Ποιες τροφές βοηθάνε αν βουϊζουν τα αυτιά σας

Βουίζουν τα αυτιά σας; 4 τροφές που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμβοών

Να ένας ακόμη λόγος για να απολαύσετε το επιπλέον φλιτζάνι καφέ: Μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από τις εμβοές στα αυτιά σας.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σας θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της ενοχλητικής κατάστασης που είναι γνωστή για το επίμονο κουδούνισμα, βουητό ή σφύριγμα στα αυτιά - χωρίς να υπάρχει εξωτερική πηγή ήχου που να το προκαλεί.

Υπολογίζεται ότι το 10% των ενηλίκων στις ΗΠΑ -περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι- βιώνουν κάποια μορφή εμβοών, γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο κοινές παθήσεις υγείας στη χώρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εμβοών.

Για πολλούς, οι εμβοές είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ενόχληση. Το συνεχές βουητό μπορεί να είναι εντελώς εξουθενωτικό, προκαλώντας διαταραχές ύπνου- όπως τοξύπνημα μέσα στη νύχτα- δυσκολίες επικοινωνίας και προβλήματα συγκέντρωσης, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντική πηγή συναισθηματικού στρες.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τις εμβοές, αλλά ορισμένες προσεγγίσεις μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της συμβουλευτικής, της συμπεριφορικής θεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής.

Ποιες τροφές μπορούν να μειώσουν τις εμβοές στα αυτιά

Αν και η ακριβής αιτία δεν είναι σαφής, η κατάσταση συχνά συνδέεται με την απώλεια ακοής, τη βλάβη του εσωτερικού αυτιού, την έκθεση σε δυνατούς θορύβους, με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα και διάφορες υποκείμενες παθήσεις.

 Φωτογραφία: Unsplash

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι διατροφικές ελλείψεις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξή της. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα πρόσληψης βιταμινών Β2, Β3, νερού και πρωτεϊνών σχετίζονταν με εμβοές.

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ διατροφής και εμβοών, οι ερευνητές στην Κίνα ανέλυσαν οκτώ προηγούμενες μελέτες με περισσότερους από 300.000 συμμετέχοντες, οι οποίες αξιολόγησαν 15 διατροφικούς παράγοντες μέσω ερωτηματολογίων.

Τα συνδυασμένα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, φυτικών ινών, γαλακτοκομικών προϊόντων και καφεΐνης θα μπορούσε να προσφέρει προστατευτικά οφέλη.

Ο κίνδυνος εμβοών μειώθηκε κατά 35% με την αυξημένη κατανάλωση φρούτων, 9% με τις φυτικές ίνες, 17% με τα γαλακτοκομικά και 10% με την καφεΐνη.

 Φωτογραφία: Unsplash

Αν και η ακριβής σχέση δεν είναι ξεκάθαρη, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι τροφές αυτές μπορεί να συμβάλλουν στη θωράκιση κατά των εμβοών χάρη στις θετικές τους επιδράσεις στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα μας, καθώς και στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Σημειώσαν επίσης ότι τα οφέλη των φυτικών ινών μπορεί να προέρχονται από την επίδρασή τους στην ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης θα μπορούσαν να διαταράξουν το περιβάλλον του εσωτερικού αυτιού, οδηγώντας ενδεχομένως σε απώλεια ακοής, εμβοές και άλλα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ των εμβοών και άλλων τροφών που αναλύθηκαν, όπως τα λαχανικά, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη ή η ζάχαρη.

Τόνισαν επίσης ότι η συσχέτιση μεταξύ καφεΐνης και εμβοών παραμένει ένα «αμφιλεγόμενο» σημείο συζήτησης.

«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τη συχνότητα εμφάνισης εμβοών, ενδεχομένως λόγω των αγχολυτικών επιδράσεών της», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Φωτογραφία: Unsplash

«Αντίθετα, ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι τα άτομα με εμβοές συχνά εμφανίζουν αϋπνία, την οποία η κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να επιδεινώσει, εντείνοντας έτσι τα συμπτώματα των εμβοών», πρόσθεσαν.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η ανάλυσή τους έχει περιορισμούς, καθώς οι περισσότερες από τις μελέτες έγιναν μέσω παρατήρησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξαχθούν άμεσα συμπεράσματα αιτίου-αποτελέσματος.