Είναι καλύτερο να τρέχεις έξω παρά σε διάδρομο;
Με τον ανοιξιάτικο ήλιο να κάνει δειλά την εμφάνισή του, ο πειρασμός να βγεις έξω για προπόνηση είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Ο διάδρομος, ξαφνικά, μοιάζει βαρετός μπροστά στη ζωντάνια της φύσης. Όμως, πρέπει πράγματι να τον αντικαταστήσεις με άσφαλτο ή χαλίκι;
Ο καθηγητής Πανεπιστημίου της Νορβηγίας Oyvind Sandbakk εξηγεί στο sciencenorway.no πως η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζουμε. «Κάνεις ουσιαστικά την ίδια δουλειά, είτε τρέχεις σε διάδρομο είτε σε εξωτερικούς χώρους. Η κύρια διαφορά είναι ότι έξω η επιφάνεια ποικίλλει και υπάρχει αντίσταση από τον αέρα, ενώ στον διάδρομο όχι», αναφέρει.
Παρόλα αυτά, ο διάδρομος προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην προσαρμογή της προπόνησης, ιδιαίτερα όσον αφορά την κλίση. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα πόδια, καθώς βοηθά στη μείωση της καταπόνησης.
«Όσο πιο σκληρή είναι η επιφάνεια και όσο πιο γρήγορα τρέχετε, τόσο αυξάνεται η καταπόνηση στους μύες, τους τένοντες και τις αρθρώσεις», εξηγεί ο Sandbakk. Κατά την άποψή του, ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται με το συχνό τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά στην άσφαλτο.
Ο διάδρομος μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών;
Σε μελέτη του 2020 με 494 συμμετέχοντες, εξετάστηκε εάν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στο τρέξιμο σε διάδρομο και στο τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους ή σκληρές επιφάνειες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι βασικές κινήσεις είναι παρόμοιες, με μικρές διαφοροποιήσεις:
- Το σώμα κινείται λιγότερο κάθετα
- Υπάρχει αυξημένη πίεση στον αστράγαλο
- Το γόνατο είναι ελαφρώς πιο εκτεταμένο κατά την πρόσκρουση στο έδαφος
- Η ώθηση στο διασκελισμό είναι μικρότερη
- Το πόδι παραμένει περισσότερο σε επαφή με το έδαφος
«Οι μύες και η καρδιά γυμνάζονται έτσι κι αλλιώς»
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Νορβηγίας, εξηγεί πως το τρέξιμο -είτε γίνεται σε διάδρομο είτε έξω- προσφέρει παρόμοια οφέλη για την υγεία.

«Οι μύες και η καρδιά δουλεύουν σε κάθε περίπτωση. Το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών, είτε γίνεται σε χαλίκι είτε σε διάδρομο», λέει. Ωστόσο, τονίζει ότι το να βγαίνεις έξω στη φύση κάνει καλό και στην ψυχική υγεία.
Το αν θα διαλέξεις διάδρομο ή εξωτερικό χώρο εξαρτάται από το τι σου ταιριάζει. Παίζει ρόλο και αν έχεις τραυματισμούς. «Για παράδειγμα, κάποιοι δρομείς έχουν προβλήματα με τον αχίλλειο τένοντα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το τρέξιμο έξω μπορεί να είναι πιο ήπιο, γιατί ο διάδρομος τον επιβαρύνει περισσότερο», λέει ο Άντερσεν.
Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι ο διάδρομος έχει τα πλεονεκτήματά του:
- Σου επιτρέπει να ελέγχεις πιο εύκολα την ταχύτητα και την κλίση
- Μπορείς να βλέπεις την πρόοδό σου
- Είναι πιο «μαλακός» για το σώμα, γιατί μειώνει την πρόσκρουση στα πόδια
- Δεν εξαρτάσαι από τον καιρό
Η εναλλαγή κάνει καλό
Τι πρέπει να προσέξεις αν μόλις ξεκινάς το τρέξιμο: «Το πιο σημαντικό είναι να ολοκληρώνεις σωστά κάθε προπόνηση», λέει ο Οyvind Sandbakk.
Τονίζει ότι πρέπει να τρέχεις με χαλαρό ρυθμό στην αρχή και να αυξάνεις σταδιακά την ένταση με τον καιρό. «Αν έχεις διάδρομο, τέλεια. Αλλά είναι καλό να βγαίνεις και έξω όταν μπορείς. Η εναλλαγή είναι πάντα ωφέλιμη», επισημαίνει.
Ο Sandbakk προτείνει επίσης να συνδυάζεις το τρέξιμο με ενδυνάμωση και ασκήσεις πρόληψης τραυματισμών, για να προετοιμάζεις καλύτερα το σώμα σου.
«Να είσαι προετοιμασμένος -φάε εγκαίρως, κοιμήσου καλά και φρόντισε να νιώθεις ξεκούραστος πριν την προπόνηση. Είναι σημαντικό το τρέξιμο να σου αφήνει μια θετική αίσθηση, για να θέλεις να συνεχίσεις», λέει.