Τι ακολουθούν οι Σκανδιναβές για αδυνάτισμα και καλή γήρανση
Αν ψάχνεις για δίαιτες και ειδικές διατροφές, θα βρεις άπειρες επιλογές και ποικιλίες. Ένα νέο trend στην υγιεινή διατροφή είναι η σκανδιναβική δίαιτα, εφικτή, υγιεινή και αρκετά αποτελεσματική.
Η δίαιτα, όπως μαρτυρά και το όνομά της, αποτελείται από τροφές που προέρχονται από την Δανία, την Φινλανδία, την Ισλανδία, την Νορβηγία και την Σουηδία.
Όπως και η μεσογειακή δίαιτα, περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά και δίνει έμφαση στα προϊόντα ολικής άλεσης και στα θαλασσινά (λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός) παρά στο κρέας. Αντίθετα με την μεσογειακή δίαιτα, όμως, το λάδι canola (κραμβέλαιο) χρησιμοποιείται αντί του ελαιόλαδου. Είναι πιο δημοφιλές στην Σκανδιναβία από το λάδι ελιάς.
Ουσιαστικά είναι ένας τρόπος διατροφής από τον οποίο μπορείτε όχι μόνο να χάσετε βάρος, αλλά και να καθυστερήσετε τα πρώτα σημάδια γήρανσης.
Η γνώμη των ειδικών για την σκανδιναβική δίαιτα
Η διατροφολόγος-διαιτολόγος Laura Jorge υποστηρίζει στο Hola! τη σκανδιναβική δίαιτα επειδή βασίζεται στην κατανάλωση τοπικών και εποχιακών τροφίμων, που της φαίνεται «ιδανικός τρόπος να τραφούμε, αφού διασφαλίζουμε ότι το φαγητό έχει μεγαλύτερη γεύση».
Από την πλευρά της η διαιτολόγος Aina Candel δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θαλάσσια προϊόντα, τα μούρα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τους σπόρους. Από την άλλη, εκτός από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αποφύγετε επίσης τα κορεσμένα λίπη, τη ραφιναρισμένη ζάχαρη και τα τεχνητά πρόσθετα τρόφιμα.
Τι πρέπει να φάτε εάν πρόκειται να κάνετε σκανδιναβική δίαιτα
Σύμφωνα με την Aina Candel, τα τρόφιμα στα οποία πρόκειται να δώσετε προτεραιότητα εάν ακολουθείτε μια σκανδιναβική δίαιτα, είναι:
- Ψάρια: Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μακρά παράδοση στην κατανάλωση ψαριών, ιδιαίτερα λιπαρών όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία.
- Μούρα: όπως τα βατόμουρα, τα σμέουρα αποτελούν σημαντικό μέρος της σκανδιναβικής διατροφής λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
- Δημητριακά ολικής αλέσεως: Η βρώμη, το κριθάρι και η σίκαλη είναι παραδείγματα δημητριακών ολικής αλέσεως που καταναλώνονται συνήθως στη σκανδιναβική διατροφή, παρέχοντας φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
- Λαχανικά: Τα λαχανικά με ρίζα, όπως τα καρότα και τα παντζάρια, αποτελούν βασικά συστατικά στη σκανδιναβική διατροφή.
- Σπόροι και ξηροί καρποί: Το λινάρι, το chia και οι ηλιόσποροι, μαζί με ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια, είναι πηγές υγιεινών λιπών, πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
- Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, το τυρί και το αποβουτυρωμένο γάλα καταναλώνονται μέτρια στη σκανδιναβική διατροφή.
Εν ολίγοις, η σκανδιναβική δίαιτα προωθεί την υγιεινή διατροφή μέσω της συμπερίληψης φρέσκων, φυσικών και θρεπτικών τροφίμων, με έμφαση στη βιωσιμότητα, την απλότητα και την εποχικότητα. Ορισμένα οφέλη που σχετίζονται με αυτό το στιλ διατροφής περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, την προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας και την υποστήριξη ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.