γλυκοπατάτα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία της όρασης. Το β-καροτένιο είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς και για την πρόληψη οφθαλμικών παθήσεων όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Ανοσοποιητικό σύστημα: Η αφθονία της βιταμίνης C και του β-καροτενίου στις γλυκοπατάτες παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά τον οργανισμό να αμυνθεί καλύτερα κατά των λοιμώξεων και των ασθενειών.

Καρδιαγγειακή υγεία: Οι γλυκοπατάτες αποτελούν καλή πηγή καλίου, ενός ανόργανου συστατικού που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα σε χαμηλά επίπεδα.


Πότε δεν πρέπει να τρώτε γλυκοπατάτες;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οποιοδήποτε υγιεινό τρόφιμο μπορεί να γίνει λιγότερο υγιεινό όταν καταναλώνεται με έναν τόνο βούτυρο, τυρί ή μπέικον! Αλλά όταν τις μαγειρεύουμε υγιεινά και καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, τόσο οι γλυκοπατάτες όσο και οι κανονικές πατάτες δεν πρέπει να παραλείπονται, εκτός εάν υπάρχουν οι ακόλουθες αντενδείξεις και πιθανές παρενέργειες:

-Η κατανάλωση γλυκοπατάτας θα μπορούσε να έχει ενοχλητικά αποτελέσματα για τα άτομα που πάσχουν από γαστρεντερικές διαταραχές, λόγω της μεγάλης παρουσίας φυτικών ινών

-Θα μπορούσε να επηρεάσει τη δράση των διουρητικών φαρμάκων

-Θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με προδιάθεση για την ανάπτυξη πέτρας στα νεφρά, χάρη στα υψηλά επίπεδα οξαλικού οξέος

Πώς να τις μαγειρέψετε

Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε τις γλυκοπατάτες είναι απλά όποιος τρόπος σας αρέσει περισσότερο - άλλωστε, αν δεν τις φάτε, δεν θα έχετε τα διατροφικά τους οφέλη! Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το βράσιμο των γλυκοπατατών διατηρεί περισσότερα από τα αντιοξειδωτικά τους από ό,τι το ψήσιμο. Το ψήσιμο στον ατμό καθιστά επίσης τα θρεπτικά συστατικά τους πιο βιοδιαθέσιμα και έχει τα μεγαλύτερα οφέλη όσον αφορά την πρόληψη των αυξομειώσεων ινσουλίνης. Μπορείτε επίσης να φάτε και την φλούδα- έχει δέκα φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τη σάρκα.